vineri, 2 iunie 2017

Idei de jocuri cu legume


Toți copiii adoră legumele. Ai mei preferă morcovul, sfecla roșie, cartofii, conopida și dovleacul. Mai mult însă le place să se joace cu ele. Iar de când am descoperit o tânără mămică, care croșetează legume, acestea au devenit jucăriile lor preferate. TAVI ne-a dăruit un cartof, usturoi, morcov, sfeclă roșie, ridiche, roșie, ardei gras, vânătă, pe care copiii le-au îndrăgit din prima și cu care au inventat diverse jocuri.

Iată câteva dintre acestea!

1.Jocul de asociere
Am cumpărat un set de cartonașe cu legume, iar jocul de asociere e preferatul lor. E foarte simplu: leguma de pe imagine este asociată cu leguma croșetată. Între timp, purtăm discuții: care sunt legumele preferate?, de ce este important să mâncăm legume?, ce culori au legumele?, etc. E o metodă bună de a consolida cunoștințele celor mici, dar și de a-i învăța lucruri noi.

2.La magazinul de legume
Aveam legume, nu aveam un magazin. Dar s-a rezolvat și asta. La inițiativa Ceciliei, am agățat pe perete un cearșaf cu flori, am aranjat legumele pe masă, i-am dat câțiva bănuți din plastic (îi aveam de la nu-știu-care-joc) și magazinul de legume a fost gata. Foarte încântați au fost ambii copii să venim la magazin, să le cerem un kg de roșii/cartofi/etc, să-i întrebăm cât costă, iar ei să ne dea și rest. Între timp, am înțeles cât de binevenit e acest joc, care dezvoltă limbajul, atenția, văzul, vocabularul.

3.Salata de legume
Este foarte important să-i implicăm pe cei mici în absolut toate activitățile pe care le facem, dacă acestea nu prezintă pericol pentru ei. Copiilor le place foarte mult să se joace de-a bucătarul, să pregătească mâncare alături de mami sau tati și să se laude cu ceea ce au pregătit. Ei bine, nici copiii noștri nu fac o excepție. Zilele astea s-au jucat de-a bucătarul și și-au intrat foarte bine în rol. Au pus legumele la fiert, le-au curățat, apoi au preparat o salată (evident, imaginar). Vă poftim la masă! Cu ajutorul acestui joc copiii își explorează imaginația, își dezvoltă vocabularul, capătă încredere în sine, înțelege mai bine lumea înconjurătoare, își dezvoltă abilități.

Bineînțeles, sunt încă o mulțime de jocuri cu legume, pe care le pot face copiii și pe care le inventează. Important este ca noi, părinții, să-i susținem și să le facem o mică demonstrație, pentru a înțelege cum trebuie să se joace, astfel încât să fie în afara oricărui pericol.

Tu ce fel de jocuri mai faci cu cei mici?

Penttru a vedea și alte idei interesante de activități, nu ezita să mă urmărești pe Instagram sau să dai un like paginii de Facebook a blogului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu