marți, 3 aprilie 2018

Iepurașul de Paște – un personaj drag nouă, dar care nu ne aparține


Copiii mei cred în Moș Crăciun și în Iepurașul de Paște. De la Moș Crăciun așteaptă cadouri sub brad, iar de la Iepuraș – ouă de ciocolată. Deși le-am explicat că aceste personaje nu există și sunt doar simboluri, totuși ei le-au inclus cumva în copilăria lor. 

Când eram eu mică, știam de Iepuraș de la televizor. Ne uitam la TVR la diverse emisiuni difuzate chiar în prima zi de Paște, unde personajul principal era Iepurașul, care aducea cadouri și ouă de ciocolată. Atunci visam să vină și la mine, poate de asta le-am și permis copiilor mei să creadă în el... 
 
Cine este Iepurașul de Paște?
Pentru că Cecilia și Stelian sunt încă mici pentru multe explicații, cunosc doar că Iepurașul este un personaj inventat, care aduce la Paște diverse cadouri, dar cel mai important – ouă de ciocolată. Anul acesta l-au cunoscut pe Iepurașul Matei, personajul de care s-au îndrăgostit, dar despre el o să povestesc altădată. 

Dacă tu ai copii mai mari, le poți spune legenda Iepurașului de Paște. Chiar dacă este un simbol împrumutat, eu cred că, atât timp cât face din Paște o sărbătoare mai frumoasă, își are locul în cultura noastră.

Legenda Iepurașului de Paște
O veche legendă nordică spune că zeița Eostre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, a transformat-o într-o iepuroaică, însă aceasta și-a păstrat capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulțumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora ouăle făcute și i le dăruia zeiței. Astfel, copiii așteaptă de Paște iepurașul care face un cuib plin cu ouă colorate.  Din această poveste s-a născut și tradiția ca Iepurașul de Paște să aducă daruri copiilor. 

Se spune că acesta aduce daruri numai copiilor cuminți. Obiceiul provine din Germania, unde au fost fabricate primele figurine din ciocolată sub formă de ouă și iepuraș. Cadourile sunt ascunse prin casă, prin curte sau grădină. Copiii le caută și, când le găssc, se bucură că primesc în dar dulciuri. Cu timpul, lângă dulciuri s-au adăugat alte obiecte utile și haine. Mai ales că de Paște există tradiția de a purta măcar un articol vestimentar nou.

Copiii tăi cred în Iepurașul de Paște? Ce cadouri obișnuiește să le aducă acesta?


Pentru a vedea și alte articole dedicate acestei sărbători, te invit pe blog, la rubrica VINE PAȘTELE. De asemenea, poți aprecia cu un like și pagina de Facebook a blogului, dar mă poți urmări și pe Instagram, Pinterest și Facebook.

Sursa foto - Pixabay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu