Ca părinți, avem rolul de a ne educa urmașii să devină oameni buni. Un om bun este un om căruia îi pasă de starea sa de bine, dar și de binele celor din jur, inclusiv de al animalelor și plantelor. Din fericire, copiii fac ceea ce văd, nu ceea ce li se spune, iar dacă ne vor vedea pe noi că facem bine ceea ce ce facem, ei ne vor urma exemplul. Atunci când noi, maturii, vom înțelege că CASA noastră nu sunt doar cei 4 pereți, ci și blocul, strada, cartierul, orașul, țara, continentul pe care trăim, vom fi cu adevărat un exemplu bun pentru generațiile viitoare.
Educația de mediu este extrem de importantă, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Eu la școală am învățat biologie, educație sexuală, educație pentru sănătate, educație fizică, științele naturii, dar nu educație de mediu. Iar asta e foarte, foarte trist pentru mine. Toată educația de mediu, în copilăria mea, se rezuma la ieșitul în pădure la sfârșit de an școlar, cu toată clasa, însoțiți de învățătoare. Dar din păcate, nu îmi aduc aminte să fi mers în pădure pentru a face ordine, să mergem să descoperim natura sau să facem alte activități în pădure sau pe malul pârâului din sat (care nu era deloc periculos).
Când am devenit părinte, am decis că voi educa în copiii mei dragostea față de mediul înconjurător încă de pe când ei vor fi foarte micuți. Primele luni Cecilia le-a petrecut în pădurea de la Ciocana, acolo unde ieșeam zilnic pentru a ne încărca bateriile, a respira aer curat, a ne plimba și a-i face cunoștință Micuței cu Mama-Natură. Când s-a născut Stelian și ne-am mutat la casa noastră, pădurea de la Motocross a devenit locul perfect pentru plimbări și descoperiri.
Azi vreau să vă povestesc despre activitățile pe care le-am propus copiilor mei pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine de ce este bine să avem grijă de mediul înconjurător. Tare mult îmi doresc să preluați și voi aceste idei și să le aplicați atunci când vă doriți să le faceți celor mici cunoștință cu Natura.
- Petrecem cât mai mult timp în aer liber. Aerul curat înseamnă sănătate, iar plimbările și descoperirea de către copii a plantelor, a animalelor, a insectelor, înseamnă cunoaștere și pregătire pentru viața de matur.
- Nopțile de vară le petrecem afară, privind stelele și discutând despre galaxii, lună, soare, planete. Nu purtăm discuții în termeni științifici, ci încercăm să le explicăm totul simplu, pe înțelesul lor.
- Am cumpărat enciclopedii, atlasuri, diverse cărți despre plante, animale, planete, râuri, din care citim periodic și din nou, discutăm despre ceea ce citim.
- Am vizitat Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Acolo copiii au putut vedea cum am evoluat noi, ca oameni, au aflat mai multe despre diverse plante și animale, despre sol și aer. Mai multe despre vizita noastră la acest muzeu am scris AICI.
- De mai bine de un an am început să sortăm deșeurile, iar ei sunt foarte implicați în acest proces. Știu că plasticul trebuie pus în punga specială, la fel și hârtia. Le-am explicat despre cât de periculos e plasticul pentru mediu și de ce e bine să reciclăm hârtia, astfel contribuind la salvarea a mii de copaci.
- În fiecare anotimp sau atunci când au loc diverse fenomene ale naturii, discutăm despre schimbările climaterice.
- Am plantat copaci în livadă la bunici. Ne-am fi dorit să putem participa și la acțiunile care au fost desfășurate în această primăvară în orașul nostru, dar in păcate nu am putut fi prezenți. Oricum, faptul că au plantat copaci la bunici, e un prim pas.
- Periodic mergem la Motocross și facem ordine, la fel facem și la locul de joacă din curtea blocului în care locuim. În această primăvară am organizat împreună cu Planeta Clounella un eveniment, în cadrul căruia am făcut curățenie pe teritoriul unui parc din oraș. Acolo copiii au înțeles cel mai bine de ce trebuie să păstrăm curățenia.
- Îi învățăm pe copii să arunce deșeurile doar la coșul de gunoi. Pentru că acolo e locul lor. Iar dacă avem grijă să ne fie curat în casă, trebuie să facem la fel și atunci când suntem pe stradă, în pădure sau în parc.
- I-am învățat pe copii să economisească apa, să nu lase robinetul deschis atunci când nu mai au nevoie de apă.
- De asemenea, atunci când nu au nevoie de lumină, să o stingă, pentru că la producerea electricității este folosit gazul și cărbunele, care sunt arse și poluează extrem de tare mediul.
- Atunci când le arătăm documentare despre planetă, când le citim sau când discutăm, încercăm să păstrăm un ton calm, prietenos, fără a le transmite frică. Astfel, sunt sigură că mesajul ajunge mult mai ușor la ei și înțeleg mult mai bine subiectul.
Să știți că nu facem asta în fiecare zi, nu discutăm permanent despre mediu sau nu citim doar cărți despre plante și animale, dar zilnic, prin propriul exemplu, plantăm în inima copiilor dragostea față de mediul înconjurător, iar atunci când e momentul potrivit pentru discuții, pentru lectură sau alte activități, le facem.
Cred cu tărie în faptul că atunci când în familie practicăm astfel de activități de protejare a planetei și a resurselor sale, copiii vor prelua exemplul și vor înțelege mult mai bine cum comportamentul nostru nechibzuit sau, din contra, bine intenționat, poate afecta mediul înconjurător.
Sunt curioasă: voi faceți educație de mediu? Cum? Ce activități întreprindeți pentru a proteja ceea ce ne înconjoară?
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l ca să ajungă și la prietenii voștri.
Vă aștept pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde postez zilnic lucruri utile și interesante. De asemenea, mă găsiți pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu