luni, 17 februarie 2020

8/40: „Copiii libertății” de Mark Levy


Nu știu de ce, dar în ultima perioadă, în mâinile mele ajung multe cărți despre război și luptă. Una dintre ele este și „Copiii libertății” de Mark Levy, o carte care m-am ținut în suspans și totodată mi-a făcut cunoștință cu acest scriitor. Se pare că a scris o mulțime de cărți, însă eu nu am avut ocazia să citesc nici una până acum și mă bucur mult că l-am cunoscut prin intermediul acestui roman. Îmi place mult felul său de a scrie, iar în această carte totul se descrie la timpul prezent, ceea ce crează impresia că lucrurile se întâmplă chiar aici și acum.

Nu am citit descrierea cărții, căci nu fac niciodată asta, de aceea credeam că e o carte despre copilărie și inocență. Cel puțin, cei doi copii care se dau în leagăn, de pe copertă, la asta mă duce cu gândul. Dar nu e deloc așa...

Romanul spune povestea lui Charles, Claude, Alonso, Catherine, Sophie, Rosine, Marc, Emile, Robert și alți copii ai libertății - unguri, români, spanioli, polonezi, italieni. Toți au fost parte a mișcării de Rezistență în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, luptând contra colaboraționiștilor francezi și a ocupației naziste. Toți au fost dornici de a lupta pentru idealuri și de a aduce pace în țara lor, însă pentru acești adolescenți se pare că viața le pregătea altceva. 

Este o carte despre dragostea frățească. Eroul principal - Raymond, numit și Jeannot, s-a înrolat împreună cu fratele său, Claude, în brigada Marcel Larger din Toulouse. Chiar dacă sunt despărțiți în timpul misiunilor pe care le au, dragostea dintre ei învinge. Dragostea frățească. E o carte despre prietenie și ajutor reciproc. Alături de prietenii lor, cei doi sunt nevoiți să ucidă, să împuște, să rănească și să distrugă, dar nu făceau asta din plăcere, ci pentru că erau nevoiți. Evrei fiind, nu aveau de ales. Iar asta îi făcea și mai puternici. În plus, niciodată nu se lăsau unul pe altul la greu, ci de fiecare dată se ajutau, chiar și atunci când era vorba despre a scoate păduchii din capul celuilalt.

E o carte dură, care nu se citește ușor, dar e o carte pe care o recomand cu mare drag. Cu siguranță nu va fi uitată prea curând.

Dacă îți dorești că și prietenii tăi să afle despre „Copiii libertății” de Mark Levy, distribuie acest articol.

Cu mai multe postări interesante și utile, te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook

Cu drag, Anna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu