marți, 10 aprilie 2018

Dieta ideală pentru o viață fără cancer + Meniu anticancer


Pentru bolnavii de cancer este foarte importantă alimentația. Din păcate, majoritatea medicilor nu atenționează pacienții asupra faptului că, odată ce au fost diagnosticați cu această boală, primul lucru pe care ar trebui să-l facă este să-și schimbe modul de a se alimenta. Pentru că mâncarea consumată este un factor esențial în prevenirea sau stoparea cancerului.

În acest articol am decis să îți prezint alimentele care măresc și reduc riscul de a face cancer, dar  și un meniu anticancer tipic. Toate aceste informații le-am aflat din cartea „Spune nu cancerului” de Patrick Holford, despre care am scris în acest articol.

DIETA ANTICANCER 
Alimente și băuturi care măresc riscul
  • Evitați sau limitați cel puțin consumul de carne roșie până la maximum de 80 g/zi.
  • Evitați sau consumați rar carne arsă.
  • Reduceți consumul de alimente prăjite. Fierbeți, înăbușiți, coaceți alimentele.
  • Limitați consumul de produse lactate și alegeți-le pe cele organice ori de câte ori este posibil.
  • Nu consumați alcool, iar dacă o faceți, limitați-vă consumul la două băuturi pe zi. Ideal ar fi să reduceți la trei băuturi pe săptămână și să consumați de preferință vinul roșu.

Alimente și băuturi care reduc riscul
  • Alegeți pentru consum carne cu un conținut redus de grăsimi, vânat sau pui.
  • Consumați pește, cum ar fi: hering, macrou. Somon sau ton, în loc de carne roșie.
  • Consumați multe fructe și legume – cel puțin cinci porții pe zi (organice, de câte ori este posibil).
  • Alegeți o varietate de „culori” de fructe și legume, incluzând zilnic ceva portocaliu (cartofi dulci, morcov, piersici, roșii sau pepeni) și ceva roșu – violet (fructe de pădure, struguri, sfeclă).
  • Consumați zilnic o porție de legume crucifere: broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, kale.
  • Consumați zilnic unul sau doi căței de usturoi. Alegeți ciupercile shitake și condimentați felurile de mâncare cu șofran de India (curcuma, turmeric). Toate acestea conțin agenți anticancer.
  • Consumați lapte de soia sau tofu la două zile.
  • Adăugați la micul dejun semințe de in și folosiți ulei de in la condimentarea  salatelor. Evitați uleiurile vegetale rafinate – folosiți doar uleiuri procesate la rece.
  • Consumați alimente naturale, cum ar fi grâul, lintea, fasolea, alunele, semințele și legumele, toate conținând fibră. O parte a fibrei din legume este distrusă la gătit, astfel încât este indicat să consumați zilnic ceva crud.
  • Beți ceai verde și ceai din plante „roșii”, bogate în antioxidanți sau ceai obișnuit în loc de cafea. Totuși, nu exagerați cu consumul acestora.

UN MENIU ANTICANCER TIPIC 
Micul dejun
  • Întăritor imunitar din fructe de pădure – un amestec delicios obținut din iaurt, fructe de pădure, germeni de grâu și semințe.
  • Amestec din ovăz și fructe de pădure – un mic dejun gustos, sănătos, foarte variat, obținut din ovăz, fructe de pădure și iaurt.
  • Ovăz „Super” – sățios, nutritiv și gustos, obținut din ovăz cu fructe și semințe.

Gustarea de dimineață
Un fruct

Prânz
  • Supă caldă de iarnă – o supă din  bucăți de legume fierte.
  • Supă de morcov crud – morcovi și alte ingrediente amestecate crude și încălzite puțin pentru a fi servite.
  • Salată asortată din rădăcinoase – un amestec minunat colorat din morcov, varză, păstârnac și sfeclă, în puțin sos vinegretă, făcut din uleii și oțet, ceapă, pătrunjel și alte plante.
  • Supă revigorantă – legume și tofu, asortate și amestecate la rece și încălzite pentru a fi servite.
  • Supă de morcov și cartofi dulci – aromată cu un fir de nucă de cocos, încălzitoare și delicioasă.

Gustarea de după-amiază
Cocktail din pepene verde sau din fructe de pădure.
Cina
  • Tăieței din hrișcă în stil Thai cu ciuperci shiitake – ciuperci shiitake și tofu, sotate cu condimente, servite peste tăiețeii foarte nutritivi.
  • Somon cu piure din cartofi dulci și varză de Bruxelles într-un sos din hummus și ciuperci.
  • Tocăniță de pește cu anghinare și ciuperci – stridii.
Ce zici de un asemenea meniu? Nu-i așa că, mâncând toate aceste alimente pe parcursul unei zile, asiguri organismul cu toți nutrienții și vitaminele necesare și spui STOP bolii?

Pentru a vedea noi recomandări de rețete delicioase și sănătoase, cărți de citit și jocuri de făcut cu cei mici, nu ezita să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Sursa foto - Pixabay

7 comentarii:

  1. Pe ce se bazeaza chestia cu lactatele? E descris in carte? la asta ma refer: Limitați consumul de produse lactate și alegeți-le pe cele organice ori de câte ori este posibil.

    Merci! Distribui si eu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumim pentru sfaturi. Și noi ne străduim să mâncăm sănătos și orice sugestie ne ajută.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant si util. Am sa incerc unele idei de menu. Sunt si eu curioasa cum e cu lactatele :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine ati punctat, dar mai sunt unele momente/produse care si mai mult influenteaza.. ca detergentii chimici, pru rufe, geamuri, wc, vesela, sampon, balsam, creme, aromatizatori in casa, plasticul. De acestea ma tem, mai ceva ca de pojar... deoarece pielea cel mai mare organ totul inhiba... detergentii de vase mai mult ca precis ramin pe vase. Eu fiind gravida am exclus orice detergent... ma saponeam odata in saptamina cu sapun lichid pentru copii, nu ma dadeam cu creme antivergeturi... am o tona, dar m-am gandit ca nu stiu din cei facut si ce contine((( toata chimia am aruncat-o otetul si bicarbonatul de sodiu face minuni in orice. Mai greu la capitolul hainelor, nu stiu cu ce sa inlocuiesc( cremele mele e uleiul de masline! In casa la fel nu stim ce contin multe din mobila si restul. Prefer covoarele de lana vechi, chiar si mobila. Totul e la minim, deseori aerisesc... dar oricum. Doamne ajuta... sa fie toti copii sanatosi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Găsiți în acest articol unele sugestii: http://www.suntmama.com/2018/03/sfaturi-cum-sa-reducem-expunerea-la-carcinogene.html

      Ștergere