duminică, 13 august 2017

6+4 idei de jocuri cu cartonașe (carduri)

Copiii mei adoră cartonașele cu fructe și legume, iar ei le numesc carduri, așa că și noi deja ne-am obișnuit cu această denumire.  Primele carduri le-am făcut acasă, dupa care le-am transformat în cărticele. Cardurile adevărate însă, primul set, le-au primit de la bunica, fiind de la „Aplică”. Cel de-al doilea e de la Editura „Gama”. Cu ajutorul lor facem împreună diverse activități și inventăm jocuri din cele mai diferite. 

Inițial, le-am folosit la învățarea/recunoașterea fructelor și a legumelor, dupa care copiii au învățat de pe ele literele, iar acum sunt la etapa când joacă dupa regulile înscrise pe partea verso a cutiei în care se află acestea. 

Jocurile noastre
1.Separarea fructelor de legume. Copiii trebuie să știe cum să facă diferența între fructe și legume. Primul criteriu de selecție este acela că fructele cresc în pom, iar legumele, în pământ (cu mici excepții).

2.Sortarea dupa criterii. Micuților mei le place să sorteze cardurile cu fructe și legme dupa culori, anotimpuri, litera cu care începe cuvântul. E foarte distractiv!

3.Asocierea imaginilor de pe carduri cu fructe și legume naturale. Aceasta este probabil partea cea mai interesantă. Tot ce facem noi este să le oferim setul de carduri și fructele și legumele pe care le avem în frigider, iar ei le asociază. Înainte de a face acest joc, întotdeauna fructele și legumele trebuie spălate.

4.Asocierea imaginilor cu fructele și legumele croșetate/din plastic. De la o mămică tare talentată, cea care a dat naștere proiectului TAVI, am primit în dar un set de legume croșetate. Ei bine, copiii mei foarte des mi le cer să se joace cu ele și să le asocieze. Le place să aranjeze în rând legumele, apoi să caute printre cardurile împrăștiate pe cele care reprezintă vânăta, ceapa, usturoiul, morcovul, sfecla roșie, cartoful.

5.Cea mai delicioasă salată de fructe și legume. Când ne plictisim de jocurile descrise mai sus, începem să bucătărim: Eu aș vrea o salată din... și enumerăm toate fructele sau legumele care ar face o salată delicioasă, iar din set alegem cardurile care le reprezintă. Noi, ceimari, uneori mai propunem și vânătă, de exemplu sau un fruct în salata de legume sau legumă în salata de fructe, pentru a-i testa pe cei mici. Chiar e distractiv!

6.Învățăm cuvinte noi. Unul dintre copii alege un card și numește litera cu care începe denumirea fructului sau a legumei. Fiecare dintre noi trebuie să spună câte 2-3-5 cuvinte diferite care încep cu această literă. Să-i vedeți cum își dau rând la spus și născocit cuvinte!

Trebuie să vă spun că în timpul jocului nici unuia dintre noi nu ne tace gura. În timp ce ne jucăm, discutăm despre beneficiile consumului de fructe și legume, despre ce mâncare putem face din ele, etc. Eu încă mai sper că astfel o voi putea convinge pe fetița mea să le accepte în alimentație. 

Reguli de joc – cardurile Aplică (o cutie conține două seturi)
Cardurile se amestecă și se întorc cu fața în jos. La fiecare tură un jucător întoarce câte două carduri cu fața în sus. Dacă cele două imagini sunt identice, acesta păstrează cardurile și întoarce altele două. Dacă nu sunt identice, vor fi întoarse la loc, cu fața în jos. Va câștiga jucătorul care memorează cel mai bine poziția cardurilor și adună cele mai multe perechi.

Reguli de joc – cardurile Gama (un singur set)
Cărțile sunt grupate în patru categorii: Fructe și legume de primăvară, de vară, de toamnă și exotice.

Jocul 1 (1-2 ani)
Părintele așează pe masă toate cardurile, pe categorii, apoi îi cere copilului să îi indice sau să îi dea cardurile pe care el le numește. Părintele încurajează copilul să repete cuvintele. Astfel, cel mic își dezvoltă pronunția.

Jocul 2 (2-3 ani)
Părintele va așeza în fața copilului toate cardurile, apoi va numi un fruct sau o legumă. Copilul trebuie să găsească și să arate imaginea respectivă, iar cu ajutorul părintelui va descrie amănunțit fructul sau leguma și o va aranja în una din cele 4 categorii.

Jocul 3 (3-5 ani)
Se împart câte 5 carduri fiecărui jucător, iar un card se așează cu fața în sus. Primul jucător trebuie să așeze deasupra acesteia un card cu o legumă sau fruct specific aceluiaș anotimp. Cardul  cu denumirea anotimpului pot schimba anotimpul dupa dorința posesorului cardului. Dacă nu are nici o posibilitate de a pune un card jos, jucătorul va alege altul din pachet. Jocul continuă în același fel. Dacă un jucător are cardul VERDE, are dreptul apoi să pună toate cardurile cu fuctele și legumele verzi, indiferent de anotimpul în care acestea apar. Dacă un jucător depune cardul STOP, are dreptul să ceară altui jucător, la alegere, să nu joace o tură. Câștigă jucătorul care, dupa epuizarea cardurilor din pachet, rămâne cu cele mai puține carduri în mână. Dacă există mai mulți jucători cu același număr de carduri, se consideră egalitate și jocul se reia.

La ce sunt bune cardurile
Beneficiile cardurilor sunt incontestabile. Acestea îi ajută pe copii să acumuleze cunoştințe esențiale despre fructe şi legume (în cazul nostru), să-şi dezvolte abilitățile de învățare, să deprindă cât mai multe cuvinte noi, să fie inventivi, dar și îi motivează să mănânce fructe și legume, care înseamnă multe vitamine, energie și sănătate. De asemenea, în timpul jocului cu carduri, micuții își dezvoltă limbajul, dar și petrec timpul frumos și util alături de părinții și/sau frații lor.

Pentru a vedea și alte idei interesante de jocuri, dă un like paginii de Facebook a blogului sau urmărește-mă pe Instagram.

2 comentarii: