marți, 13 iunie 2017

Muzica – o componentă esențială în dezvoltarea bebelușului


Sunetele sunt o parte importantă din viața noastră. Noile cercetări în domeniu au ajuns la concluzia că încă din burta mamei, bebelușii sunt capabil să distingă sunetele joase. Nu e de mirare că, încă de la naștere, bebelușii sunt atrași de sunetele din jurul lor. 


Primul an de viață
În primul an de viață, părinții încearcă din instinct să își liniștească copii fredonând cântece de leagăn. O linie melodică liniștită și relaxantă este de mare ajutor în perioada colicilor sau a erupților dentare, când somnul bebelușului este foarte agitat și orice ajutor este binevenit. 

Știința din spatele ideii
 Încă din 1983 psihologul Howard Gardner milita pentru recunoașterea importanței inteligenței muzicale, datorită abilității muzicii de a întări conexiunile dintre creier și corp, pentru a lucra împreună.  Acesta întărea ideea că prima parte a copilăriei, de la naștere până la vârsta de 6 ani este critică pentru dezvoltarea abilităților muzicale. La fel ca și în cazul vorbirii, copii își dezvoltă abilitățile muzicale prin imitare și memorarea ritmurilor și tonalităților cântecelor.

Cel mai recent studiu, realizat în 2016 de către Universitatea din California a ajuns la concluzia că utilizarea muzicii în prima parte a copilăriei copilului poate duce la accelerarea dezvoltării creierului, în principal în aria dezvoltării vorbirii.  

Mai mult de atât, expunerea timpurie a copilului îl ajută la pronunțarea sunetelor și întelegerea cuvintelor. Iar dansurile care acompaniaza muzica îl ajută să își dezvolte abilitățile motrice.

Aplicabilitatea în viața de zi cu zi
Copii se exprimă de mici prin muzică. Bebelușii de exemplu, vor începe să dea din mânuțe și să se miște dacă cântecele sunt pe placul lor.  Aceștia vor reține mult mai repede linia melodică înainte să înteleagă cuvintele. Încercați să găsiți piesa preferată a bebelușului dumneavoastră și veți vedea ce încantat va fi când o va asculta. 

După un an, copilul începe să îsi dezvolte propriul vocabular. Puteți să îl ajutați în acest sens utilizând numeroasele cântecele pentru copii existente. De la „Daca vesel se trăiește” la „ Un motan cât un pisoi”, există o gama largă de unde puteți alege. Cheia succesului este repetarea acelorași cântece pentru copii, ca bebelușul să memoreze linia melodică, sunetele și cuvintele. Cântecele care implică activitate fizică, de exemplu datul din palme sau repetarea unor acțiuni îl vor amuza teribil pe cel mic.
Un alt aspect pozitiv este legat de faptul că bebelușul i-a contactat cu sunetele diverselor animale. În ziua de azi, tot mai puțini copii au acces faccil la animalele utilizate în gospodării. Acest aspect nu ne împiedică să putem să îî oferim copilul o dezvoltare completă utilizând o gamă largă de cântece care includ sunetele animalelor(un exemplu e cântecul Unchiul meu o fermă avea, preferat de foarte mulți copii).

Muzica nu este doar un instrument pentru dezvoltare copilului, ci ajută la petrecerea timpului împreună întrun mod plăcut. Părinții joacă un rol esențial în modul în care relaționează copilul cu muzica. Ascultarea de cântece pentru copii și fredonarea acestora poate fi o activitate plăcută pentru întreaga familie.

În urma multiplelor studii realizate pe utilizarea muzicii în viața celor mici, nu s-a găsit nici un aspect negativ prin introducerea acesteia ca și componentă prezentă zilnic în viața celor mici. Copii noștrii trăiesc întro lume intens tehnologizată. Nu putem să îî izolăm de acestă parte a societății actuale, dar putem să privim partea pozitivă și să folosim cântecele pentru copii pentru dezvoltarea limbajului acestuia și pentru îmbunătățirea relației dintre părinte și copil. Benefiicile vor fi prezente și pentru cei adulti, deoarece muzica ajută atât copii cât și adulții la îmbunătățirea capacității de memorare. 

Cătălin Dimofte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu