sâmbătă, 17 martie 2018

Cărți din care copiii învață despre Învierea Domnului și obiceiurile de Paște (+CONCURS)


Copiii  mei sunt deja suficient de mari pentru a le povesti despre cea mai frumoasă dintre sărbători – Învierea Domnului. Anul trecut am făcut multe activități  de Paște, dar nu au înțeles mare lucru, decât că se vopsesc ouă, se mănâncă cozonaci și noaptea se sfințește pasca. În acest an am început pregătirile imediat ce a început Postul Mare, iar primul lucru care l-am făcut a fost să le povestim/citim despre Înviere, dupa care am făcut diverse activități despre care voi scrie în următoarele articole.

Azi vreau să-ți arăt ce cărți am ales pentru ca Cecilia și Stelian să învețe despre Învierea Domnului.

„Biblia ilustrată pentru copii” de la editura Girasol
Prima și cea mai importantă carte este „Biblia ilustrată pentru copii” (editura Girasol), care include explicații enciclopedice și date istorice. De când o avem în casă, Cecilia ne cere să-i citim zilnic din ea, îar în ultima perioadă i-am citit despre Cina cea de Taină, Prinderea lui Iisus, Iisus în fața Sinedriului, Iisus în fața lui Pilat, Drumul Crucii, Răstignirea și moartea lui Iisus, Punerea în mormânt și învierea lui Iisus și Arătările lui Iisus cel Înviat. Îmi place că în această carte, una de căpătâi pentru fiecare creștin, întâmplările sunt relatate pe scurt și pe înțelesul copiilor. Purtăm zilnic discuții despre ceea ce am citit, iar asta o face și mai interesantă și captivantă. Dacă îți dorești această carte pentru copiii tăi, o găsești la Librarius.


„Evanghelia pentru cei mici” de la editura Viță adevărată
Am cumpărat această cărticică când încă nu aveam copii, căci m-a atras prin ilustrațiile colorate și povestirile scurte. În carte sunt istorisite succint momentele cele mai importante din viața lui Iisus Hristos. Din ea am citit despre Învierea lui Lazăr, Cina cea de Taină, Răstignirea, Femeile-mironosițe și Învierea lui Iisus. Povestioarele scurte și simple sunt pe înțelesul celor mici și provoacă la discuții, căci apar multe întrebări din partea lor. Bănuiesc că „Evanghelia pentru cei mici” se găsește în fiecare biserică.


„Povestirile Îngerului Păzitor despre sărbătorile bisericești” de la editura Viță adevărată
Dupa cum sugerează titlul, cartea istorisește despre cele mai importante sărbători creștine pe care le prăznuiește Biserica noastră.  Prima și cea mai importantă sărbătoare este Sfintele Paști – Învierea Domnului. Din doar două pagini copiii află istoricul, importanța și explicațiile acestei sărbători. Noi am cumpărat cartea de la Catedrala „Schimbarea la Față a Mântuitorului”, dar cred că se găsește și în alte biserici.


„Roua Rugăciunii” de Petru Cliofos
Această carte, care este o binecuvântare pentru suflet mic și mare, include poezii pentru copii pentru fiecare sărbătoare mare bisericească, scrise de Petru Cliofos, însoțite de câteva desene cu tematică  creștină, realizate de copiii din cadrul Școlii de Pictură „Zografos” de pe lângă Parohia Ortodoxă Ghidighici. Despre Paște spune frumos autorul:

Hristos din morți a înviat,
Și lumii viu S-a arătat,
Lumină veșnică aduce
Și-n rai ceresc pe toți conduce.
Devine viu, nemuritor,
Al nostru mare Salvator.
Între popoare împăcare,
În haină nouă îmbrăcare.
Aducem astăzi mulțumire,
Primim din ceruri nemurire,
Credința vie o dorim,
Cu Domnul nostru să trăim.

Dacă îți dorești această carte, o găsești la autor sau la Biserica Ghidighici.


„Paște fericit, Matei!” de Brigitte Weninger și Eve Tharlet de la editura Nemi
Avem mai multe cărți cu aventurile iepurașului Matei, dar „Paște fericit, Matei!” este cea mai potrivită pentru a o citi copiilor în preajma acestei sărbători. Cartea relatează povestea lui Matei, un iepuraș tare haios, care află că Iepurașul de Paște aduce ouă vopsite și daruri copiilor. Acesta, împreună cu frații săi, pornește în căutarea iepurașului, dar pentru că nu-l găsesc, hotărăște să fie el cel care le va face o surpriză. Copiilor le place mult această carte, care îi învață să fie mai buni, mai darnici și să facă surprize celor din jur. Cecilia și Stelian așteaptă cu nerăbdare Paștele, inclusiv pentru a primi cadouri. Cartea o găsești pe elefant.md.


Timp pentru CONCURS
Pentru că Ceciliei și lui Stelian le place nu doar să primească daruri, au decis să ofere două cărți copiilor unei cititoare a blogului mamei -  „Evanghelia pentru cei mici” de la editura Viță adevărată și „Minunile lui Iisus” de la editura Girasol. Dacă îți dorești aceste cărți, le poți obține comentând la acest articol. Spune-ne ce activități obișnuiești să faci cu copiii la Paște, iar în Duminica Floriilor vom alege un câștigător. Concursul este valabil doar pe teritoriul Republicii Moldova, iar ridicarea premiului se va face la Chișinău.


Mult succes!

Pentru a vedea ce activități legate de Paște facem noi, urmărește pe blog rubrica VINE PAȘTELE. Iar pentru mai multe idei de jocuri, te invit să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

28 de comentarii:

  1. informatie foarte buna.multumesc
    inainte de Pasti cu piciul vopsim oua.dimineata cind ne trezim ne spalam pe fata cu un ou alb apoi cu unul rosu.noi ii punem lei in vasul in care sa spalat.asa neau invatat parintii asa facem si noi...
    ii cumpar puzzle la virsta lui si facem..si desigur stie de epuras..

    RăspundețiȘtergere
  2. Informatie foarte buna,sa vopsim oua.

    RăspundețiȘtergere
  3. Utila si interesanta informatie.In dimineata sarbatorii de pasti cind ne intoarcem de la biserica cu bucatele sfintite toata familia ne spalam pe fata cu apa dintr-un vas in care am adaugat banuti si oua rosii.Rumenim obrajii cu ouale rosii din apa.Copiii asteapta la coada rindul deoarece cel ce se spala pe fata ultimul stringe toti banutii din vas.Multumim

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiind ca fiica mea e inca mica, abia vreau sa-i introduc citeva notiuni despre pasti si sarbatorile pascale. Vreau sa citim carti si vom vopsi ouale impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Încondeiem oua, pregătim Copturi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Copii sunt mari. Ei deja ma ajuta sa vopsesc ousle sa coacem cozonacii. Nepotetii incet incep si ei a invata.
    Rosca Aliona

    RăspundețiȘtergere
  7. Coacem copturi, vopsim ouă, pregatim cosuletul pentru sfintit. Dimineata dupa sfintit ne spalam pe fata ci oua rosii si banuti dupa mîncăm mîncarea sfințită.

    RăspundețiȘtergere
  8. Genoveva Pocora Cojman18 martie 2018 la 23:08

    Ne place sa ascundem oale vopsite și iepurași de ciocolata în gradina, ca apoi sa le adunam în cosulet

    RăspundețiȘtergere
  9. Genoveva Pocora Cojman18 martie 2018 la 23:10

    Ne place sa ascundem oale vopsite și iepurași de ciocolata în gradina și apoi nepoții sa le caute și adune în cosulete

    RăspundețiȘtergere
  10. Decupa ouă din hirtie și iepuraș 🐰

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesante cartile imi doresc sa câștig sai citesc baietelului meu

    RăspundețiȘtergere
  12. Alexandra Stefaniuc24 martie 2018 la 09:53

    Noi de sărbătorile Pascale vopsim oua,iar în dimineața Învierii ne spălăm cu ouă și bănuți,ultimul ce se spală ia bănuții......

    RăspundețiȘtergere
  13. mergem la parinti si cu totii mergem la biserica. jorovlea piotr

    RăspundețiȘtergere
  14. Anul asta va fi Primul Pasti impreuna,asa ca inca nu am reusit sa facem nimic impreuna.
    P.S. Un articol ft interesant.

    RăspundețiȘtergere
  15. un articol foarte util si interesant!!! cu copilasii noi facem decupaj pe oua fierte

    RăspundețiȘtergere
  16. Fripturica, cozonac

    RăspundețiȘtergere
  17. Fripturica, cozonac

    RăspundețiȘtergere
  18. Coacem cozonac , vopsim oua si mergem la parinti

    RăspundețiȘtergere
  19. Coacem cozonac, vopsim oua si mergem la parinti

    RăspundețiȘtergere
  20. De Paști cu copii vopsim oua, pregătim cozonac și pasca. Și numaidecât mergem pe la bunici sa le aducem vestea cea mare.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nimic nu le place mai mult copiilor decat sa se joace... Daca "scapa" si de scoala, intr-o mica vacanta, asa cum se intampla intotdeauna de Paste, toata lumea este a lor!
    Asa ca stind la servici si gindindu-ma la vacanta care vine ca o sa fie lunga, trebuie sa-mi pun i actiune copii. O sa facem: 1.Labirint pentru copii. Ajuta-l pe iepuras sa ajunga la . cosul cu oua. 2. Planse de colorat de Pasti. 3.Joc de Pasti Descopera cuvintele ascunse. 4 Semn de carte in forma de iepuras. 5.Iepuras usor de realizat din hirtia color si carton. 6.Arta incondeierii oualor. 7. Cosulet pentru oua de Pasti 8. citim, ascultam muzica, desenam, pictam, scriem, compunem si foarte multe am in plan. Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  22. decupam, coloram , vopsim oua cu frunze, framantam cozonac

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte interesante si utile carti,mi le-as dori enorm sa le cistig

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte interesante si utile carti.Mi le-as dori enorm sa le cistig

    RăspundețiȘtergere
  25. Tanasa Lazarescu Ramona31 martie 2018 la 22:38

    O informatie foarte binevenita si interesanta. Mulțumim frumos! !

    RăspundețiȘtergere
  26. Tanasa Lazarescu Ramona31 martie 2018 la 22:39

    O informatie foarte binevenita si interesanta. Mulțumim frumos! !

    RăspundețiȘtergere
  27. O informatie foarte buna pentru noi si pentru copii nostri.Am doua fetitze si anu acesta este primul paste al Printesei noastre a doua Mihaela.Asa cu prima Printesa Gabriela vopseam mereu ouale ei tare ii plac si ea ma ajuta sa coacem pasca.

    RăspundețiȘtergere
  28. Vopsim ouă,cântăm cântece pasxale şi mergem la biserică.

    RăspundețiȘtergere