miercuri, 25 octombrie 2017

Activități de familie pentru o vacanță de toamnă de neuitat


Mare bucurie pe capul copiilor (de școală) atunci când vine vacanța de toamnă și pot petrece mai mult timp acasă, cu părinții, frații mai mari sau cu bunicii, pot dormi mai mult și se pot juca în voie cât e ziua de mare. În acest an, cei mici vor avea parte de 7 zile de vacanță (28.10.2017 – 05.11.2017), iar pentru părinți e o adevărată provocare, căci trebuie să organizeze astfel timpul, încât să-i țină pe copii ocupați și implicați în cât mai multe activități. 

Eu am doi copii de grădiniță, însă am anticipat lucrurile și mi-am făcut o listă cu jocuri și activități pe care le-aș putea propune în cazul în care ar fi și ei de școală și la sfârșit de octombrie ar avea vacanță. M-am gândit că te-ar inspira și pe tine, ca părinte care ai unul sau mai mulți copii și ai fi cumva nevoit[ să-ți iei câteva zile de concediu în aceeași perioadă cu vacanța de toamnă a copilului tău, pentru a putea petrece timpul cu el.

Ziua 1 – Giugiuleli, îmbrățișări, desene animate
Dacă tot e sâmbătă, lasă-ți copilul să doarmă mult, iar atunci când se trezește, surprinde-l cu un mic dejun delicios, dupa care invită-l la o sesiune de giugiuleli și îmbrățișări. E posibil că prima zi de vacanță își va dori să o petreacă acasă, de aceea priviți împreună un film sau un desen animat și purtați discuții pe subiectul acestuia. Pentru că urmează o zi de duminică, puteți pregăti împreună ceva gustos, astfel încât mâine să fiți liberi și să aveți toată ziua doar a voastră.

Ziua 2 – Călătorie în afara orașului/satului
E duminică și probabil că în această zi e liber de la serviciu și tati. Cu această ocazie, organizați o călătorie în afara orașului/satului și o feriți-i copilului o zi de vacanță de neuitat. Avem atâtea locuri minunate în Moldova, care așteaptă să fie explorate, încât e păcat să nu le vizităm  – Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, O Sută de Movile, Pădurea Domnească, Stâncile de la Duruitoarea Veche, Peștera Criva, Muzeul Casa Părintească, Castelul lui Manuc Bei, Parcul Țaul, dar și mănăstirile – Saharna, Căpriana, Hâncu, Țigănești, Suruceni, Zăbriceni, Japca, Țâpova. Bineînțeles, câteva zile nu sunt suficiente pentru a vizita numeroasele locuri frumoase, dar acesta poate fi doar începutul!

Ziua 3 – Plimbare prin parc sau pădure
Chiar dacă afară e destul de frig, o plimbare în aer liber e cea mai potrivită în această perioadă. Plimbați-vă prin parcul sau prin pădurea din preajma casei și adunați tot ce găsiți: crenguțe, nuci, castane, frunze de diverse culori, diferite pomușoare, pe care mai apoi le veți folosi la crearea diverselor decorațiuni handmade. În timpul plimbărilor discută cu cel mic despre natură și provoacă-l să-ți povestească ceea ce cunoaște el despre copaci, iarbă, nori, etc.

Ziua 4 – Proiecte creative handmade
Ziua de azi va fi una creativă. Meșterește împreună cu copilul diverse decorațiuni de toamnă sau, de ce nu, pregătiți decorațiuni pentru iarnă.  Din materialele care le-ați adunat ieri în timpul plimbării, puteți face câteva proiecte handmade extraordinare, cu care să amenajați prin casă sau puteți meșteri chiar jucării pentru cel mic.

Ziua 5 – Bibliotecă și cărți
Chiar dacă e vacanță și probabil copilul nu vrea să citească nimici în această perioadă, totuși mergeți până la bibliotecă și vedeți ce cărți noi au mai apărut. Cu siguranță, copilul va descoperi cărți pe care ar vrea să le răsfoiască/citească. 

Ziua 6 – Haine, încălțăminte și act de binefacere
Copiilor le place la nebunie să fie implicați în treburile oamenilor mari. Astfel, puteți face ordine în dulapurile cu haine. Alegeți-le împreună pe cele care îi sunt mici, puneți-le în pungi sau lăzi și dăruiți-le altor copii. Același lucru puteți face și cu jucăriile. Astfel, copilul tău va învăța să împartă lucrurile cu alții. 

Ziua 7 – Sesiune foto
Nu-i așa că-i minunat să ai liberă o zi întreagă pentru a face fotografii? Ia aparatul de fotografiat și invită-l pe cel mic la o sesiune foto de familie!

Vacanță plăcută!

Pentru a vedea și alte idei de activități, dar și recomandări de carte, rețete și multe alte articole interesante, te invit să dai un like paginii deFacebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram.

Sursa foto - Unsplash

4 comentarii:

  1. Foarte util și ușor de folosit programul sugerat de tine. Îmi place mult!

    RăspundețiȘtergere
  2. Edy are vacanta de mai mult timp, dar saptamana asta sotul meu va fi mai liber si sper sa avem parte de activitati mai deosebite in patru :)

    RăspundețiȘtergere