luni, 3 aprilie 2017

Cum au învățat copiii mei animalele


Încă de mici, copiii fac cunoștință cu animalele – prietenii noștri patrupezi, pentru care au o simpatie aparte. Probabil că majoritatea copiilor cunosc de la o vârstă foarte fragedă cum arată o pisică sau un câine, dar mai puține lucruri știu despre celelalte animale.

Cecilia a învățat animalele repede, cu ajutorul cărțuliilor și a jucăriilor de pluș, pe când Stelian chiar și acum, la doi ani și un pic, încă le mai confundă. De aceea, lucrăm intens la acest capitol și vreau să vă povestesc și vouă prin ce metode îl ajut să învețe animalele. 

Jucăriile – animăluțe
Cred că primele animale pe care le cunoaște copilul sunt cele de pluș. Noi am avut o colecție destul de impunătoare de astfel de animale. Copiii s-au jucat cu ele, le-au studiat, au învățat tot ce se putea de învățat despre ele, dupa care și-au pierdut interesul față de jocul cu acestea și le-am dăruit altor copii, care au nevoie de jucării. Când erau micuți, obișnuiam să aranjăm animalele în rând, să ne jucăm cu toții de-a grădina zoologică și să le imităm. De asemenea, cu ajutorul acestora copiii au învățat să numere.

Animalele din cărți
O altă metodă de familiarizare a copiilor cu animalele sunt cărțile. Majoritatea acestora conțin și poezii despre animalele care sunt reprezentate în imagini. Copiii mei au avut câteva cărți cu animale, de la cărți pentru bebeluși, până la cărți de colorat, dar până acum, deși în majoritatea este desenat rinocer și hipopotam, încă le mai confundă.

Animalele din cărțile homemade
Pentru că în cărțile despre care menționam mai sus nu sunt prezentate toate animalele, soțul a meșterit singur cărticele, pe categorii, în care a inclus toate animalele. Astfel, copii au și acum cărțile cu animalele domestice, sălbatice, păsări, insecte... Cu acestea chiar am inițiat și un joc: Ghicește animalul. Noi, maturii le dăm un indiciu, cum ar fi: sunt de culoare cafenie, iar ei selectează animalele care au culoare cafenie. Despre aceste cărți am scris AICI

Animalele din fosfor
Atunci când am cumpărat aceste animăluțe, nici nu m-am gândit că cei mici vor fi atât de entuziasmați de ele. Sunt interesante pentru că noaptea, când stingem lumina și în cameră e întuneric, aceste animale luminează asemeni unei lămpi. Astfel, Cecilia și Stelian au învățat că în timp ce oamenii dorm, animalele le veghează somnul.

Animalele și ciorapii
Cu siguranță fiecare copil are mai multe perechi de ciorapi cu animăluțe. Ei bine, aceștia sunt ideali pentru a învăța animalele. Azi copilul poartă ursuleții, mâine elefanții, poimâine leii, până când ajunge să îi recunoască. Apropo, aceste modele de ciorapi sunt potriviți și pentru a-l învăța e cel mic să se îmbrace singur. Despre acest subiect am scris AICI.

Animalele-figurine
În comerț găsim seturi întregi cu animale de plastic. Copiii mei le-au primit în dar și trebuie să îți spun că sunt chiar foarte potrivite ca material didactic (așa îmi place să le spun) atunci când vrei să confecționezi diverse habitate, cum ar fi cele de AICI

Animalele din curtea bunicii
Atunci când mergem la bunici, de fiecare dată copiii aleargă în cotețul cu păsări, pentru a le saluta, vizitează cuștile cu iepurași, stau la poartă așteptând să treacă o căruță trasă de cai sau să vină cireada cu vaci. Și credeți-mă, indiferent de câte animale de pluș sau figurine ar avea, nu se compară cu momentul când văd un animal real și îl studiază de aproape.

Animalele de la zoo
Pentru că la bunici au ocazia să vadă doar animale domestice, pentru a-i familiariza cu cele sălbatice, mergem periodic la grădina zoologică. Despre vizitele noastre la zoo am scris AICI și AICI.

Dar copiii tăi cum au învățat animalele?

Pentru a vedea și alte idei de jocuri și activități, dar și diverse articole în care voi scrie despre experiența mea de părinte, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului!