Pentru copii este foarte important să se simtă în siguranță oriunde s-ar afla: în casă, la grădiniță, în parc, pe stradă sau la locul de joacă. Din păcate, mulți dintre micuți, dar și părinții acestora, nu prea cunosc reguli simple, dar care să le ofere siguranță. Copiii nu au de unde să le cunoască, atât timp cât noi, maturii, nu le vorbim despre ele.
Din acest motiv, am hotărât că e momentul potrivit să-i învăț pe copiii mei regulile de siguranță nu doar în casă (reguli pe care ei le cunosc de mici), dar și în afara acesteia. De mare ajutor mi-au fost trei cărți, datorită cărora am reușit să-i fac pe micuții mei să înțeleagă cât de important este să respectăm anumite reguli general valabile, pentru a face lumea în care trăim mai bună și mai sigură. Este vorba despre cărțile „Ai grijă cum treci strada” și „Ai grijă ce faci în afara casei” de la editura ARC și caietul cu activități și informații „Și noi suntem pietoni” de la editura Aramis.
Cărțile din seria „Ai grijă” sunt frumos colorate, includ autocolante care îi ajută pe cei mici să recunoască anumite semne, dar și îi învață regulile de siguranță în mediul lor ambiant: acasă, afară, pe tradă. Acestea explică termenii pe înțelesul copiilor, iar la sfârșitul fiecărei teme îi provoacă la discuții. Eroul principal – Curiosul – este un personaj drăguț, haios, dar foarte curios, ca toți copiii. Cu ajutorul acestuia și a situațiilor reale ăn care este implicat, copiii însușesc regulile de siguranță. În această serie de cărți se apelează la principiul „Văd – Învăț – Fac”. Copiilor mei le-a plăcut foarte mult faptul că la final, pentru că au însușit bine regulie de siguranță, au primit câte o diplomă.
„Ai grijă ce faci în afara casei” îi învață pe copii:
- Să respecte regulile de siguranță și să se joace doar pe terenul de joacă (Nu trebuie să te joci lângă stradă. Trebuie să te joci doar pe terenul de joacă și nu lângă stradă. E mult mai sigur să te joci pe terenul de joacă)
- Ce să facă în cazul în care un străin încearcă să intre în vorbă cu ei (Nu uita: dacă un străin încearcă să-ți dea ceva, nu lua și mergi cât poți de repede acasă. Este foarte periculos să vorbești cu străinii ori să urci în mașina acestora. Să nu-i asculți niciodată pe străini, indiferent de ce îți spun aceștia)
- Să se joace afară numai pe terenuri de joacă sigure
- Să se plimbe cu trotineta și cu bicicleta în condiții de siguranță (Te poți plimba cu trotineta sau cu bicicleta doar în curte, pe un teren de joacă sau pe o pistă sigură pentru copii, împreună cu un adult care te supraveghează. Casca și echipamentul de protecție te ajută să nu te rănești)
- Să știe ce înseamnă vremea rea și să se întoarcă în casă (E periculos să te joci afară când e vreme rea. Atunci când vine ploaia, te duci repede în casă).
„Ai grijă cum treci strada” îi învață pe copii:
- Să traverseze strada în siguranță (Trebuie să trecem strada cu grijă. Când merg mașinile pe stradă, trebuie să așteptăm. Trebuie să privim în stânga, apoi în dreapta. Apoi, să mai privim o dată în stânga și, când mașinile se opresc – să traversăm)
- Să treacă strada în locurile cuvenite, să identifice indicatoarele de circulație pentru pietoni (Trecerea de pietoni este locul unde poți traversa în siguranță un drum. Pietonii trebuie să traverseze strada doar pe trecerea pietonală. Trecerea de pietoni este marcată de un semn special și de niște dungi albe)
- Să știe care sunt culorile semaforului și ce semnificație au (Când se aprinde culoarea roșie a semaforului, nu ai voie să traversezi strada. Când semaforul e la culoare verde, ai voie să traversezi strada)
- Să se implice în activități simple și repetitive împreună cu personaje și situații antrenante (Poți traversa strada doar pe trecerea de pietoni. Când traversezi strada, fii atent și respectă regulile semaforului)
„Și noi suntem pietoni!” este un caiet – îndrumar eficient pentru educatoare, părinți, bunici și, mai ales, pentru copii. Include fișe de lucru cu poezii, sfaturi și diverse însărcinări care-i ajută pe copii să însușească mai bine regulile de circulație rutieră. Cu ajutorul acestei cărți, copiii parcurg un drum de-a lungul căruia trebuie sprijiniți de maturi, care le explică pe înțelesul lor semnele de circulație de maximă importanță și consecințele nerespectării lor.
Subiecte:
- Agentul de circulație,
- Pietonul,
- Semaforul,
- Trecerea de pietoni,
- Cum și unde ne jucăm,
- În drumeție,
- Călătoria cu automobilul,
- Călătoria cu trenul.
Cărțile din seria „Ai grijă” le poți cumpăra de AICI, iar „Și noi suntem pietoni!” o găsești AICI.
Să fim alături de copii și să le oferim siguranță, iar ei ne vor răsplăti cu bucuria de a trăi!
Tu cum i-ai învățat pe copii tăi regulile de siguranță în mediul ambiant?
Pentru a vedea mai multe recomandări, nu ezita să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului, dar și să mă urărești pe Youtube, Instagram, Pinterest și Facebook.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu