Auschwitzul a făcut multe victime. Despre Auschwitz s-au scris multe cărți, iar pe unele dintre ele am reușit să le citesc și eu. Însă cea mai buna dintre toate mi se pare aceasta - „Tatuatorul de la Auschwitz” - care descrie cu lux de amănunte viața deținuților din acest lagăr. E o carte dureros de interesantă, plină de suspans și lacrimi, dar pe care nu o poți citi dacă te afli într-o stare psihologică nu prea bună. Pentru că e o carte care te doboară...
Cartea spune istoria a doi deținuți - Lale și Gita, doi evrei slovaci, care demonstrează că dragostea nu cunoaște limite și e prezentă oriunde, chiar și într-un lagăr de concentrare, unde adesea e moarte și durere. Cu toate acestea, când doi oameni se iubesc, nu contează locul în care se află, atât timp cât sentimentele lor sunt mai puternice decât orice-i înconjoară.
E un roman bazat pe o poveste reală, autorul având ocazia să-l cunoască personal pe Lale Sokolov. Evident, după cum chiar el afirmă, a mai adăugat unele elemente și detalii, dar asta doar pentru a accentua și mai mult ororile prin care au trecut deținuții. „Deși câteva întâlniri și discuții din acest roman au fost imaginate, faptele că evenimentele au avut loc în cea mai mare parte așa cum sunt descrise este neîndoielnic, iar informațiile prezentate ca fiind adevărate au fost verificate apelând la surse istorice”.
Această perioadă teribilă din istoria omenirii este redată cu multă durere în „Tatuatorul de la Auschwitz”. Pe de o parte triumfă iubirea, iar pe de altă parte ne prezintă o altă față a oamenilor implicați în acest război, mai ales a ofițerilor, care se cred adevărați Dumnezei, cu drepturi absolute asupra deținuților.
Pe lângă faptul că spune o poveste frumoasă de dragoste, cartea mai arată ce înseamnă să fii OM. Or, Lale asta a fost, întâi de toate. Dacă a avut curaj să facă și într-un lagăr comerț și să împartă bunurile cu oamenii de alături, nu știu cum altfel l-am mai putea numi dacă nu OM cu literă mare. Nu oricine ar face asta...
Mi-a plăcut enorm de mult această carte și o recomand cu mare drag.
Dacă vrei ca și prietenii tăi să afle despre „Tatuatorul de la Auschwitz”, distribuie acest articol.
Cu mai multe postări interesante și utile, te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, YouTube și Facebook.
Cu drag, Anna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu