Dintotdeauna mi-a plăcut să-mi organizez timpul. De când mă știu, fac liste, scriu în agende, îmi notez ideile și gândurile. Asta poate pentru că uit repede... Sau poate pentru că îmi oferă o stare de comfort. Știu că am totul notat, programat, și nu trebuie să îmi fac griji... Sau poate pentru că asta mă disciplinează... Indiferent care ar fi motivul pentru care eu îmi organizez zilele, săptămânile, lunile, știu că e un obicei bun, pe care îmi doresc tare mult să-l transmit și copiilor mei. Tocmai de asta, la începutul fiecărei săptămâni, noi notăm câteva idei de jocuri sau activități pe care le vom face în următoarele 7 zile.
Am mai multe agende în care scriu pe parcursul unei zile. În cea de la serviciu notez taskurile și momentele importante din cadrul ședințelor. Am o agendă pe care o țin pentru evenimentele la care merg. În ea îmi notez ideile desprinse din cadrul discuțiilor, numele oamenilor pe care i-am întâlnit, ce am învățat de la acest eveniment etc.
La două agende însă țin cel mai mult. Îmi sunt dragi pentru că acolo sunt notate ideile, planurile, reușitele mele și tot ce-mi trece prin minte.
Anul trecut țineam un jurnal în care scriam zilnic, dar pentru 2019 mi-am propus să fac altceva. Astfel, mi-am cumpărat un carnețel simplu, pe care l-am împărțit în mai multe compartimente și în care scriu zilnic: motivele pentru care sunt recunoscătoare, ce am învățat azi, duc evidența cheltuielilor și a câștigurilor, notez titlurile articolelor pe care le scriu pe blog. De asemenea, în fiecare săptămână notez aici cum a crescut sau a scăzut numărul likeurilor pe paginile pe care le administrez (nu că ar fi astea foarte importante, dar îmi place să văd cum proiectele mele cresc), pe Youtube și numărul de vizitatori care-mi citesc săptămânal blogul. Tot în această agendă scriu titlurile cărților pe care le-am citit și a filmelor pe care le vizionez.
La începutul lui ianuarie mi-am cumpărat un planner de la Cactus Planner. Tot auzeam la multe fete că povestesc despre o astfel de metodă de a-ți organiza timpul cu ajutorul unui planner și am decis să achiziționez și eu unul, să-l testez și să văd dacă mi se potrivește această metodă. Ei bine, chiar din prima săptămână am înțeles că e exact ceea ce-mi lipsea mie - un planner care să mă ajute să fiu și mai organizată.
Este atât de bine structurat, încât chiar nu ai cum să nu fii organizat cu o asemenea agendă. În acest planner, în fiecare duminică fac bilanțul săptămânii care a trecut și planuri pentru cea care vine. Este împărțit pe săptămâni, oferind spații pentru a nota activitățile „de făcut” în fiecare zi. La sfârșitul săptămânii notez 5 puncte forte, 5 lucruri pe care le-am realizat, cât de aproape sunt de atingerea scopului, ce planific să fac în perioada următoare. Mai multe despre el vedeți în acest filmuleț.
Cum arată pentru mine o săptămână organizată
Ei bine, dupa cum spuneam mai sus, pentru mine planificarea săptămânii începe de duminică seara. Duminica deja știu ce urmează să fac pe parcursul săptămânii și încep să-mi notez totul în planner. Nu ia prea mult timp, pentru că toate zilele mele încep cu rugăciune, apă cu lămâie băută cu 30 de minute înainte de micul dejun, micul dejun, serviciu, articole, sport, jocuri cu copiii. Pe lângă astea, zilnic intervine câte ceva, de aceea e foarte important să îmi notez asta în agendă. Pentru ca la finalul săptămânii să pot face un bilanț. Primesc o satisfacție nemaipomenită când, la sfârșitul zilelor, iau plannerul și încep să pun + la toate activitățile realizate, iar duminica scriu despre ce am reușit să fac, ce am învățat, ce oameni am întâlnit.
Ce este important de reținut atunci când planificăm săptămâna
- Atunci când îmi organizez săptămâna, am grijă să nu îmi încarc zilele cu prea multe taskuri. Sunt lucruri pe care le fac zilnic, dar care mă solicită mult, nelăsând loc pentru alte activități. Astfel, dacă azi am notat că trebuie să scriu un articol pe blog, mine nu voi scrie articol, ci voi filma pentru Youtube, iar poimâine voi redacta și voi posta video. De asemenea, dacă azi fac ordine în casă, mâine voi pune hainele la spălat, iar poimâine le voi călca. Și așa îmi planific fiecare zi/săptămână, pentru ca să reușesc să fiu productivă și la serviciu, dar și acasă să nu rămână lucrurile lăsate baltă. Trebuie să recunosc, dacă nu mi-am notat în planner unele activități, deseori uit de ele.
- Eu mi-am făcut un ritual din organizarea săptămânii. Am înțeles că e foarte important să fiu cu mintea limpede, să nu fiu obosită atunci când planific și să am liniște. Astfel, las copiii cu soțul, iar eu mă retrag pentru câteva minute în altă cameră și fac planuri.
- Dacă sunt taskuri pe care nu le-am îndeplinit într-o anumită zi, nu-i nimic, le îndeplinesc în ziua următoare sau, dacă nu sunt foarte-foarte importante - atunci când am timp pentru ele. În general, procedez așa în cazul articolelor pentru blog. Scriu pentru că-mi place, pentru că simt că asta mă liniștește, nu pentru că trebuie să scriu.
Ce urmează să fac pentru a avea săptămâni și mai organizate
- De mult timp vreau să fac meniuri pentru o săptămână înainte, dar iată pentru asta nu găsesc timp. Sunt conștientă de faptul că, atunci când am lista cu bucatele pe care să le pregătesc pe parcursul săptămânii, m-ar ajuta să nu mă întreb mereu „Ce mâncare să mai fac?”.
- În același context, vreau să fac la începutul săptămânii lista de cumpărături pentru următoarele zile. Având meniul stabilit, voi ști ce trebuie să cumpăr, fără a face risipă de alimente și cumpărături inutile.
Am învățat să nu mă stresez atunci când nu iese totul așa cum am planificat. Noi, mamele, nu suntem atotputernice, chiar dacă am vrea să credem asta. De aceea, avem nevoie de pauză, de ajutor din partea celor dragi, de un somn bun, de o ieșire în oraș. Dacă nu obișnuiești să-ți planifici zilele, nu înseamnă că ceva e în neregulă cu tine. Fiecare dintre noi e diferită și face lucrurile așa cum știe ea mai bine. Dar dacă, la fel ca mine, preferi să ai totul scris în liste, m-aș bucura dacă articolul acesta ți-ar fi de folos. Dacă îl găsești util, distribuie-l ca să ajungă la cât mai mulți oameni.
Te aștept și pe pagina de Facebook a blogului. Pe mine mă mai găsești pe Youtube AICI și AICI, pe Instagram, Pinterest și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu