Septembrie e luna castanelor. E suficient să ieși la plimbare pe una din străzile Chișinăului și revii acasă cu o pungă plină ochi cu castane. Cu ajutorul acestora poți inventa o mulțime de jocuri pentru copil sau le poți depozita într-o cutie, pentru momentele când copilul se plictisește, iar tu vrei să-i oferi ceva inedit pentru joacă. Am adunat în acest articol mai multe idei de activități creative cu castane, potrivite atât copiilor mici, cât și celor mai mari.
Mergem la adunat castane
Pentru început, organizează o plimbare cu copilul. Luați cu voi un coș sau o pungă și adunați cât mai multe castane, ca să vă ajungă pentru cât mai multe jocuri.
Spălăm castanele
Odată reveniți acasă, dacă sunt murdare, spălați castanele sau ștergeți-le cu un șervețel umed. Această activitate este pe placul copiilor, mari amatori de jocuri cu apa.
Punem castanele la uscat
Dacă ați spălat castanele, pune-le la uscat pe un prosop și lasă-le acolo timp de 2-3 zile. În cazul în care le vei lăsa în coș sau pungă, acestea vor prinde mucegai și nu vor mai fi bune de nimic. Copiii mei au pus castanele în ouă mari de plastic, pe care le-au tot mutat dintr-un ou în altul până s-au uscat.
Facem arici din castane
Cu ajutorul unei castane, a plastilinei, a unei coji de castane și a unui marker de culoare neagră, cel mic poate face un arici. Cecilia a colorat coaja de castană cu markerul, apoi a modelat năsucul ariciului,pe care l-a lipit de o castană, dupa care a pus peste aceasta coaja colorată. A obținut un arici drăguț.
Facem buburuze din castane
Și această insectă se face foarte simplu. Copiii mei doar au colorat coaja de castană cu marker roșu, apoi i-au făcut câteva buline, dupa care au aranjat coaja peste o castană și au obținut o buburuză de toată frumusețea.
Facem ciupercuțe din castane
Aveam prin casă câteva tuburi de plastic de la banda termică pentru aparatele de casă, iar acum le-a venit rândul să fie folosite la activități. Copiii le-au aranjat haotic, iar peste ele au pus castane. Astfel, au obținut ciupercuțe.
Învățăm despre texturi
Folosind castane, pompom-uri, scoici, pietre, mărgele, am discutat cu copiii mei despre texturi și faptul că fiecare obiect are propriile caracteristici. Am atins fiecare câte un obiect, apoi am spus celorlalți ce am simțit. Dacă ai un copil mai mic, poți învăța cu el despre senzațiile cald-rece, moale-tare. Castanele, de exemplu, sunt tari, netele, alunecoase și reci.
Mutăm castanele dintr-un vas în altul
Cu ajutorul unei pensete de plastic, i-am propus Ceciliei să mute castanele dintr-un vas în altul. Pare o activitate simplă, dar având în vedere că sunt lunecoase, castanele i-au dat mare bătaie de cap.
Colorăm castanele
Tuturor copiilor le place să picteze cu acuarela. Noi am pictat în diverse culori partea deschisă a castanelor, lăsându-le să se usuce, dupa care am făcut cu ele multe alte activități.
Castanele cu emoții
Cecilia a hotărât să le dea viață castanelor, lipind pe ele stikere cu diverse emoții. Astfel, am discutat și despre ce emoții am trăit pe parcursul zilei.
Tic-Tac-Toe cu castane
Noi am reinventat jocul X și 0 și l-am jucat cu ajutorul castanelor colorate în galben și verde. Ne-am tot jucat până când nu am mai știut care a câștigat de cele mai multe ori.
Construim figuri geometrice
Le-am propus copiilor să construiască din castane diverse figuri geometrice. S-au descurcat de minune!
Sortăm culorile
Pentru că am colorat cu acuarelă foarte multe castane, le-am propus copiilor să le sorteze pe culori. Astfel, au exersat culorile.
Aranjăm de la mic la mare
Am adunat castane de diverse mărimi, de aceea le-am propus copiilor să le aranjeze de la mic la mare și invers.
Învățăm literele
Cecilia e la etapa la care învață să scrie cifrele și literele, dar mai ales e fascinată de litere. I-am propus să le scrie altfel, folosind castane.
Învățăm adunarea și scăderea
Cecilia a descoperit și cât de minunat e să aduni și să scazi numerele, de aceea i-am propus astfel de activitate cu ajutorul castanelor. I-a plăcut extrem de mult.
Învățăm numerele pare și impare
De la adunare și scădere, trecem la numerele pare și impare. Cu ajutorul castanelor, pe care le-a aranjat în grămăjoare a câte 1,3,5,7 și 9 sau 2,4,6,8 și 10, copiii foarte ușor pot învăța despre noțiunea de par și impar.
Facem un soare sau o floare mare
Când s-au plictisit de activitățile propuse de mine, au decis să-ți inventeze singuri activitate. Astfel, la inițiativa Ceciliei, copiii au aranjat castanele astfel încât au obținut un soare. Voi puteți face o floare.
Spor la joacă! Tu ce alte idei de jocuri cu castane ai? Aștept să le scrii în comentarii la acest articol.
În acest articol găsești câteva idei frumoase de decorațiuni handmade din ghinde, iar aici vezi idei de jocuri cu ghinde. De asemenea, te poți inspira și din articolul cu 8 idei de jocuri cu frunze.
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle și alte mămici despre el.
Te aștept cu un like și pe pagina de Facebook Sunt Mamă. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Te aștept cu un like și pe pagina de Facebook Sunt Mamă. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu