miercuri, 27 ianuarie 2016

De ce m-a bucurat vestea că Gravidele își vor alege singure medicul ginecolog

Când am rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil, medicul ginecolog de la policlinică m-a amenințat că o să mor în timpul somnului, dacă voi duce sarcina până la final. Țin minte că am plâns mult.  Eram destul de stresată din cauza că diferența dintre cele două sarcini era foarte mică – Cecilia avea doar 5 lunișoare – dar a mai pus și doctorița gaz pe foc.  Din acest motiv, când am citit azi știrea despre faptul că gravidele își vor putea alege singure medicul ginecolog, am triumfat, într-un fel, deși nu am dus nici o luptă cu nimeni. Doar cu ginecologul din policlinică, care mă impunea să merg regulat la controale, anume la ea, deși știa foarte bine că eu merg și la medicul care urma să îmi primească sarcina.


Ministerul Sănătății a aprobat noi Standarde de supraveghere a gravidelor în condiții de ambulatoriu. Scopul noilor prevederi este de a îmbunătăţi sănătatea maternă, de protejare a maternităţii, micșorarea morbidităţii şi mortalităţii materne.
În noile Standarde de supraveghere a femeilor gravide în condiţii de ambulatora fost lărgit spectrul de examinări clinice şi paraclinice obligatorii în perioada antenatală pentru toate femeile gravide. Iar, pentru femeile gravide din grupul de risc a fost elaborat un Plan individualizat de asistenţă medicală.
Pentru prima dată, cadrul normativ revizuit asigură dreptul femeii gravide de a alege total gratuit medicul obstetrician-ginecolog pentru supraveghere în condiţii de ambulator din cadrul Asociaţiei Medicale Teritoriale Chişinău/secţiei consultative Spitalului Raional indiferent de locul de trai și aflare în evidență medicală.
De asemenea, Ministerul Sănătății prin aceste standarde oferă posibilitatea gravidei să își aleagă medicul obstetrician-ginecolog pentru naştere din cadrul instituţiei medico-sanitare, având consimțământul prealabil a acestuia. Astfel, gravidele nu vor mai fi condiționate să achite pentru prestarea serviciilor”, se scrie într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

În sfârșit, viitoarele mămici nu vor mai fi terorizate de medicii ginecologi de la policlinica de sector. Și când spun ”terorizate”, o spun în sensul direct al cuvântului. Da, sunt medici ginecologi buni și foarte buni, cum ar fi cel care mi-a primit nașterile, dar... exită un DAR...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu