luni, 2 aprilie 2018

„Căsătorie de plăcere” de Tahar Ben Jelloun


Dupa multe cărți „serioase” despre alimentație, cancer și stil sănătos de viață, într-o duminică după amiaza am decis că e timpul pentru o carte ușoară, relaxantă, care să mă detașeze de toate grijile și activitățile mai puțin plăcute. Am ales cartea „Căsătorie de plăcere” de Tahar Ben Jelloun, fiind foarte recomandată în ultima perioadă în grupurile cu cititori de pe rețelele de socializare. Dar nu doar acesta a fost criteriul de alegere. Am o pasiune aparte pentru cărțile despre viața femeilor musulmane, iar „Căsătorie de plăcere”  abordează anume acest subiect.

Aparent, e o carte ce descrie o frumoasă poveste de dragoste dintre un musulman din Maroc – Amir și o femeie neagră din Dakar - Nabou. Partea frumoasă a acesteia se termină însă odată cu moartea unuia dintre personajele principale și în continuare începe o istorie tristă despre lupta interioară a negrilor și greutățile prin care sunt nevoiți să treacă din cauza rasismului. E pur și simplu uimitor să citești despre câtă ură față de negri pot avea albii... „Suntem niște „fără”: fără identitate, fără nume, fără prenume, fără bani, fără legături, fără familie, fără memorie, cel puțin oficial”, „Un bătrân înțelept zicea că trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu că a născocit calul, altmiteri albii i-ar fi folosit pe negri drept animale de călărie. Omului i-a plăcut dintotdeauna să-și umilească semenii, mai ales pe cei săraci, pe cei de culoare, pe cei lipsiți de apărare” sau „În țara asta trebuie întâi de toate să dai dovadă de respect. Dacă vrei să fii bine tratat și prețuit, începe prin a avea o purtare fără cusur. Fă din respect și generozitate reguli de la care să nu te abați. Oamenii sunt foarte sensibili și îți vor întoarce însutit ceea ce le oferi. Au fost atît de disprețuiți și umiliți de coloniști , de toți albii veniți din Franța și Belgia, încât nu au încredere în nimeni cu pielea albă”.

Cartea mai conține descrieri foarte frumoase a orașului Fes, cum ar fi: „Văzut de la distanță, Fes părea un castron alb, mare, pus peste altele mai mici. Fes îi vrăjea pe toți care-l priveau întâia oară. Acoperișurile și terasele comunicau între ele, se îmbinau în arabescuri, adâncindu-i în reverii pe vizitatorii veniți din ținuturile cele mai îndepărtate. Avea un miros al său, o mireasmă proprie, o aromă greu de prins în cuvinte, ce amintea de toate parfumurile revărsate pe pământul lui încă din 808, anul întemeierii sale de către Idris I, coborâtor direct din Profetul Mahomed”.

Mi-a părut o carte interesantă, ușoară, dar plină de detalii și cu un mesaj foarte important: toți suntem egali, indiferent de țara în care trăim, gen, culoarea pielii, limba pe care o vorbim sau hainele pe care le purtăm, iar de acest aspect ar fi bine să ținem cont fiecare.

Notițe cu creionul
  • Rasismul nu era un accident al istoriei, ci o calamitate care se ține scai de om, oriunde s-ar afla el.
  • Tu crezi că bunătatea rezolvă problemele, dar, dimpotrivă, bunătatea e o amăgire care te face să pari prost, iar alții vor profita de asta ca să-ți șterpelească tot.
  • Viața-i o luptă, nu un picnic drăguț, primăvara, la care toate merg bine și toată lumea iubește pe toată lumea.
  • Nu cunoaște biciul decât pielea care l-a simțit.
  • Dintotdeauna oamenii au avut nevoie să-și potolească temerile. Mă gândesc că au creat religiile ca să suporte viața și misterele ei, moartea fiind principala enigmă pe care n-a dezlegat-o nimeni niciodată.
  • Destinul este singurul nostru bagaj. El ne poartă și ne apără de noi înșine.
  • Să nu crezi că toată lumea e atât de bună ca tine; oamenii răi există pretutindeni, să fii atent atunci când nu sunt lângă tine.
Recomand cu drag „Căsătorie de plăcere” de Tahar Ben Jelloun! Cartea o găsești în orice librărie Librarius

Pentru a vedea și alte recomandări de carte, nu ezita să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu