luni, 24 iunie 2019

Îmi plac banii! Nu să-i cheltui, ci să-i economisesc!


Nu-mi plac cifrele, dar îmi plac banii. Și nu cred că există vreun om căruia să nu-i placă. Mie îmi place să lucrez, să fiu remunerată pentru asta și să cheltui banii cu cap. Îmi place mai degrabă să nu-i cheltui, ci să-i economisesc. Îmi place să am siguranța zilei de mâine, să știu că dacă se întâmplă ceva sau dacă am nevoie de ceva, am și resursele financiare necesare pentru a cumpăra sau a face acel lucru.
 
Să nu credeți că am fost dintotdeauna așa. Ca oricărei femei, mi-a plăcut să cheltui banii pe haine, pe mâncare, deși economisesc de când mă știu și am norocul ca și soțul să fie pe aceeași undă cu mine. Dar de când s-a îmbolnăvit băiețelul meu și am înțeles că e bine să ai niște bani puși deoparte nu doar pentru cumpărături mari, ci și pentru eventuale cheltuieli foarte mari, am început să economisesc și mai mult, să strâng și mai tare cureaua. Pentru că noi avem nevoie de atât de puțin, dar cheltuim atât de mult...

Cum putem economisi fără a părea zgârciți

A economisi nu înseamnă a fi zgârâie-brânză, ci mai degrabă a-ți păsa de siguranța zilei de mâine. Putem economisi făcând pași mici, dar care, zi de zi, se adună și fac  un drum lung. La fel e și cu banii: azi economisești un leu, mâine, doi și la sfârșit de lună înțelegi că ți-au mai rămas bani din suma pe care ți-ai propus să o cheltui. Nu e ficțiune, ci e adevăr, e posibil așa ceva, căci am testat și știu ce spun.

Iată cum economisim noi:
  • De exemplu, noi nu avem nevoie de atâta mâncare cât consumăm de fapt. În general, avem tendința de a cumpăra mai mult decât ne trebuie, de a face mâncare mai multă, iar ceea ce rămâne – fie mâncăm a doua zi (deși cunosc mulți oameni care nu fac asta niciodată), fie o aruncăm la gunoi (majoritatea fac asta de cele mai multe ori). Risipim mâncarea și aruncăm banii. Eu am învățat să cumpăr exact atât decât avem nevoie și să pregătesc atâta mâncare cât se mănâncă la o singură masă. Ce-i drept, uneori mai încalc regula și fac mâncare pentru două zile, dar asta e o excepție.
  • La cumpărături mergem cu lista, pentru că așa nu riscăm să cumpărăm ceea de ce nu am nevoie. Se întâmplă să mai găsim la magazin ceva ce am uitat să includem în listă, dar în general, cumpărăm strict ceea ce am scris de acasă.
  • Tot la capitolul cumpărături: noi cumpărăm foarte rar haine și încălțăminte. Soțul, de exemplu, poartă pantaloni și cămăși pe care le are încă de pe când era student. Eu, la fel, îmbrac haine cumpărate cu câțiva ani în urmă. Și suntem absolut ok cu asta. Dacă o haină e în stare impecabilă, de ce să nu fie purtată? De ce să meargă la gunoi și să fie înlocuită cu o alta, pe care trebuie să cheltui bani? Nu zic, mai cumpăr câte o bluză, o rochie sau o pereche de încălțăminte, atunci când e nevoie, dar în general, purtăm hainele din garderobă până când acestea nu mai pot fi purtate.
  • De asemenea, foarte rar cumpăr haine pentru copii, cu excepția legneriei de corp. Toate hainele copiilor mei sunt primite în dar de la verișori, prieteni, unele fiind noi, altele fiind purtate, dar chiar nu am o problemă cu asta. Am scris aici de ce și cred în continuare că putem economisi foarte mulți bani dacă acceptăm ca ai noștri copii să poarte hainele care au fost purtate de alții.
  • Hainele „de afară” devin haine „de casă” atunci când se deteriorează. Dacă e ruptă, o cos, dacă are o pată, încerc să o scot. Așa, prelungesc durata de viață a hainelor. Ne simțim ok cu asta și chiar nu văd problemă în a purta o rochie pe acasă, atunci când nu mai e posibil să ieși cu ea în lume.
  • Eu sunt adepta stilului minimalist. De când amînceput să citesc cărți la acest acpitol, tare multe obiecte din casa mea au ajuns la coșul de gunoi sau au fost dăruite. De atunci, nu am simțit nevoia să le recumpăr pentru că nu le-am găsit utilitate. Am înțeles că pot economisi bani având doar două tocătoare în casă, trei cuțite (deși uneori și acestea mi se par multe), o singură tigaie. De ce să cumpăr mai multe dacă nu le folosesc?
  • Nu cheltui bani pe obiecte de decor. Încerc să nu-mi încarc casa cu diverse obiecte, iar dacă am nevoie de ceva, reciclez sau reutilizez. De exemplu, un borcan devine foarte ușor vază atunci când cumpăr sau primesc flori, iar fotografiile noastre puse în ramă, agățate pe pereți, țin foarte bine locul tablourilor.
  • De ceva timp, am renunțat la a mai cumpăra copiilor jucării. Am înțeles că foarte mulți bani se duc pe ele. De aceea am impus o regulă: își cumpără jucării din banii adunați în pușculiță sau primesc ceea ce își doresc la ziua de naștere, la Crăciun sau la Paște. Așa am observat că de fapt ei nici nu au nevoie de atâtea jucării, că au câteva preferate cu care se joacă, iar restul stau în lădiță și prind praf.
  • Nu mai cumpăr cărți. Am avut o perioadă în care cumpăram cărți săptămânal. Pentru acest an mi-am propus să nu mai cumpăr cărți. Și nu duc lipsă de ele, pentru că fie le primesc în dar, fie le împrumut de la bibliotecă.
  • De asemenea, datorită colaborărilor pe care le am cu diferite branduri, eu demult nu mai cumpăr produse de îngrijire și cosmetice. Slavă Domnului că nu sunt mare amatoare de cosmetică, ci am doar un fond de ten, un ruj și o mascara, pe care le folosesc foarte rar (și astea primite în dar). Ce-i drept, pierd timp pentru a scrie sau a promova produsele primite, dar în schimb economisesc bani. Bani buni.
  • Tot datorită colaborărilor, am ocazia să ajung gratuit la diverse evenimente. Și aici pot economisi destul de mult, mai ales că biletul de intrare la un eveniment nu costă chiar puțin.
  • Ne bucurăm de lucrurile mărunte. Nu ieșim la restaurant, ci ne organizăm un picnic, care consolidează și mai mult relația dintre noi, dar și bani economisim.

Sunt curioasă: Tu economisești? Ce pași urmezi pentru a o face? Dacă nu, de ce nu o faci?

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să-l citească și prietenii tăi.

Te aștept cu drag pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări utile și interesante. Mă mai găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Sursa foto - Pixabay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu