marți, 28 mai 2019

„Începe cu ce nu-ți place!” de Brian Tracy

 
Te trezești în fiecare dimineață nemulțumită de situația pe care o ai. La serviciu toate lucrurile merg prost. Acasă copiii nu te mai scultă, iar tu te simți neîmplinită. E timpul pentru o schimbare. E timpul să începi schimbarea. Începe cu ce nu-ți place! Iar dacă nu știi de unde să începi, citește cartea despre care îți voi povesti azi. S-ar putea să fie chiar ea schimbarea de care ai nevoie.

Eu am citit cartea „Începe cu ce nu-ți place!” de Brian Tracy într-un moment de neîncredere, când nu mai eram stăpână pe nici o situație din viața mea. Iar acest lucru mi-a confirmat din nou faptul că unele cărți (ca și unii oameni, de altfel) apar în viața noastră exact la momentul potrivit.
 
Nu aș putea spune că mi-a schimbat radical viața. Dar știi acele momente când ești nesigură și ai nevoie de o mână întinsă care să te ajute? Păi iată, cartea asta a fost acea mână. Am citit-o pe nerăsuflate, căci eram curioasă de tehnicile pe care le prezintă autorul și am înțeles: nimic bun nu se face într-o clipă, ci e nevoie de timp, perseverență și multă muncă. Pentru că, atunci când ți se dă un elefant să-l mănânci, nu-l vei putea mânca pe tot odată, ci bucățică cu bucățică. Iar dacă ai de mâncat mai multe broaște, ideal ar fi să o mănânci mai întâi pe cea mai mare. 

Deși sunt o persoană organizată și îmi place să-mi fac bine treaba, uneori mai eșuez. Iar atunci îmi vin în ajutor asemenea cărți, care mă ajută să înțeleg că e important să mă concentrez în exclusivitate pe o anumită sarcină, să o îndeplinesc corect și să o duc la bun sfârșit și abia atunci voi avea succes. Pentru că cheia succesului este acțiunea!

Despre cartea „Începe cu ce nu-ți place!” de Brian Tracy
Autorul ne prezintă în carte 21 de principii despre eficacitatea personală, fiecare principiu axându-se pe creșterea nivelurilor generale de eficiență, performanță și randament. Dupa cum susține Brian Tracy, „Împreună, aceste 21 de idei reprezintă o combinație de tehnici de eficiență personală, pe care le poți folosi în orice moment, în orice ordine sau succesiune care ți se pare potrivită la momentul respectiv”. 

O persoană obișnuită, care își formează obiceiul de a-și stabili priorități clare și de a finaliza sarcini importante într-un timp scurt, îl va depăși pe geniul care vorbește mult și face planuri minunate, însă realizeză prea puține lucruri.

Brian Tracy ne spune că primul lucru de făcut e lucrul cel mai greu, iar dacă avem de îndeplinit două sarcini importante, trebuie să începem cu cea mai mare, mai dificilă, mai urgentă. 

Iată care sunt cele 21 de metode de a nu mai tergiversa și de a duce la sfârșit mai multe lucruri într-un interval de timp mai scurt:
  1. Pregătește-ți terenul: Hotărăște-te ce vrei.  Claritatea este esențială. Înainte de a începe, notează-ți țelurile și obiectivele pe o foaie de hârtie.
  2. Plănuiește-ți din vreme fiecare zi: Gândește pe hârtie.
  3. Aplică Regula 80/20 în tot ce faci: 20% din activitățile tale vor fi responsabile pentru 80% din rezultatele pe care le obții.
  4. Ține  seama de consecințe.
  5. Aplică în permanență metoda ABCDE: Înainte de a începe să te ocupi de o listă cu sarcini, organizează-le dupa valoare și prioritate.
  6. Concentrează-te asupra ariilor cu rezultate-cheie: Identifică și stabilește care sunt rezultatele pe care este absolut necesar să le obții.
  7. Respectă legea eficienței obligatorii: Ocupă-te de lucrurile cele mai importante.
  8. Pregătește-te cu atenție înainte de a începe.
  9. Fă-ți temele.
  10. Pune-ți talentul la lucru.
  11. Află ce te împiedică: Stabilește care-ți sunt punctele slabe sau piedicile ce îți afectează rapiditatea cu care-ți îndeplinești cele mai importante țeluri, și concentrează-ți forțele pe înlăturarea lor.
  12. Mergi de la un butoi la altul: Pentru a realiza sarcina cea mai mare și mai complicată nu e nevoie decât s-o abordezi etapă cu etapă.
  13. Asumă-ți responsabilitatea.
  14. Folosește la maximum forța personală
  15. Mobilizează-te și treci la fapte.
  16. Grăbește-te încet.
  17. Rezolvă mai întâi sarcina cea mai grea.
  18. Porționează sarcina: Împarte sarcinile mari, complexe, în bucăți de mici dimensiuni, apoi rezolvă mai întâi o mică porțiune din sarcină pentru a te mobiliza.
  19. Împarte timpul în bucăți: Organizează-ți ziua în intervale mari, în care să te poți concentra perioade prelungite de timp asupra celor mai importante sarcini.
  20. Fii tot timpul activ.
  21. Acordă exclusivitate fiecărei sarcini.
 
Notițe cu creionul
  • Cel puțin 95% din succesul pe care-l obții în viață și în muncă va fi determinat de genul de obiceiuri pe care ți le însușești de-a lungul timpului.
  • Una dintre soluțiile unui mod de viață minunat, a unei cariere de succes și a unei foarte bune păreri despre sine este deprinderea de a iniția și de a finaliza treburi importante.
  • Exercițiul este soluția pentru însușirea oricărei abilități. Din fericire, mintea ta este asemenea unui mușchi. Devine mai puternică și mai capabilă cu cât o folosești mai intens.
  • Înainte de a stabili care este „broasca ta” și de a purcede să o înghiți, trebuie să hotărăști cu exactitate ce vrei să înfăptuiești în fiecare domeniu al vieții. Claritatea este cel mai important concept în productivitatea personală. Motivul pentru care unii oameni fac mai multă treabă mai repede este acela că au obiective și țeluri extrem de clare și nu se abat de la ele.
  • Atunci când te afli înaintea unui proiect oarecre, începe prin a face o listă cu fiecare pas pe care va trebui să-l realizezi pentru a împlini proiectul de la început până la sfârșit.
  • Gândirea pe termen lung îmbunătățește luarea deciziilor pe termen scurt.
 
Sper că tot ceea ce am scris mai sus, să te motiveze să-ți dorești și tu să lecturezi această carte. Mie mi-a plăcut și o recomand cu toată încrderea. Eu am cumpărat-o de pe elefant.md.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle și prietenii tăi despre cartea „Începe cu ce nu-ți place!” de Brian Tracy.

Te aștept și pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări interesante și utile. Dar mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu