miercuri, 7 martie 2018

Sfaturi de menținere a sănătății și prevenire a bolilor (II)


În acest articol am decis să-ți povestesc despre pericolul pe care-l au asupra sănătății noastre pesticidele și materialele plastice, pentru că noi nici măcar nu ne dăm seama la câte mii de substanțe chimice suntem expuși.  Nici eu nu am știut că de fapt zilnic, fără voia noastră, suntem expuși la aceste chimicale și că, în cazul în care sunt combinate, au asupra noastră efecte devastatoare. 

În cartea „Spune nu cancerului” de Patrick Holford, autorul atenționează asupra faptului că multe pesticide provoacă tipurile de cancer din copilărie și cancerul mamar, dar și crește incidența cancerului la fermieri. Cercetătorii susțin că atunci când substanțele chimice BPC, DDT și dioxinul au fost interzise în Israel, rata cancerului a scăzut brusc.

Multe organocloruri nu se degradează repede și rămân mult timp în atmosferă, ceea ce înseamnă că pot pătrunde foarte ușor în hrana noastră. Dintre acestea, lindanul este singura organoclorură utilizată încă pe larg în agricultură. Deși se distruge mai ușor decât alte pesticide, oamenii de știință spun că acesta se împarte în mai multe substanțe, toate dezvoltând cancerul. Lindanul a fost descoperit în laptele de vacă și în produsele lactate, care pătrunde în organismul acestor animale prin sfecla de zahăr cu care sunt hrănite ele. 

***
Și mai îngrijorător este faptul că un număr de substanțe chimice folosite la fabricarea materialelor plastice sunt potențiali carcinogene. Unele sunt imposibil de evitat, însă există totuși multe schimbări pe care le putem face în dieta noastră și în stilul de viață, schimbări care ar putea să ne reducă expunerea la acțiunea unor astfel de distrugători hormonali și substanțe chimice posibil carcinogene.

Conform lui Patrick Holford, autorul cărții „Spune nu cancerului”, aceste schimbări sunt:
  • Mâncați produse organice. Acest fapt va reduce instantaneu expunerea la acțiunea pesticidelor și erbicidelor. Atunci când consumați produse nonorganice, spălați-le într-un mediu acid, obținut din adăugarea unei lingurițe de oțet într-un bol cu apă. Aceasta va reduce unele pesticide.
  •  Filtrați apa potabilă. Vă recomand să vă instalați la chiuvetă un filtru de apă din oțel inoxidabil cu un tip de sistem de filtrare cu carbon. Chiar dacă nu îndepărtează toate substanțele chimice distrugătoare hormonal, acesta ar putea reduce sarcina lor. O alternativă o constituie apa de izvor, îmbuteliată în sticle.
  • Reduceți consumul de grăsimi. Substanțele nonbiodegradabile se acumulează în lanțul alimentar cu grăsimi animale. Reducându-vă consumul de grăsimi animale – carne și produse lactate – vă reduceți expunerea. Nu este necesar să reduceți grăsimile din alune și semințe.
  • Nu încălziți niciodată alimentele în recipiente din materiale plastice. Aceasta înseamnă să vă luați rămas bun de la mesele din preparate culinare pregătite în microunde. Dacă doriți să le păstrați, transferați mâncarea într-un recipient de sticlă, înainte de a o încălzi.
  • Reduceți multe din alimentele expuse acțiuniii materialelor plastice flexibile. Unele substanțe chimice care dau flexibilitate materialelor plastice trec ușor din plastic în alimentele cu grăsimi, cum ar fi cele crocante, brânza, untul, ciocolata, plăcintele, etc.
  • Reduceți alimentele lichide expuse acțiunii materialelor plastice. Acestea nu includ doar sucul de fructe din pachetele cartonate cu o căptușeală din plastic, ci și unele fructe și legume din conserve care pot avea un interior plastificat.
  • Treceți la detergenți naturali. Folosiți doar produse ecologice pentru spălarea hainelor și a corpului, produse de companii care declară toate ingredientele folosite. Verificați dacă ingredientele se află pe lista suspectă a chimicalelor în proporție de 100 la 1. De asemenea, clătiți vasele și tacâmurile dupa spălare.
  • Nu folosiți pesticide în grădină. Unele pesticide sunt distrugătoare hormonal. Dacă nu sunteți siguri de produsele voastre, este mai bine să nu le folosiți. Incidența cancerului la copii este mai mare la casele unde sau stropit grădinile cu pesticide.

Unele dintre aceste recomandări în familia noastră le urmam încă înainte de a citi cartea, însă acum încercăm să le punem pe toate în practică.

Tu cum alegi să ai grijă de sănătatea ta?

Despre cartea „Spune nu cancerului” de Patrick Holford am scris AICI, iar în acest articol găsești prima parte cu sfaturi de menținere a sănătății și prevenire a bolilor.

Pentru a vedea și alte sfaturi, dar și idei de mâncare sănătoasă, jocuri pentru copii și cărți de citit, nu ezita să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului și să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Sursa foto - Pixabay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu