sâmbătă, 31 martie 2018

Cărți cu jocuri și activități interesante pentru copii și părinți


Deseori sunt întrebată de mămici de unde mă inspir pentru diversele jocuri și activități pe care le fac cu copiii mei și despre care scriu uneori pe blog. Ei bine, de multe ori chiar Cecilia și Stelian îmi sunt sursa de inspirație și mai ales acum, când sunt mai mărișori, vin cu diverse propuneri de jocuri inventate de ei. Totuși, sunt zile când ne cam părăsește inspirația și atunci ne vin în ajutor cărțile cu jocuri și activități pe care le avem în biblioteca familiei. Multe dintre acestea fie le-am cumpărat noi, fie le-au primit în dar.

Visul meu este să adun într-o carte toate jocurile pe care le preferă copiii mei, dar până la realizarea acestuia mai e nevoie de timp. Până atunci, inspirați-vă și voi din cărțile despre care am decis să vă povestesc azi.

100 de jocuri distractive și educative (editura Corint Junior)
„Fie că ești în pauză, în drum spre bunici sau în vacanță, cuvântul fermecat este joaca. În această carte antiplictiseală vei găsi de toate: jocuri de memorie, de mimică, de atenție, activități cu hârtie și creioane, dar și vânători de comori și jocuri cu mingea”, spun autorii cărții. Toate mi-au amintit de copilărie și cu ajutorul acestora îmi doresc să le ofer și copiilor mei o joacă frumoasă și interesantă. În carte vei găsi: „Imită căpitanul”, „Pasul crabului”, „Urmărirea umbrelor”, „Prinde cuvântul”, „Cald și rece”, „Patru la rând”, „Observă lucrurile”, „Nemișcat ca o statuie”, „Numărul misterios”, „Foarfecă, hârtie, piatră”, „Leapșa”, „Fazan”, „Vânătoarea comorii”. Sunt jocuri cunoscute de majoritatea dintre noi, dar pe care copiii noștri nu le mai joacă, din păcate.


Căsuța Jocurilor (editura Galaxia copiilor)
Această cărticică de buzunar, a 32 din colecția cărților cu Pixi, este preferata copiilor mei. În ea găsim jocurile: „Toate păsările zboară”, „Rotește sticla”, „De-a baba oarba”, „Eu văd, dar tu nu”, „Am schimbat obiectul, din greșeală”, „Propoziții cu obiecte luminate”, „Să colorăm împreună”, „Figurine din confetti”, „Paharele muzicale”, „Fotbal de masă”, „Săritul coardei”, „Omul de cauciuc”, „Schimbă copacul”, „Negru, alb, roșu, piua”, „Cerul și pământul”, „Sacul dolofan”, „Piatră, foarfecă, hârtie”.


Jocuri și activități distractive de Xenia Nicolau (editura Rigis)
Cartea conține jocuri care au circulat din generație în generație și sunt mult îndrăgite de copii. „Pentru ca acestea să-și atingă pe deplin scopul lor educativ, este nevoie de toată grija și atenția părinților- mai ales a celor care au primul copil – să se îndrepte asupra modului în care se desfășoară jocurile”, spune autoarea. Înainte de a propune jocurile, aceasta vorbește despre rolul și importanța jocului în educația copiilor, dupa care recomandă jocuri pentru copiii până la 3 ani, pentru cei de la 3 la 9 ani, jocuri de mișcare, jocuri didactice, divertismente, modelaj, idei de desene și jucării confecționate acasă. Astfel, în carte găsim idei de jocuri cu umbre, jocuri cu mingea, jocuri de masă, etc, dar și descrierea fiecărei activități propuse. 


Creșterea copilului de la o zi la 6 ani de Anne Bacus (editura Teora)
Acest manual mi-a fost de mare ajutor atunci când copiii mei au fost foarte mici, iar eu nu am avut nici o carte cu jocuri. Chiar dacă aproape tot conținutul se referă la dezvoltarea și creșterea copilului, la finalul acesteia găsim peste 100 de idei de jocuri și activități pe care le putem face cu cei mici, jocuri care ajută la stimularea tactilă, vizuală, sonoră, motorie, dezvoltarea simțurilor. De asemenea, într-o altă parte a cărții sunt incluse informații despre jucăriile necesare sugarului mic, sugarului mare și copilului mic, idei de activități manuale, decorațiuni și amenajări interioare. 


1000 de activități pentru copii isteți (editura Girasol)
Cartea „1000 de activități pentru copii isteți” este destinată petrecerii timpului liber în mod distractiv și constructiv. „Încurajați-vă copiii să se descurce cu forțe proprii, dar, în același timp, puteți petrece timp de calitate împreună cu cei mici, verificând rezolvările activităților. Felicitați-i întotdeauna pentru eforturile depuse și, chiar dacă unele exerciții nu au fost rezolvare corect, găsiți împreună răspunsul corect și dați-le curaj să meargă mai departe”, spun autorii în descrierea cărții.  Din această colecție fac parte două cărți, una pentru băieței și alta pentru fetițe, dar ambele conțin jocuri interesante și educative. Cărțile le găsești în orice librărie Librarius. 


Marea carte cu labirinturi (editura Corint Junior)
Dacă și tu ai un copil care preferă labirinturile, cartea aceasta este cea mai potrivtă pentru el. În ea va găsi labirinturi simple, ușor de rezolvat, dar și din cele mai sofisticate și încâlcite, deci, cu diverse grade de dificultate și diverite teme. Cu ajutorul acestei cărți, micuțul tău va ocoli pericolele, va călători pe apă, pe pământ, printre stele sau în junglă, va merge în acanță, dar și va ajuta personajele de poveste și animalele din pădurea fermecată. Aceasta include 73 de labirinturi, iar dacă sunt prea dificile pentru cel mic, la final va găsi și soluțiile, deși aceste pagini cu rezolvări mi se par absolut inutile.... Cartea o găsești în orice librărie Librarius. 


Jocuri Creștine (editura Mateiaș)
Textele și jocurile propuse în cărțile „Jocuri creștine” au fost publicate în revista „Lumea credinței pentru copii” și aparțin profesorului de joacă Leon Magdan. Jocurile sunt, majoritatea, cu tematică religioasă (nume de sfinți sau mănăstiri), iar altele sunt laice. Scopul lor însă este același: să călăuzească sufletul și mintea celor mici spre lucruri bune.


Experimente amuzante pentru copii (Editura Flamingo)
Cartea este un curs practic de știință, cu toate tehnicile și trucurile necesare, precum și cu multe proiecte interesante, care îi vor transforma pe cei mici în mari genii. Obiectivul principal al cărții este de a servi ca îndrumar și de a-i învăța pe copii cum să realizeze experimentele științifice cele mai amuzante cu materiale care se găsesc cu ușurință acasă. Noi am făcut câteva dintre experimentele propuse și abia aștept să mai crească un pic copiii ca să le putem face pe toate. Cartea o găsești în orice librărie Librarius. 


Sper să te inspire aceste cărți și să te avânți și tu în lumea jocului, alături de cei mici. Să trăim împreună copilăria copiilor noștri!

Pentru o joacă mai interesantă alături de cei mici, te invit să vizitezi rubrica de pe blog „În lumea jocului”, iar pentru a vedea ce mai facem în afara blogului, poți aprecia cu un like pagina de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu