Fiecărui copil îi plac pisicile și ori de câte ori le văd, mulți dintre ei, cu greu se abțin să nu le mângâie. Pisicile sunt animale extraordinare, afectuoase, prietenoase și nostime. Acestea fac parte din marea familie a felinelor, care cuprinde aproximativ 38 de specii, de la cele mari, cum sunt tigrii și leii, la pisicile noastre de companie.
Pentru că și copiii mei adoră pisicile, am hotărât să le fac cunoștință mai detaliat cu familia acestora. Astfel, le-am citit despre ele, dar am și făcut multe activități, care să-i ajute să le cunoască mai bine și să le îndrăgească și mai mult.
1.Primul lucru care l-am făcut a fost să discutăm despre pisicile pe care le-au văzut copiii până acum. Bunica are pisică, pe stradă au văzut pisici, vecinii noștri au pisici. Toate de culori diferite, de rase diferite. Astfel, am făcut o simplă cercetare și și-au amintit că există pisici albe, negre, portocalii, cu pete, pisici mai mari, pisici mici, pisici pufoase și mai puțin pufoase. Pentru a face puțină lumină în acest sens, am apelat la o carte, din care am învățat și eu multe lucruri interesante despre feline – „Pisici mari și mici” din seria „Enciclopedia pentru toți” de la editura Prut.
- Printre felinele mari se numără leii, tigrii, leoparzii, irbișii, leoparzii pătați, jaguarii și gheparzii. Cei mai mari sunt tigrii (pot avea 3 metri lungime și o greutate de 250 kg), iar cei mai rapizi – gheparzii (aleargă cu 100km/h).
- Toate rasele de pisici de casă aparțin aceleiași specii – Felis catus, iar cele sălbatice sunt numite Felis silvestris.
- Primele pisici de casă au fost domesticite din tipul de pisică sălbatică ce trăiește în Egipt și în zonele învecinate din Africa de Nord.
- Pisica din zilele noastre care seamănă cel mai mult cu primele pisici domesticite este cea abisiniană. Ea are urechile mari și ascuțite, ochii portocalii și blana maronie sau roșcată cu pete maro-închis sau negre.
- În fiecare an, mii de pisici sunt abandonate sau rămân fără casă din cauza unor stăpâni nepăsători și ajung să fie pisici vagaboande. Uneori, acestea atacă și rănesc pisicile de casă, provoacă stricăciuni, răspândesc boli și paraziți.
- Odinioară, multe pisici erau vânate pentru blana lor din care se făceau căciuli, cizme, mănuși și altele. În prezent, majoritatea pisicilor sălbatice sunt protejate prin lege.
- Este bine, ca înainte de a cumpăra o pisică, să cumpărăm tot ce este necesar pentru aceasta: castron sau farfurie pentru mâncare și apă, o perie și o tavă cu nisip, care trebuie curățată zilnic.
- Pisicile sunt animale carnivore, iar hrana lor de bază trebuie s-o constituie carnea sau peștele.
- Toate felinele au aceeași structură a corpului: mușchi puternici, labe cu pernuțe pentru a nu face zgomot când merge, excelente simțuri ale văzului și auzului, gheare și dinți ascuțiți.
2.Dupa ce am învățat atâtea lucruri interesante despre feline, am decis să ne jucăm de-a pisicile mari și mici. Astfel, am meșterit câte un tigru și o pisică. Am avut nevoie de: hârtie colorată, foarfecă, clei și carioci. Am decupat câte o față de felină, corpul acestora, apoi copiii au lipit, au colorat și desenat, până au obținut câte un tigru și o pisică. Între timp, am discutat despre diferența dintre acestea, dar și despre asemănări.
3.De asemenea, am creat o nouă rasă de pisici. Evident, doar pe foaie. Am desenat pe foaie conturul unei pisici, urmând indicațiile copiilor, iar ei i-au colorat blana cu formele și culorile lor preferate. Cecilia și-a numit pisica „Pisica-Grăsunica”, iar Stelian – „Pisica-Om”, pentru că această rasă de pisici are nas și gură de om.
4.Felinele sunt prezente și în povești și desene animate. Astfel, copiii și-au amintit și de acestea. Am vizionat împreună Tom și Jerry (Tom este pisică) și Winnie The Pooh (Tigger – tigru), am citit „Alice în țara minunilor”, unde este prezintă Pisica de Chesire, „Cartea Junglei” (Mowgli o are ca prietenă pe Bagheera – pantera), „Motanul Încălțat”, „Regele Leu”.
5.De asemenea, la spital, am făcut cu Stelian activități cu lei. Am împrumutat de la voluntarii Little People Moldova un set de carduri cu Familia leului curajos și am făcut cu acestea diverse jocuri: le-am sortat dupa profesie, dupa marime, dupa gen.
6.Copii și-au strâns la un loc toate puzzle-urile și printre ele au găsit două cu tigru, din seria Winnie The Pooh. Astfel, au rezolvat și două puzzle-uri cu Tigger și ceilalți eroi din acest desen animat (poveste).
+1.Anul trecut am mai făcut o activitate cu pisici, folosind tehnica origami, despre care am scris în acest articol.
Anual și în țara noastră se organizează expoziții de pisici. Copiii au decis că imediat ce va fi deschisă următoarea expoziție, vom merge să le vedem și noi și să facem cunoștință „pe viu” cu toate rasele.
Prin aceste activități mi-am dorit să le fac mai bine cunoștință copiilor mei cu lumea felinelor, să-i motivez să iubească fiecare animal, dar totodată să înțeleagă că există animale care sunt o companie extraordinară, dar și animale periculoase, cu care trebuie să fim foarte atenți.
Care este animalul preferat al copiilor tăi? Ce cunosc aceștia despre feline?
Pentru a vedea mai multe idei de jocuri și activități pentru copii, rețete delicioase, sfaturi de sănătate și recomandări de carte, nu ezita să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram, Pinterest și Facebook.
Sursa fotografiei principale - Pixabay
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu