Dacă mi-ar fi spus cineva vreodată că voi ajunge pe insula Solovăț, cea despre care am citit atât de multe lucruri frumoase și groaznice în același timp, la Kiev, Peciorî, Kronștadt, Petersburg sau alte localități și mănăstiri, nu l-aș fi crezut. Pentru că mi s-a părut imposibil de venit aici, deși mi-am dorit foarte mult acest lucru, încă de pe când eram mică și citeam în cărțile bisericești despre aceste locuri.
Mi-a părut imposibil până la îceputul acestei veri când, în cadrul bisericii la care lucrez, s-a organizat un pelerinaj la mai multe locuri sfinte din Ucraina și Rusia. Atunci am hotărât cu soțul că nu putem rata această călătorie și ne-am făcut (cu contribuția părinților) un cadou cu ocazia celor 8 ani de căsătorie. A fost cea mai bună decizie și o odihnă binemeritată, dupa atâția ani grei, dar frumoși, prin care am trecut.
Pelerinajul nostru a început cu vizitarea mănăstirilor din Ucraina. Am fost la Kiev - mănăstirea Goloseevo, acolo unde se află moaștele Cuvioasei Maici Alipia. De asemenea, am vizitat Kitaevo Pustyny, unde ne-am închinat la moaștele Sf. Dionisie al Kievului, am parcurs drumul Lavrei Peșterilor din Kiev și am ajuns la două mănăstiri din Cernigov: la Eletskii Monastyri - unde se află toiagul Sf.Lavrentie de Cernigov și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și Troițcoe Monastyri - unde găsim moaștele Sf.Lavrentie de Cernigov, ale Sf.Filaret și Sf.Feodosie.
A urmat vizitarea Mănăstirii Peșterilor din orașul Peciorî, regiunea Pskov și a peșterii cu 7 străzi, în care se află moaștele a sute de sfinți, cât și un cimitir comun, în care se pot vedea sicriele celor care erau aruncați acolo. Cei care au citit cartea „Nesfinții Sfinți” de Arh. Tihon Shevkunov, cartea cea mai vândută în Rusia anului 2012, cunosc deja că majoritatea povestirilor fac referire anume la Mănăstirea Peșterilor din Pskov, iar personajele sunt cât se poate de reale.
Tot la Pskov am vizitat și apartamentul Părintelui Ioan Krestiankin, unul dintre marii duhovnici contemporani ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Ceea ce am trăit acolo poate înțelege doar cel care merge pe același drum.
Timp de două zile am vizitat și orașul Sankt Petersburg, un oraș care m-a uimit prin măreție și splendoare, dar și prin dezmățul tinerilor pe timp de noapte. Aici am vizitat marile catedrale, dar am avut ocazia să văd și cum arată orașul noaptea, să trăiesc bucuria de a fi prezentă la deschiderea podurilor și să mă plimb cu soțul pe malurile râului Neva la ora 5 dimineața.
De asemenea, am fost în vizită și la Casa-Muzeu a Sfântului Ioan de Kronștadt, dar și la Cimitirul Sfintei Xenia, două locuri deosebite, de unde nu aș mai fi plecat niciodată.
Am fost și la Lavra Sfântului Alexandru Svirskii, cel căruia i s-a arătat Sfâta Treime, pe acel loc fiind construită Mănăstirea „Sfânta Treime”. E un loc extraordinar, plin de liniște și pace. Odată ce intri pe teritoriul mănăstirii, observi că nici greierii nu cântă. Iar acest lucru spune multe...
Pelerinajul nostru s-a încheiat pe insula Solovăț, unde se află cea mai nordică mănăstire din Rusia, situată aproape de Cercul Polar. După Revoluția Roșie, mănăstirea Solovăț și toate schiturile din împrejurime, a fost transformată în primul și cel mai crunt lagăr de exterminare politică și religioasă (1920 - 1991), model pentru Gulagul sovietic. Mănăstirea s-a redeschis dupa Perestroikă. Ansamblul istoric, cultural și natural de pe insula Solovăț din Marea Alba (mănăstirea și întreg arealul) face parte din patrimoniul UNESCO (1992). Nu vreau să vă povestesc prea multe despre acest loc, pentru că urmează un articol în care voi veni cu impresiile legate doar de Solovăț.
Nopțile ne-am cazat în hoteluri, însă au fost două nopți în care am dormit în microbuz, fiind necesar de parcurs o distanță mare într-o perioadă scurtă de timp. Tot drumul l-am parcurs cu microbuzul, iar până la insula Solovăț am ajuns cu vaporul, pentru care am achitat 3600 de ruble dus-întors.
Sfaturi pentru un pelerinaj reușit la locurile sfinte din Ucraina și Rusia
- Înainte de a porni la drum, cumpărați-vă o hartă. De asemenea, descărcați-vă în telefon hărțile drumurilor și punctați-vă pe ele locurile în care vreți să ajungeți.
- Nu uitați să citiți informații despre fiecare loc, atât în limba română, cât mai ales în limba rusă. Așa veți fi pregătiți și veți ști ce vă așteaptă.
- Luați la voi cardul bancar pentru că în unele locuri veți putea achita cu el. Dacă mergeți pe traseul parcurs de noi, veți avea nevoie de minimum 400 euro, dar asta în condițiile în care noi pragăteam o masă pe zi în sânul naturii, cu produse cumpărate din țară.
- Nu uitați să luați la voi haine pentru fiecare zi, dar mai ales haine și încălțăminte groasă pentru atunci când mergeți la Solovăț. Aici e foarte frig chiar și vara (în luna iulie, când am fost noi, erau 7 grade), bate un vânt puternic și adesea plouă, motiv pentru care e indicat să aveți o umbrelă sau, cel mai bine - o haină impermeabilă sau o pelerină de ploaie.
- Este indicat să aveți la voi fuste, rochii, batiste pentru a acoperi capul. Pentru regiunea Solovăț nu recomand fusta lungă până în pământ. Veți merge în excursii, va ploua, iar o fustă lungă s-ar putea să fie o povară.
- Dacă aveți rău de mare, cumpărați-vă pastile pentru acest lucru. Mersul cu vaporul până la Solovăț și înapoi e destul de anevoios pentru cei cu astfel de probleme.
- Nu mergeți într-un grup mare. Maximum 15 persoane ar fi numărul ideal.
- Și stabiliți din start regulile pelerinajului, care trebuie să fie clare și respectate de toți membrii.
- Pregătiți-vă să renunțați la zona de comfort.
- Dacă dispuneți de mult timp, alocați-vă minimum două zile pentru fiecare loc vizitat.
- Orice pelerinaj se face în voie, cu binecuvântarea unui preot, dar ideal ar fi să fiți însoțiți de un preot, care va deschide mult mai ușor anumite uși.
- Rugăciunea ar trebui să fie nelipsită pe parcursul pelerinajului.
- Înainte de a porni la drum, gândiți-vă la o eventuală spovedanie la preotul duhovnic. Urmează să vizitați locuri în care unii oameni nu se simt tocmai bine...
- Dacă veți sta la hotele, ar fi bine să le rezervați din timp. Uneori s-ar putea să nu aveți loc de cazare.
- Străduiți-vă să vă organizați timpul în așa fel încât să reușiți să ajungeți măcar la o Liturghie și la o slujbă de seară. De asemenea, dacă aveți permisiunea preotului duhovnic, vă puteți și spovedi și împărtăși.
- Dacă vă doriți să lăsați pomelnice pentru vii sau răposați, scrieți-le de acasă, în limba rusă. Și multimplicați-le. Astfel, veți câștiga timp.
Doamne ajută și Îngeraș la drum!
Dacă v-a plăcut acest articol, distribuiți-l ca să ajungă și la prietenii voștri.
Vă aștept pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu informații utile și interesante, dar mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu