vineri, 23 martie 2018

Sfaturi: Cum să reducem expunerea la carcinogene


Este o adevărată provocare să ne putem  proteja de substanțele chimice, având în vedere că zilnic suntem expuși  la acțiunea acestora. În articolul precedent am povestit despre schimbările pe care ar trebui să le facem pentru a duce un mod de viață sănătos. Azi voi continua seria articolelor cu sfaturi de menținere a sănătății și prevenire a bolilor și voi povesti despre ce trebuie să facem pentru a ne reduce expunerea la acțiunea carcenogenelor. Toate aceste informații le-am aflat din cartea „Spune nu cancerului” de Patrick Holford, despre care am scris în acest articol.

Factori generali
  • Fumul de țigară, indiferent dacă fumezi sau nu.
  • Tarul din cărbuni și derivatele petrochimice folosite la fabricarea unor uleiuri pentru păr, rujuri și cosmetice, parfumuri, săpunuri, deodorante și antiperspirante.
  • Materialele plastice care conțin clorură vinil, polistiren și anumiți plasticizanți, folosite la fabricarea ambalajelor alimentare, ustensilelor de bucătărie, hainelor, mobilei, draperiilor, așternuturilor, etc.
  • Fluorurile dn alimentarea cu apă și din pastele de dinți.
  • Rășinile epoxi, paste de lipit, etc.
  • Tetraclorură de carbon (folosită la fabricarea lichidelor de curățire).
  • Detergenți industriali care conțin alchifenoluri.
  • Multe emisii de la fabrici, de exemplu,turnătoriile de fier sau oțel, industria cauciucului și în mod deosebit cele care conțin acid sulfuric.
  • Gazele eșapate de la mașini, autocamioane, autobuze și bărci și fumul de la cazanele cu încălzire centrală.
  • Lucratul zilnic în industria fabricării și reparării încălțămintei, fabricării mobilei, vopsitoriei, etc.
  • Dioxinele produse prin arderea substanțelor chimice care conțin cloruri și unele procese cum ar fi producerea hidrocarburilor clorurate și a hârtiei.
  • BPC-urile, deși interziși acum ăn Europa, sunt foarte persistenți. Se obișnuia a fi folosiți la fabricarea cernelei, vopselei, plasticizanților, capacitatorilor și transformatoarelor de curent.
  • Reducători de flacără brominată, substanțe chimice adăugate multor produse (cum ar fi covoarele și calculatoarele) pentru a reduce riscul de aprindere.
  • Fluorocarburile, folosite la fabricarea multor produse, de la răcitoare și anestezice, la pesticide și surfectanți.
Ce puteți face
  1. Nu fumați și evitați să petrecețimult timp lângă persoanele care fumează.
  2. Alegeți cu atenție produsele cosmetice. Majoritatea magazinelor cu alimente sănătoase dețin mai puține alternative ce conțin substanțe chimice.
  3. Folosiți cât de mult posibil în bucătărie ustensile și recipiente din sticlă, hârtie și lemn.
  4. Reduceți consumul alimentelor ambalate în plastic, în mod special alimente grase cum ar fi brânza.
  5. Folosiți detergenți „adaptabili mediului înconjurător”.
  6. Dacă munca voastră implică o expunere deosebit de mare la acțiunea substanțelor chimice, purtați mască și mănuși și asigurați-vă că locul în care lucrați este bine ventilat.

Alimentele și băuturile
  • Clorul din apa de la robinet.
  • Pesticidele și reziduurile acestora.
  • Carnea și peștele afumat (care conțin adesea creozot și formaldehide).
  • Conservanții alimentari, în special nitrații din șuncă, carnea procesată, fructele și legumele nonorganice și apa.
  • Cafeaua – suspectă deoarece prin prăjire se produce metrolul. Cafeaua decafeinizată conține matrol și alți solvenți.
  • Zaharina și ciclamatele (îndulcitorii chimicali).
  • Grăsimile saturate (care se găsesc în produsele lactate, carne și produsele din carne, produsele de patiserie, prăjituri și budinci, brânză, lapte, ouă, pește, cartofi prăjiți și alte alimente prăjite).
  • Grăsimile încălzite la temperaturi înalte.
  • Alcoolul – riscul este semnificativ cam la o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați.
  • Pătrunjelul, țelina și păstârnacul – acestea și alți membri ai familiei conțin psoriazis carcinogen.
  • Alimentele arse (pâine prăjită, prăjituri, carbonizate sau de culoare maro închis).
  • Peștele, carnea barbecue sau arsă – produc aminele aromatice heterociclice.
  • Înălbitorii (pentru pâinea albă, etc).
  • Mucegaiul de pe alimente (alune, brânză, gemuri, pâine).
  • Unii conservanți antioxidanți, cum ar fi BHA.
Cum puteți proceda
  1. Procurați-vă un filtru de apă bun sau beți apă de izvor.
  2. Mâncați și beți produse organice ori de câte ori este posibil.
  3. Spălați produsele nonorganice în apă acidă – adăugați 1 linguriță de oțet într-un vas cu apă.
  4. Reduceți consumul de grăsimi saturate (carne și produse lactate), carne procesată și alimente afumate. În schimb, alegeți produsele din ește și soia.
  5. Evitați alimentele prăjite.
  6. Consumați mai rar pește și carne la grătar – mai indicat este să le înăbușiți, fierbeți sau coaceți.
  7. Nu consumați mai mult decât o băutură alcoolică pe zi. Este indicat să aveți câte o săptămână fără alcool.
  8. Evitați toate alimentele procesate, rafinate, în special cele cu un conținut mare de conservanți și alți aditivi.
  9. Dacă beți cafea, alegeți ofertele organice. Alegeți cafeaua decafeinizată, procesată cu apă.
  10. Nu consumați alimentele care au început să mucegăiască.

Carcinogene medicale
  • Cloroform.
  • Parafina lichidă.
  • Razele X (inclusiv vopselele radioactive și radioizotopii).
  • Uleiurile minerale.
  • Toate produsele derivate din cărbune.
  • Terapia cu hormoni (pilule contraceptive și HRT).
  • Anumite antibiotice și medicamente sulfamide sunt foarte suspecte.
  • Psoralenul (folosit în tratarea afecțiunilor pielii).
  • Tamoxifen, medicament anticancer.
  • Lacuri dentare care conțin bisfenol A.
  • Analgezice care conțin fenacetin.
Cum trebuie să procedați
  1. Faceți raze X numai când este absolut necesar.
  2. Folosiți alternative naturale în locul terapiei hormonale artificiale.
  3. Folosiți ori de câte ori este posibil alternative naturale în locul medicamentelor.

Substanțe chimice agricole
  • Atrazin, cel mai comun pesticid ce se găsește în Marea Britanie în apa potabilă.
  • Captan, un fungicid.
  • Clorotanoil, un organofosfat.
  • DDE, un produs derivat din DDT.
  • Diclorvos, un orgnofosfat.
  • Diticarbamatele sau EBDC – urile, fungicide care includ mancozeb, metiram, tiram și zineb din care se formează tiurea etilenică.
  • Endosulfan, o organocultură.
  • Fenitrotion, un organofosfat.
  • Iprodion, un fungicid.
  • Malation, un organofosfat, folosit în unele loțiuni antipăduchi.
  • Permetrin.
  • Metil Pirimfos, un organofosfat.
  • Procimidon, un fungicid.
  • Vinclozolin, un fungicid.
Cum trebuie să procedați
  • Alegeți produse organice ori de câte ori este posibil.
  • Nu folosiți produse care conțin aceste substanțe chimice în grădinile voastre sau pentru plantele din ghiveci.
  • Alegeți alternative naturale.

Celelalte
  • Atmosfera, recoltele, carnea și apa poluate de radiațiile nucleare.
  • Anumiți viruși.
  • Radiațiile emise de televizoare, calculatoare și telefoane mobile.
  • Radiațiile solare.
Cum trebuie să procedați
  1. Evitați să ieșiți afară când este soare puternic. Aflându-vă afară, acoperiți-vă sau folosiți un ecran solar, aproximativ de factorul 7.
  2. Folosiți telefonul mobil cu căști auditive.
  3. În cazul multor factori, cum ar fi fumatul, măsura necesară este clar: nu fumați.Totuși, în cazul altor factori, există o limită a acțiunii   pe care o putem exercita. Important este să urmăm o dietă și un stil de viață care reduc cât de mult posibil expunerea la acțiunea acestora.

Sănătate multă să ai!

Primele două articole din seria sfaturilor de menținere a sănătății și prevenire a bolilor, le găsești AICI și AICI.

Pentru a vedea și alte recomandări, idei de rețete delicioase, cărți de citit și jocuri de făcut cu cei mici, nu ezita să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului și să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Sursa fotografiilor - Pixabay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu