miercuri, 29 mai 2019

Dorina Sorochin, Green Up Mom: „E posibil de trăit cu mai puține deșeuri, dacă știm să facem alegeri corecte!”


Despre Dorina Sorochin am aflat de pe rețelele de socializare. Deși îi urmăream pagina Green Up Mom de mai mult timp, parcă ezitam să îi scriu și să o întreb mai multe detalii despre ceea ce face. Dar odată ce am început să fiu mai conștientă de pericolul pungilor din plastic și să caut alternative, tot la ea am ajuns. Pentru că Dorina face lucruri extraordinare: confecționează torbe eco și pungi reutilizabile, oferă sfaturi despre cum am putea fi mai buni cu mediul înconjurător, a renunțat la produsele de îngrijire care conțin substanțe dăunătoare  și, mai nou, vrea să lanseze un canal de YouTube, prin care să ne demonstreze că e posibil de trăit cu mai puține deșeuri. Nu îți povestesc mai multe despre ea, ci te invit să o cunoști din interviul de mai jos.

Dorina,  când ai început să fii mai conștientă că plasticul dăunează naturii și oamenilor?
Relația om-natură mi-a fost dintotdeauna la suflet. Am învățat multe lucruri de la toate fenomenele naturii. Primul clopoțel a fost încă de la școală, când organizam acțiuni de salubrizare locale, când găseam ambalaje cu data expirării încă de vre-o 10 ani în urmă, când am întrebat profesoara de ce bateriile pe care le găseam în sol erau un pic ruginite și parcă mucegăite, dar încă dure. Atunci am simțit impactul psihologic și cu câtă ușurință se aruncă deșeurile, dar cu câtă muncă murdară se curăță un loc. Apoi am început să am grijă de izvoarele din localitate, dupa care eram deranjată de grămezile de anvelope aruncate pe câmp, apoi de incendierea lor, de fumul toxic și tot așa. 

Marea trezire a avut loc dupa nașterea primului copil. În timpul participării la un proiect național de mediu, am primit o doză bună de practici internaționale și câteva locale. Iar la final, dupa 5 nivele realizate în proiect, am fost decernată cu locul întâi. De atunci nu am mai avut liniște. Am început să-mi pun întrebări despre creșterea copiilor într-un mediu ambiant curat, despre plusuri, consecințe, cum evoluează un om într-un mediu poluat și altul în sânul naturii…


Ce pași ai urmat pentru a stopa acest proces?
Imediat am început a studia alternativele. Pe atunci am acordat mai multă atenție reciclării creative, organizam ateliere de lucru cu copiii din școală, cu comunitatea de baștină, seri de film în aer liber, de informare și sensibilizare, expediții pe bicicletă, plantări de copaci și flori, salubrizare de fântâni, izvoare și râuri și ateliere de torbărărie. 

Apoi, în familie, un pas important pe care l-am făcut, a fost să renunț la produsele chimice de curățare a locuinței, pe care le-am înlocuit cu detergenți ecologici, dar și cu: nuci de săpun, uleiuri esențiale, bicarbonat de sodiu, oțet, pe care, combinându-le între ele, obțin produse curate, care nu poluează mediul. De asemenea, am renunțat la multe produse de îngrijire sau cosmetice, care nu doar costă mult, dar au și în compoziția lor substanțe dăunătoare. Scrub-ul, cremele de corp, pasta de dinți – le fac acasă și suntem toată familia mulțumită și împăcați cu faptul că astfel contribuim la producerea a cât mai puține deșeuri și la salvarea Planetei.  Având în casă bebeluș, am redus folosirea scutecelor și le-am înlocuit cu cele reutilizabile. 

De mai mult timp am început să-mi programez ieșirile la piață, să împachetez mâncarea gătită acasă și să nu cumpăr din comerț, să iau cu mine sticla cu apă și să cumpăr produse la vrac sau în cantități mari, pentru  a aduce acasă cât mai puține unități de ambalaj din plastic. 


Știu că tu confecționezi și diverse pungi, săculeți, torbițe. Ce te-a motivat să faci acest lucru?
Dupa crearea sacilor dintr-o față de pernă, am început a crea torbițe și rucsacuri simple. Apoi, odată ce am întâlnit oameni care împărtășeau aceeași viziune a unei vieți durabile, simpleși eco-friendly, am avut solicitări de punguțe textile, pentru că la noi pe piață nu exista încă așa ceva.  Și am zis că trebuie să mă împart atât cu gândurile și experiențele mele, cât și cu torbițele.  

Astfel, am început a crea punguțe pentru păstrarea și transportarea pâinii, a crupelor, plantelor uscate, fructelor, legumelor, nucilor și verdețurilor. Apoi am simțit că trebuie să fac mai mult – alfabetizarea ecologică cu copiii, ateliere ecokids. Dupa asta, am primit o cerere mai mare de confecționare a altor alternative textile în defavoarea plasticului. Am început să particip la iarmaroace, târguri, dupa care m-am gândit că ar fi bine să autofinanțez niște initiative și să mă axez pe promovarea pungilor reutilizabile. Am îndemnat și alte mămici să creeze torbițe, să ne aliniem și să includem conceptul de eco-trendy, prin pictarea și brodarea personalizată a  traistelor. 

Am învățat tehnica macramé și am revenit și la croșetat. Astfel, am creat o nouă linie de plase moderne – avosica. Așa am reușit să sensibilizez oamenii și să-i conving să înceapă folosirea genților/torbelor reutilizabile pentru a merge la cumpărături. 


Povestește-ne mai multe despre pungile și plasele pe care le faci.
Pungile sunt confecționate din plasă dură și  vor putea servi cel puțin 6 luni de utilizare zilnică. Fiecare pungă înlocuiește circa 200 de pungi din plastic. Sunt dotate cu șiret și cleme de diferite culori, pentru o utilizare comodă în procesul exploatării.  Iar plasele sunt confecționate în tehnica macramé, rezistente și destul de moderne. Acestea, dar și multe altele pot fi achiziționate prin intermediul paginii Green Up Mom sau în punctele de vânzare Biorganic RAW Café, EduJoc, Arome Bio, Madein.md shop, Tucano Coffee. De asemenea, particip în fiecare a doua sâmbătă la piața EcoLocal Farmers Market Moldova, de la Kentford, unde comercializez punguțe, avosica, torbe, periuțe de dinți etc.


Ce planuri de viitor ai în acest domeniu?
Îmi doresc foarte mult să cresc comunitatea mămicilor conștiente, care să folosească resursele naturale rațional, implementând în locuința lor cât mai multe alternative pentru o viață sustenabilă. Planific să lansez vlogul „Go Eco Moldova”. Lucrez la schița unui ghid de cumpărături conștiincioase. Însă paralel cu toate astea, am inițiat grupul de susținere și împărtășire a experiențelor – GoingZeroWaste Moldova. Atât vlogul, cât și grupul, au scopul de a-i face pe oameni să conștientizeze importanța unui mediu sănătos și de a sensibiliza opinia publică. De asemenea,  vom face introduceri practice, pentru a arăta pașii ce ne ajută să reducem deșeurile, să recunoaștem materialele reciclabile și să conștientizăm consumul rațional al resurselor naturale, dar și vom prezenta/testa alternativele existente pe piața Republicii Moldova. Toate acestea ne vor ajuta să regenerăm ecosistemele într-un mediu natural și să demonstrăm că e posibil de trăit cu mai puține deșeuri, iar schimbarea este simplă și eficientă din punct de vedere financiar. Nu este vorba despre perfecțiune, ci despre a face alegeri mai bune. 


Mulțumesc, Dorina, pentru că ai împărtășit cu noi ideile tale. Mult success în tot ceea ce faci!

Pe Dorina o găsești pe pagina Green Up Mom sau AICI.

Dacă ți-a plăcut acest interviu, distribuie-l ca să afle și prietenii tăi că e posibil să trăim cu mai puține deșeuri!

Te aștept pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări interesante și utile. Mă mai găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu