vineri, 18 octombrie 2019

În vizită la mănăstirile Saharna și Țipova


Dintotdeauna mi-a plăcut să vizitez mănăstirile. Acolo mă simt mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de natură și mă pot bucura de o liniște pe care nu o voi găsi niciodată în altă parte. Recent am vizitat mănăstirile Saharna și Țipova, două dintre cele mai vechi așezăminte monahale din țara noastră. A fost pentru prima dată când am  mers aici și am fost de-a dreptul uimită să descopăr atâta frumusețe.

MĂNĂSTIREA SAHARNA
Ansamblul monastic este compus din două mănăstiri: una rupestră - „Bunavestire” şi alta terestră – „Sfânta Treime”.  Noi am avut puțin timp pentru vizită și am reușit să vedem doar mănăstirea terestră, să ne închinăm la moaștele Sfântului Macarie, să admirăm păsările frumoase expuse într-o mini-grădină zoologică și să bem apă rece și dulce din izvorul mănăstirii.

Un loc de atracție pentru turiști reprezintă bazinul special amenajat, acolo unde cei care se scaldă primesc vindecare. Pentru a ajunge în el e necesar de urmat câteva reguli simple: purtarea îmbrăcămintei decente, rugăciune înainte de a intra în apă și cufundare de câte 3, 7, 9, 12 sau 40 de ori.

De asemenea, toți cei care ajung la mănăstirea Saharna vizitează și stânca numită „Talpa Maicii Domnului”. Noi nu am mers acolo, dar am promis că data viitoare când revenim aici, vom sta mai mult timp și vom cutreiera toate potecile din împrejurimi.






MĂNĂSTIREA ȚIPOVA
Drumul către această mănăstire a fost destul de anevoios și ai impresia că e situată tocmai la un colț de lume. Pentru mulți punctul de atracție nu este biserica mică, ci aceea săpată în stâncă și cascada. Văzând diverse imagini pe rețelele de socializare, noi aveam alte așteptări și am rămas oarecum dezamăgiți când am deschis poarta și am văzut o biserică micuță, care la acele momente era în reparație. Dar constructorii ne-au spus să mergem în spatele bisericii, acolo unde se deschide o priveliște care-ți taie răsuflarea. Situată pe malul râului Nistru, biserica săpată în stâncă și chiliile la care ajungi abia dupa ce parcurgi o distanță destul de mare printre stânci, te lasă pur și simplu fără grai. Or fi fiind frumoase locurile de prin alte țări, dar Tipova este cu siguranță mult mai frumoasă.

Am vizitat chiliile în stâncă și biserica, pe care am găsit-o încuiată. Ghidul a fost amabil, ne-a descuit ușa și ne-a invitat să vizităm și muzeul din incinta bisericii. La cascadă nu am ajuns, dar o vom face data viitoare când vom reveni.







Ambele mănăstiri sunt în raionul Rezina și cred că orice credincios și locuitor al Republicii Moldova ar trebui să le viziteze, fiind monumente de o valoare inestimabilă.

Tu ai fost la aceste mănăstiri? Ce alte locuri frumoase din Moldova recomanzi spre vizitare?

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să ajungă la cât mai multe persoane.

Te aștept pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări utile și interesante. Să știi că mă  mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna, mama de doi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu