Cât timp am fost cu copiii în vacanță la bunici, ne-am organizat și o scurtă plimbare în pădure. Înainte de a porni, am tot fost avertizați: „fiți atenți la căpușe!, în iarbă sunt căpușe!, căpușele sunt periculoase!”. Atunci nu am fost prea atentă la aceste îndemnuri și am mers în pădure, ne-am plimbat, am descoperit plante noi, am admirat satul de la înălțime, am respirat aer proaspăt și curat și ne-am conectat cu natura.
Reveniți acasă, am început să-mi pun întrebări: oare sunt aceste căpușe atât de periculoase pe cât ni se spune? Pentru că eu, atunci când eram mică, am avut o căpușă prinsă la picior, am scos-o singură și nu am pățit nimic (să nu faceți ca mine NICIODATĂ). Anul trecut soțul, fiind mușcat de o căpușă despre care nu știa că o are la picior, a rupt-o, dupa care a avut nevoie de o intervenție chirurgicală și din nou, nu i s-a întâmplat nimic grav (să nu faceți nici ca el, NICIODATĂ).
Totuși, se pare că aceste insecte sunt cu adevărat periculoase. Nu însă și atunci când știi cum să te protejezi de ele.
Documentându-mă din diverse surse, am aflat lucruri interesante, pe care vreau să le împart cu voi.
CE SUNT CĂPUȘELE?
Nu vreau să fac aici lecție de biologie, însă știu sigur că există multe persoane care nu cunosc ce e aia o căpușă și cum arată. Ei bine, căpușa este o insectă de culoare maro închis – negru, cu un corp mic, cap și 4 perechi de picioare, care se deplasează rapid pe corpul gazdei – animale și om. Aceasta se hrănește cu sânge, sugându-l cu ajutorul capului care, uneori rămâne fixat în corpul gazdei (în zonele cu piele moale) și poate provoca adevărate probleme.
Există peste 800 de specii de căpușe, însă doar două dintre acestea prezintă un adevărat pericol pentru om, din pricina bolilor pe care le transmit. În Republica Moldova s-au depistat 5 specii de căpușe care atacă frecvent omul.
CÂT DE PERICULOASE SUNT CĂPUȘELE
Trebuie să cunoaștem faptul că nu înțepătura de căpușă cauzează infecție, ci secrețiile, toxinele pe care le conține saliva acestora. Prin intermediul salivei se pot transmite numeroase boli.
Una dintre căpușele periculoase, cea cu carapace tare, elimină substanțe periculoase abia dupa câteva zile în care s-a hrănit din organismul victimei. Căpușele moi transmit boala în mai puțin de un minut, pentru că ele se hrănesc într-un interval mai scurt de o oră.
Cea mai periculoasă boală transmisă de căpușe este Borelioza (Boala Lyme), care poate fi contactată și de la alte insecte care sug sânge.
Iată ce boli cauzează/transmit căpușele:
- Boala Lyme: afectează pielea, sistemul nervos și alte organe vitale
- Babesioza: infecție rară a eritrocitelor, cauzată de parazitul unicelular Babesia microti
- Anaplasmoza: infecții cauzate de bacteriile anaplasma phagocytophilium
- Febra de Colorado: produsă de virusul ARN coltivirus.
- Erlichioza: infecție sanguină
- Tifosul exantematic Rocky Mountain: boală cauzată de bacteria numită rickettsia
- Febra recurentă: cauzata de bacteria borrelia
- Turalemia: cauzată de bacteria intracelulară francisella tularensis
- Encefalita powassan: produsă de un arbovirus ARN
- Febra Q: provocată de bacteria coxiella burnetii
- Boli reumatice
- Scleroză
- Alzheimer.
CUM DEPISTĂM DACĂ COPILUL A FOST MUȘCAT DE O CĂPUȘĂ
Căpușele parazitează de obicei pe zonele de pe corp unde pielea este foarte fină: gamba piciorului, spatele genunchiului, scalp, axilă, zona inghinală.
Dacă este observată înainte ca această insectă să cadă, mergeți imediat la medicul chirurg, care va avea grijă să o extragă. S-ar putea ca cel mic să simtă o durere intensă locală, mâncărime, arsură sau roșeață.
Simptomele pot însă apărea abia dupa ce căpușa a căzut: amorțeală, erupții cutanate, simptome de gripă, amețeală, febră, dureri articulare, slăbiciune, greață, respirație dificilă, vărsături. În acest caz, neapărat mergeți la medic și cereți părerea mai multor specialiști înainte de a administra tratamentul prescris copilului.
CE POȚI FACE TU, CA PĂRINTE, ÎN ACEL MOMENT
În primul rând, nu te panica. Dacă vezi o căpușă pe hainele sau pe pielea copilului, nu ar trebui să-ți faci griji, pentru că, în acest caz, căpușa nu a reușit să-l muște. Dar dacă această insectă deja s-a atașat, ideal ar fi să mergi imediat la un medic pentru a o elimina. Dacă nu poți merge la medic în acel timp, nu aplica nici o metodă auzită sau citită de pe internet!
Tot ce trebuie să faci este să ai la îndemână o pensetă și o loțiune antiseptică. Iată ce scrie totuldespremame.ro despre ce trebuie să faci mai departe: „Scoate insecta cât mai aproape de locul unde este conectat la piele și ridic-o încet de pe piele. Încearcă să nu strângi corpul căpușei, pentru a nu elibera sângele în sângele copilului. Și nu răsuci sau smuci penseta, deoarece s-ar putea rupe corpul căpușei, lăsând capul în piele, ceea ce poate provoca o infecție. În cazul în care o parte din căpușă rămâne în piele, nu își face griji. Acesta nu va crește riscul unei infecții transmise de căpușă. Scoate ce a rămas ca pe o așchie. Trupul copilului poate expulza această parte și pe cont propriu. În cazul în care orice semn al unei infecții locale se dezvoltă (roșeață, febră, puroi), trebuie să mergi cu cel mic la doctor. După ce ai eliminat căpușa, se spală zona și mâinile cu săpun și apă, după care se aplică o loțiune antiseptică. Odată ce căpușa este eliminată, o poți pune într-o pungă sau un recipient închis, pentru a i-o arăta medicului”.
CUM NE PROTEJĂM DE CĂPUȘE
Este foarte important să știm cum să ne protejăm de căpușe și ce pași trebuie să urmăm pentru a nu deveni gazde ale acestor insecte. Cea mai eficientă metodă este să evităm locurile cunoscute ca fiind infestate cu căpușe - copaci, iarbă, tufișuri și să interzicem copilului să interacționeze direct cu un animal parazitat (mieluți, ieduți, câini, pisici), în perioada mai – iulie.
Iată ce poți face pentru a evita contactarea unei căpușe:
- Îmbracă-l pe cel mic în haine largi, deschise la culoare
- Alege pantaloni lungi și bluze cu mâneca lungă
- Alege o încălțăminte care să-i acopere laba piciorului. Evită sandalele sau saboții
- Acoperă-i capul cu o pălărie
- Înainte de a ieși din casă, folosește o loțiune special creată pentru copii, care-l poate proteja de mușcăturile de insecte
- Reveniți acasă, scutură bine hainele în care a fost îmbrăcat copilul și dă-le la spălat.
- Verifică apoi dacă nu cumva, în spatele genunchilor și al coatelor, la urechi și în alte zone ascunse, s-a pitit vre-o căpușă.
- Fă-i un duș celui mic și îmbracă-l în haine curate.
În cazul în care ai descoperit o căpușă pe corpul copilului, mergi imediat la medic!
Dacă găsești util acest articol, distribuie-l ca să ajungă la cât mai mulți părinți.
Te aștept și pe pagina de Facebook a blogului, unde vin zilnic cu postări utile și interesante. De asemenea, mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Sursa fotografiei principale - Unsplash
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu