miercuri, 11 septembrie 2019

Depresia, bat-o vina! Ce sfaturi am pentru tine


Am născut doi copii. Mi-a fost extrem de greu, atât dupa prima naștere, cât și dupa a doua, când m-am pomenit cu doi copii mici în brațe. A fost teribil de greu, dar am avut mare, mare noroc de ajutorul soțului, soacrei, mamei. Erau zile când pur și simplu credeam că mă lasă puterile, dar nu mă lăsau, vorba ceea - când nu mai pot, mai pot un pic...

Nu am avut depresie. Întotdeauna am cerut ajutorul celor din jur, ceea ce mi se pare extrem de important, mai ales în primele luni de dupa naștere. Faptul că i-am avut alături pe cei dragi și nu a fost lăsat totul pe seama mea, m-a ajutat enorm.

Dar știu că nu toate proaspetele mămici au acest noroc. Poate și tu ai fost lăsată dupa naștere singură cu un nou-născut și cu o mulțime de treburi de făcut prin casă. Poate că ai trecut cu greu peste această perioadă și poate te-ai confruntat cu depresia. Sau poate crezi că depresia nu există și că e un moft. Ba există, e cât se poate de reală și, oricât de straniu ar părea, multe femei suferă de ea. Da, acum, când tăticii au devenit mai implicați și mai prezenți în viața copiilor. Multe mămici trăiesc cu teamă, cu neputință, cu frustrare, cu lacrimi și gânduri nerge, ceea ce nu e deloc bine. Depresia se tratează, dar numai atunci când e conștientizată și când se cere ajutor. De una singură cu greu reușești. De unde știu? Cunosc mai multe cazuri și în toate situațiile mămicile s-au tratat numai cu ajutorul cuiva.

CE ESTE DEPRESIA POSTNATALĂ
În primele zile de dupa naștere, majoritatea mamelor trăiesc stări contradictorii: tristețe-bucurie, lacrimi-râsete, nu pot dormi, lipsa poftei de mâncare. E ceva absolut normal și durează cam 3-5 zile. La unele femei aceste stări, împreună cu senzația de vinovăție, panică, gânduri neplăcute, sunt prezente o lungă perioadă de timp, ceea ce înseamnă că experimentează o depresie postnatală. Aceasta apare în primele 6 luni dupa naștere și se tratează cu ajutorul unui specialist.

SFATURILE MELE PENTRU A NU AJUNGE ÎN DEPRESIE
Dacă simți că depresia își face apariția sau cunoști o persoană care are depresie, iată ce sfaturi am pentru voi:

Am mai menționat: cere ajutorul!
Nu-ți fie frică să spui că ai nevoie de ajutor. Dacă soțul, mama, sora nu are timp să te ajute, cheamă o prietenă și roag-o să stea măcar o oră-două cu cel mic. În acest timp liber fă ceea ce-ți place: dormi, mergi la coafor, mergi la o înghețată, plimbă-te, privește televizorul, fă o baie călduță.

Când bebelușul doarme, dormi și tu
Cred că a fost cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată. La început, când copilul adormea, nu știam pe care să le fac prin casă, dar am înțeles că atunci când acesta se trezea și avea nevoie de mine, eu cădeam epuizată. M-am învățat minte și, atunci când știam că cel mic va dormi mai mult, mă culcam alături de el și ne făceam împreună somnul de frumusețe. Așa, la sfârșit de zi nu mai eram cu bateriile descărcate, ci gata să-l țin în brațe și să-l pregătesc pentru somnul de noapte sau să fac față unei noi partied de plâns isteric.

Fă mișcare
Plimbările în aer liber te vor ajuta extrem de mult să treci peste sterile depresive și să faci față oboselii. Mișcarea în afara casei va aduce în viața ta și oameni noi, căci în timpul plimbărilor prin parc s-ar putea să întâlnești mame care, ca și tine, au nevoie de cineva cu care să stea de vorbă. Așa vei lega prietenii și nici nu vei observa cât de repede trece timpul, iar tu te simți mult mai bine.

Mănâncă sănătos
O alimentație sănătoasă și echilibrată îți va aduce sursa necesară de energie. Ai grijă să mănânci cât mai multe fructe, legume, salate, și cât mai variat, astfel încât organismal să primească toate elementele necesare.

Treburile prin casă nu se termină niciodată
Cu toate astea, ori de câte ori prinzi un moment liber, odihnește-te. Lasă curățenia pentru atunci când va veni soțul sau stabiliți de comun acord o zi de curățenie, pe care s-o faceți ambii. La fel e și cu mâncarea: nu-i nimic dacă va veni seara de la serviciu și nu va găsi mâncare, o puteți face împreună. Că doar tu nu ai stat degeaba toată ziua, ci ai îngrijit un pui de om, puiul vostru, care are nevoie de tine nonstop.

Fă ceea ce-ți aduce plăcere
Statul acasă cu un copil poate fi uneori plictisitor. Chiar că te plictisești să faci zi de zi aceleași lucruri! E foarte important să dezvolți o pasiune pentru ceva și să te ocupi cu ceea ce-ți place: citește, croșetează, tricotează, scrie, fă plimbări. Pe mine m-a ajutat extrem de mult faptul că scriam de acasă. Așa mă simțeam utilă, dar aveam și un colțișor de evadare.

Cere ajutorul unui specialist
Dacă vezi că nu te descurci și cazi tot mai jos, cere ajutorul unui psiholog. Nu e nimic rușinos să mergi la sedințele cu psihologul care, de cele mai multe ori, e unica persoană ce te va putea ajuta. În plus, terapiile sunt și o bună metodă de a te relaxa. 

Pe mine nu m-a ajutat psihologul, la care nu am apelat niciodată, dar discuțiile cu preotul duhovnic mi-au dat de fiecare data noi forțe. În plus, de mare folos mi-au fost și rugăciunile. Prin această remarcă vreau să spun că tu alegi pe care cale să mergi, dar cert e că întotdeauna va exista o persoană gata să te ajute să ieși din starea de depresie. Trebuie doar să ai încredere în ea și să fii sinceră.

Nu uita: depresia poate fi tratată! Tot ce trebuie să faci este s-o conștientizezi și să ceri ajutorul.

Multă sănătate și copilași fericiți!

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să ajungă la cât mai multe proaspete mămici. De asemenea, poți împărtăși și experiența ta comentând la acest articol.

Pentru mai multe postări interesante și utile te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă poți găsi și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna, mama de doi!

Sursa foto - Pixabay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu