vineri, 26 mai 2017

13 sfaturi de la Prințesa Urbană, bloggerița mea favorită


Pe Prințesa Urbană o cunosc de mult timp, căci îi citesc cu regularitate blogul. Anul trecut a fost la Chișinău, dar nu am reușit să merg la întâlnirea cu ea. Anul acesta, nu am ratat evenimentul organizat de Clubul Nostru.

Întâlnirea cu Ioana Chicet-Macoveiciuc a fost pentru mine ca un balsam pentru suflet, fiind într-o perioadă mai dificilă. M-a încurajat spunându-mi că deși acum e greu cu doi copii mici, ei vor crește, iar greul va rămâne în urmă. Multe, multe sfaturi utile și lecții de viață am învățat în seara de miercuri și în numele părinților prezenți la eveniment, îi mulțumesc Ioanei pentru că a fost sinceră și deschisă, răspunzând la toate întrebările celor din sală.

Pentru a le avea mereu la îndemână, las aici sfaturile de la Prințesa Urbană, bloggerița mea favorită!

1.Să ne încurajăm copiii să se accepte așa cum sunt ei și să aibă încredere în forțele proprii și în noi, ca părinți.
2.Să nu le ascundem niciodată adevărul. Adevărul e cel mai simplu.
3.Să fim cinstiți cu copiii și să le dăm explicații și răspunsuri la fiecare întrebare.
4.Nu să fie nu, iar da – da. Să fim statornici în deciziile și limitele pe care le impunem.
5.Toți suntem la un moment dat proști sau urâți, însă atunci când cineva îi adresează copilului aceste cuvinte, să-l întrebăm pe el ce crede  despre propria persoană. Să ne asigurăm copiii că nu contează părerea altora despre ei. 
6.Când copilul este agresat la locul de joacă, îl învățăm să stea departe de copilul-agresor, să nu se mai joace cu acesta, să impună o limită, să fugă sau să se adreseze unui adult. Asta nu înseamnă pâră sau lașitate, ci siguranță.
7.Atunci când suntem  în așteptarea unui copil, să nu avem așteptări. Nu e totul numai miere și lapte. Un copil înseamnă și vomă, și nopți nedormite, și nervi. Important e să acceptăm susținerea.
8.Pentru a combate oboseala și emoțiile negative, evităm ceea ce ne face să ne simțim prost și să aducem aproape ceea ce ne face să me simțim bine. Facem doar ceea ce ne place!
9.Copiii au nevoie de relația foarte diferită care există între ei și tata, de aceea trebuie să le-o permitem. Să-i lăsăm pa tați să se implice în educarea celor mici. Da, tata nu este mama, dar nici nu trebuie să fie. Tata este tata!
10.O fetiță trebuie să fie învățată care sunt limitele și că poate spune NU în orice moment.
11.Spunem NU copilului atunci când nu avem o altă alternativă. În cazul în care acest NU poate fi negociat, mai bine ne abținem să-l spunem.
12.E important să le citim copiilor, să le arătăm cartea și utilitatea acesteia.
13.Copiii fac un optim din toate persoanele importante din jurul lor. De la fiecare dintre ele va învăța câte ceva.

La finalul discuției, Ioana a venit și cu câteva recomandări de carte, care ar face mai ușoară relația dintre noi și copii. Iată care sunt cărțile pe care orice părinte ar fi bine să le citească!

  • „Parenting neconditionat” de Alfie Kohn
  • „Copiii învață ceea ce trăiesc” de Dorothy Law Nolte și Rachel Harris
  • „Comunicarea Nonviolentă – Un limbaj al vieții” de Marshall Rosenberg
  • „Părintele Eficient” de Thomas Gordon
  • „Crescându-l pe Cain” de Michael Thompson și Dan Kindlon
  • „Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor” de Gary Chapman
  • „Lacrimi și crize de furie” de Aletha Solter
  • „Rețete de jocuri” de Lawrence J. Cohen
  • „Creierul copilului tău” de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson
  • „Nurtureshock” de Po Bronson şi Ashley Merryman
  • “Pedepsiţi prin recompense”  de Alfie Kohn



Ioana Chicet-Macoveiciuc este autoarea cărților pentru copii „Băiețelul cu aripă de fluture”, „Te iubesc, orice-ai face!”, „Mami, e gata?” și a romanelor „O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă” și „Miercuri, respirăm”. Eu am primit în dar aceste cărți, care sunt o adevărată comoară. Cărțile copiilor le-am citit deja și sunt foarte entuziasmați de acestea. Cu recenzii revin în articolele următoare. 


Pentru a vedea recomandările de carte, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu