miercuri, 10 aprilie 2019

Cum am scăpat de pungile de plastic și cu ce le-am înlocuit


Am ajuns la un moment în care eram practic sufocată de pungile de plastic. Le vedeam peste tot – în casa mea, la magazin, la piață, aruncate pe stradă, împrăștiate de vânt prin câmpuri. Atunci mi-am luat câteva ore de gândire și am hotărât că așa nu mai merge, e timpul să fac ceva, să acționez pentru a scăpa de acest plastic. 
 
Trăiască torbele!
Pentru început, mi-am cumpărat câteva torbe din material textil și am început să folosesc mai des geanta mare de la Pungi Eco Moldova.  Mi-am pus o torbă în rucsacul meu (preferata e cea de la Ceaiurile Meg), una în al soțului și una la umerașul din hol, să o avem mereu la vedere. Astfel, am început să mergem la cumpărături doar cu aceste torbe și cumpărăm exact atât cât încape în ele. 


Îmi aduc aminte că în primele zile, de fiecare dată când refuzam sacoșile sau punguțele de la magazin, eram privită ciudat, însă până la urmă cred că și vânzătorii s-au obișnuit cu asta. Acum chiar nu mă mai interesează ceea ce spun ei și refuz cu ușurință fiecare pungă propusă.

De ce folosesc plase reutilizabile?
E greu? E greu! Pungi reutilizabile pentru gunoi nu există. Cel puțin, nu cunosc să fie la noi. Multe alimente, cum ar fi crupele, vin deja în ambalaj de plastic și de astea chiar nu știu cum aș putea scăpa. Nu mă văd încă mergând la piață sau la magazin cu borcanul de sticlă dupa mine. Dar am găsit o metodă de a nu mai cumpăra fructele și legumele în pungi de plastic, ci în punguțe reutilizabile Robeen, făcute de Dorina de la Green Up Mom.
  • Avem în geantă permanent o punguță de asta, iar atunci când știm că vom merge la cumpărături, le luăm pe toate cu noi. Pentru că rar cumpărăm fructe și legume de la supermarket, atunci când mergem la piață, vânzătorii acceptă să le pună în punguțele noastre, apoi să le cântărească.
  • Acasă, pun într-o cratiță o lingură de bicarbonat de sodiu și apă și cufund plasa cu fructe/legume în această soluție. Astfel, scap de ceara de la suprafața fructelor/legumelor, dupa care, pun plasa sub jetul de apă călduță și clătesc alimentele. Așa nu mai risc să se împrăștie peste tot, ci le am pe toate grămadă.
  • Mai folosesc aceste punguțe și pentru a pune în ele ciorapii copiilor. Mai înainte îî țineam în pungi transparente, pentru a-i putea vedea mai ușor și a alege perechea potrivită, însă de când am aceste punguțe, ciorapii doar în ele stau.
  • De asemenea, folosesc punguțele eco și la spălarea lenjeriei. Așa nu se amestecă prin restul hainelor, iar sutienii chiar sunt destul de bine protejați.
Aceste plase pot fi reutilizate de aproximativ 200 de ori. Eu le spăl, uneori cu apă călduță și săpun, alteori în mașina de spălat, le scutur bine și le las să se usuce în cameră. 


Iată cum mai pot fi folosite punguțele reutilizabile Robeen:
  • Pentru păstrarea ierburilor uscate, a ceaiului sau mirodeniilor
  • Pentru procurarea și păstrarea plantelor medicinale, a boboaselor, semințelor și nucilor
  • Pentru stocarea jucăriilor și a rechizitelor copiilor
  • Pentru produse SPA și în călătorii, pentru produse cosmetice sau haine
  • Pentru stocarea medicamentelor
  • Pentru depozitarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțămintei
  • Pentru stoarcerea laptelui vegetal din blender
  • Pentru a face în ele brânză de casă.
Intenționez să-mi mai cumpăr câteva astfel de plase și să pun în ele crupele, boboasele și semințele. La moment le țin în borcane de sticlă, dar acestea ocupă foarte mult loc pe rafturile din bucătărie. De asemenea, am multe ceaiuri, cărora cred că le-ar sta foarte bine în aceste punguțe.


Poate nu e mult ceea ce fac, dar pentru mine e un bun început. Iar cel mai important este că și soțul mă susține în această luptă cu plasticul. Dacă eu mă ocup de acest capitol, el merge pe partea reciclării hârtiei, pe care o duce lunar la punctul de colectare. Așa știm că putem și noi contribui la crearea unei planete mai curate.

Tu mai folosești pungi de plastic?

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l ca să afle cât mai multe femei despre plasele reutilizabile Robeen. În scurt timp voi veni cu un filmuleț în care voi arăta cum decurge o sesiune de cumpărături folosind aceste punguțe.

Te aștept și pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări interesante și utile. De asemenea, mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și Facebook.

Cu drag, Anna,mamă de doi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu