marți, 30 mai 2017

30 de idei de activități în prima lună de vară pentru doi copii


Vara e tot mai aproape. Peste câteva zile ne vom putea bucura din plin de soare și vreme caldă, iar copiii – de vacanță. Chiar dacă Cecilia merge la grădiniță și nu are vacanță, i-o vom face noi și vom pleca pentru perioada verii în sat, la bunici, departe de gălăgia orașului și aproape de natură, de origini.  În iunie mai avem de pus la punct câteva lucruri, dar cum asta nu ar trebui să-i afecteze pe copii, am întocmit o listă cu diverse activități pe care le vom face în prima lună de vară. 

Pentru luna iunie mi-am propus ca activitățile noastre să aibă în fiecare săptămână o tematică.

S-ar putea ca unele activități să nu le fie interesante copiilor mei. În acest caz, având deja materialele pregătite, vom improviza la moment și vom inventa alte jocuri cu ceea ce avem la îndemână. N-ar trebui însă să se întâmple acest lucru, căci ei sunt entuziasmați aproape de orice activitate și joc pe care li-l propun.

La finalul lunii vă voi arăta cum ne-am jucat în iunie. Dacă vom reuși să ne ținem dupa acest plan, cred că pe viitor activitățile noastre vor fi planificate pentru o săptămână sau o lună înainte. E mult mai ușor pentru părinți să fie organizați în acest sens. 

E posibil ca în cazul copiilor voștri planul să nu meargă. Eu am hotărât să-l fac deoarece, aunci când nu se joacă liber, Cecilia și Stelian cer jocuri organizate și supravegheate de noi, cei maturi.

Iată care sunt cele 30 de idei de activități, câte una pentru fiecare zi, pe care sper să le punem în aplicare și din care te poți inspira și tu!

1-4 iunie – Săptămâna culorilor
Copiii mei cunosc deja culorile, pe unele și în limba engleză. Pentru că Stelian le mai încurcă uneori, mi-am propus ca primele 4 zile din iunie să le dedicăm repetării culorilor.  
1.Plimbarea colorată. Pe data de 1 iunie, cel mai probabil vom merge în oraș cu copiii. Vom încerca să le propunem  o activitate de recunoaștere a culorilor: să găsească în jur obiecte care au culoarea cafenie, roză, roșie, etc.
2. Atelier de pictură. Nu există o metodă mai bună de a învăța culorile decât pictând. Am pictat cu copiii folosind diverse metode, pe care le-am descris AICI, însă pentru 2 iunie am un plan-uragan în acest sens, despre care vei afla în articolele ce urmează.
3.Asocierea culorilor. Vom aduna la un loc obiecte de diverse culori, iar copiii le vor sorta, numind fiecare culoare. Va fi o activitate interesantă, știu asta!
4.Potrivirea culorilor. Este cam același lucru ca și la activitatea de ascoiere, doar că include lucrul cu degețelele. Se iau cuburi de polipropilenă, care se pictează fiecare într-o singură culoare + bețișoare colorate. Copilul trebuie să înfigă bețișoarele în cuburile corespunzătoare. Această activitate dezvoltă mușchii degețelelor, atenția și capacitatea de concentrare. 


5-11 iunie – Săptămâna experimentelor
Să vă spun un secret: noi avem multe, multe cărți cu experimente, din care ne inspirăm. Vi le putem împrumuta!
5.Experimentăm senzațiile de rece-cald. În două vase se pune apă. Treptat, în unul din ele se toarnă apă fierbinte. Copiii vor experimenta senzația de călduț, fierbinte. În vasul cu apă rece se pun cuburi de gheață, iar copiii vor experimenta senzația de rece. Acest experiment se face cu maximă atenție.
6.Greu-ușor. Tot la capitolul apă rămânem și, atunci când copiii fac băiță, le propunem acest experiment. Se oferă celor mici diverse obiecte ușoare, dar și grele. Ei trebuie să observe care obiecte rămân la suprafață și care se cufundă, învățând noțiunea de greu și ușor.
7.Sticla care se subțiază. Am tot adunat sticle din plastic, pentru a le utiliza la diverse activități. Unele dintre ele au rămas neatinse, așa că le-a venit timpul să le duc la boxa specială, nu înainte însă de a le folosi la experimente. Experimentul cu sticla care se subțiază e foarte simplu, dar mare e fascinația copiilor: până la jumătatea sticlei se toarnă apă fierbinte, se pune capacul, se agită timp de un minut, se varsă apoi conținutul și repede se pune iar capacul. Pereții sticlei se vor apropia brusc. Explicația pentru acest experiemnt o voi prezenta într-un alt articol.
8.Telefonul cu fir din pahare de plastic. Deseori observ că picii mei își fac telefoane din orice jucărie dreptunghiulară pe care o găsesc în lada cu jucării. M-am gândit să le fac altfel de telefoane, dar și să-i uimesc cu un experiment. Voi avea nevoie de: două pahare de plastic, fir de ață și două scobitori. La mijlocul fiecărui pahar se face o gaură mică (în partea de jos). Se introduce în pahar firul de ață prin gaură, de la exterior spre interior. Capătul firului se ține în interiorul paharului și se leagă bine cu o scobitoare, apoi se trage. Scobitoarea va sta în interiorul paharului, prevenind ruperea firului de ață. La fel se procedează și cu celălalt pahar. Se oferă apoi câte un pahar fiecărui copil, având grijă să fie firul cât mai bine întins. Unul dintre copii ține paharul cu ambele mâini, vorbind în interiorul acestuia, iar celălalt ține paharul la ureche, de asemenea cu două mâini. Obținem astfel un telefon neobișnuit. Cei mici trebuie să știe că sunetul călătorește foarte ușor de-a lungul unui fir bine întins.
9.Stafidele care dansează. Pentru a face acest experiment, voi avea nevoie de băutură carbogazoasă puternic acidulată și stafide. Într-un vas, se toarnă băutura, apoi se pun în ea câteva stafide. Acestea se vor cufunda, însă dupa puțin timp se vor ridica la suprafață. Acest lucru se datorează faptului că atunci când bulele de bioxid de carbon se lipesc de suprafața stafidelor, acestea sunt propulsate în sus.
10.Popcornul dansator. Este un nou experiment din seria celor dansatoare, dar mie îmi plac la nebunie aceste experimente. Pentru a-i fascina pe copii, voi umple un borcan de sticlă cu apă (3 sferturi), dupa care voi adăuga 2 linguri de praf de copt și puțin colorant. Deasupra voi pune câteva floricele de porumb. Peste toate astea voi adăuga câteva picături de oțet. Rezultatul e uimitor: popcornul începe să danseze.
11.Vulcanul. Probabil că acest experiment îți este deja cunoscut, noi însă nu l-am făcut niciodată. Pentru că cei mici adoră să modeleze din plastilină, le voi propune să facă un vulcan. În mijlocul acestuia vom pune colorant roșu și câteva lingurițe de praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Peste acesta vom turna oțe, iar vulcanul se va trezi la viață. 


12-18 iunie – Săptămâna dezvoltării motricității fine prin jocuri senzoriale
Jocurile senzoriale sunt extrem de importante pentru stimularea minții, ajutându-i pe copii să se dezvolte armonios. Deși s-ar părea că jocurile senzoriale sunt valabile doar pentru bebeluși, copiii mei, chiar dacă au mai mult de doi anișori, tot le preferă, căci niciodată nu e prea târziu să îți dezvolți simțul tactil și vizual.
12.Transferul de boabe. Regula e foarte simplă: în boluri se pune făină, mălai, mărgele, mai multe feluri de boboase, apă, etc, iar copilul trebuie să le mute în alte recipiente, folosind degețelele sau o linguriță. Nu, nu e o activitate doar pentru bebeluși. La fel de interesantă e și pentru un copil de 3 ani.
13.Lucrul pe texturi diferite cu diverse materiale. Vom avea nevoie de mai multe tipuri de hârtie, care are textură diferită și mai multe materiale, cu ajutorul cărora copiii vor crea tablouri. Vom folosi: acuarelă, flori sau petale de flori, semințe, lipici, sclipici, bucăți de hârtie colorată, hârtia coșulețelor pentru brioșe.
14.Închide-deschide. Cecilia poate deschide aproape orice, dacă depune mai mult efort. Stelian – nu. Mi se pare o idee bună să le ofer copiilor diverse cutii, borcane cu capac, sticle, pahare cu capac, iar ei să exerseze această acțiune, întrecându-se la deschis recipiente.
15.Jocul cu plastilina. Plastilina ține copilul ocupat mult timp. Cu ajutorul acestei copilul își dezvoltă mușchii degetelor, imaginația și creativitatea, modelând diverse obiecte.
16.Ghicește obiectul. Într-un sac, se pun muuuuulte obiecte, pe care ei le cunosc, însă pe care trebuie să le recunoască doar pipăindu-le prin pânză.
17.Joc senzorial cu jeleu. Copiilor mei le place să mănânce jeleu. Știu că nu e foarte sănătos, de aceea îl prepar rar. De data aceasta însă nu îl vom mânca, ci ne vom juca cu el. Copiii îl vor modela și își vor dezvolta cu ajutorul acestuia motricitatea fină și concentrarea.
18.Cleștișorii colorați. Cleștișorii sunt printre jucăriile preferate ale copiilor. Pentru a se putea juca organizat cu ei, voi confecționa două cercuri mari (din carton), pe care le voi secționa cu ajutorul unui marker. Fiecare secțiune o voi colora într-o singură nuanță. Le voi propune și cleștișori în aceleași culori. Sarcina copiilor este de a prinde cleștișorul de secțiunea pictată coreșpunzător pe cercul de carton. Această activitate stimulează mușchii degețelelor, concentrarea și atenția. 


19-25 iunie – Săptămâna activităților în natură
19.Excursia. Pe data de 19 iunie vom organiza o excursie. Vom pune în rucsacuri gustări, vom lua cu noi lupele și binoclurile și vom merge în pădure să descoperim natura.
20.Recunoașterea copacilor și a insectelor. Avem câteva cărțulii care includ imagini cu insecte și copaci, cât și informații despre aceștia. Cred că e momentul să ieșim în natură și să-i recunoaștem. Abia aștept să văd reacția copiilor!
21.Facem picnic. Copiii adoră picnicurile și, mai cu seamă, să-i imite pe oamenii mari, să aranjeze pe păturică gustările luate de acasă, să toarne suc sau apă în pahare, etc. Le vom oferi Ceciliei și lui Stelian o zi întreagă de picnic, să-i vedem cum s-or descurca!
22.În căutarea de comori. Regula e foarte simplă: de acasă, stabilim cu exactitate obiectele pe care vrem să le aducem din natură în casă: pietre, flori, frunze, conuri, crenguțe, etc. Mergem în parc/pădure și începem vânătoarea.
23.Jocul cu nourași „Eu văd”. Am găsit această idee pe un site pentru părinți și mi-am zis că e genială! E un joc care dezvoltă imaginația copilului 100%, fiind interesant nu doar pentru cei mici, ci și pentru maturi. Astfel, vom merge afară și vom privi nourașii. Fiecare jucător trebuie să identifice animale, diferite forme, obiecte.
24.La cules. Pe la finalul lunii vom merge la bunici, în sat. Acolo neapărat le vom organiza copiilor o sesiune de cules pomușoare și fructe din grădină. Dupa asta, le spălăm și le mâncăm imediat! Nu-i așa că îți lasă gura apă?
25.Ziua baloanelor de săpun. Cunosc mai multe rețete de baloane de săpun, dar pe care nu le-am făcut niciodată. Cred că le-a venit momentul. Ne vom distra pe cinste!


26-30 iunie – Săptămâna diversității
26.Teatrul de păpuși. Copiilor mei le place să mergem împreună la teatru. Urmăresc cu atenție jocul păpușilor și organizează piese de teatru și acasă. Ziua de 26 iunie va fi dedicată în exclusivitate teatrului de păpuși. Vom discuta despre piesele de teatru pe care le-am vizionat la Teatrul de Păpuși „Licurici” și vom crea împreună o piesă de teatru. Acest joc dezvoltă imaginația copiilor, a limbajului, creativitatea și încrederea în propria persoană.
Jocul cu marionete. Ca și teatrul de păpuși, jocul cu marionete este preferat de copii, având numeroase beneficii. Avem o cărțulie cu marionete din gârtie, pe care trebuie să le decupăm și s alcătuim cu ele povești. Cred că i-a venit momentul!
27.Bărbieritul baloanelor. Este o activitate extrem de distractivă. Se umflă două baloane mari, se acoperă cu spumă de ras, iar copiii trebuie să le bărbierească astfel încât să nu le spargă. Eu abia aștept ziua de 27 iunie, pentru a le propune copilașilor mei acest joc!
28.Acru-dulce-sărat. Recunosc, copiii încă nu știu gusturile (doar dulce, sărat și acru). Pentru a le învăța, le voi oferi diverse alimente cu gusturi diferite, pe care ei le vor gusta, dupa care vom învăța ce gust are fiecare.
29.Cucu-Bau. Acesta este jocul preferat al copiilor mei, când punem mâinile la ochi și zicem: Bau, apoi le luăm de la ochi spunând: Cucu. E un joc distractiv, care-i înveselește. De această dată m-am gândit să-l facem pentru a vindeca frica de separare: noi, maturii, vom dispărea pentru câteva momente din aria vizuală a copiilor, în timp ce ei vor fi cu mâinile la ochi, dupa care vom reapărea, nu înainte de a-i lăsa pe ei să ne găsească.
30.Punguțele cu surprize. Cui nu-i plac surprizele? Pentru a-i înveseli pe cei mici, voi pregăti mai multe punguțe cu diverse obiecte în ele și le voi ascunde prin casă. Urmând indicațiile noastre, ei le vor găsi și vor descoperi surpriza din pungă.


E mult mai greu să te joci cu doi copii, dar e de două ori mai interesant, iar dacă se implică și părinții, voia bună și emoțiile pozitive sunt garantate. De fapt, rolul părintelui nu  este doar de a supraveghea copiii, dar și de a participa activ în jocurile și activitățile acestora.

Dacă ai și alte idei de jocuri pentru doi copii, aștept să le indici în comentariile la acest articol. Până atunci, nu uita să mă urmărești pe Instagram sau să dai un likepaginii de Facebook a blogului, pentru a fi la curent cu toate jocurile pe care le fac cu copiii mei!

2 comentarii: