În prezent, foarte mule familii posedă în bucătăria lor un cuptor cu microunde.
De fapt, sunt puțini cei care nu-l au. Să nu mai vorbim de restaurante și chiar
bucătăriile din birourile unor firme, unde cuptorul cu microunde este un
element de bază. Faptul că este ieftin, ușor de folosit și își face treaba
într-un mod aparent curat și rapid, dă o valoare considerabilă acestui aparat
în bucătărie. Puțini sunt cei care știu că aceste aparate sunt periculoase. De
ce? Păi, dacă ar fi periculoase, guvernul ne-ar spune nu? Cineva s-ar sesiza și
ar fi interzise, nu? Ei bine…, se pare că NU!
Cum funcționează?
Microundele sunt o formă de energie
electromagnetică, precum undele radio, și ocupă o parte din spectrul de putere
sau energie electromagnetic. Ele sunt o formă de unde foarte scurte (de unde și
numele) care călătoresc cu viteza luminii. În lumea modernă, microundele sunt
folosite la telefonia pe distanțe mari, programe de televiziune, internet,
sateliți ș.a.m.d. Dar pentru mulți dintre noi, acestea reprezintă doar o
noțiune legată de gătirea sau încălzirea rapidă a alimentelor.
Fiecare cuptor cu microunde are în dotare un
magnetron, un tub în care electronii sunt afectați de câmpurile magnetice și
electrice în așa fel, încât să producă radiații de microunde la aproximativ
2450 MHz. Aceste radiații interacționează cu moleculele din alimente. Toate undele
își schimbă polaritatea de la pozitiv la negativ cu fiecare ciclu al undei. În
cazul microundelor, această schimbare are loc de milioane de ori pe secundă.
Moleculele alimentelor, în special cele ale apei, au un capăt pozitiv și unul
negativ, precum un magnet are polaritate nord și sud.
În modelele comerciale, aceste cuptoare au o
putere de 1000 de wați. În timp ce microundele generate de magnetron
bombardează alimentele, ele fac moleculele polare să se rotească la aceeași
frecvență de milioane de ori pe secundă. Toată această agitație creează
fricțiune moleculară, care încălzește mâncarea. Fricțiunea însă este și cauza
multor deteriorări ale moleculelor dimprejur, pe care le distruge, le rupe sau
le deformează forțat.
Făcând o comparație cu soarele, microundele
generate de soare sunt bazate pe principiile curentului direct pulsat, care nu
creează căldură prin fricțiune. Microundele generate de cuptoare folosesc
curent alternativ, care creează căldură prin fricțiune. La ele, energia undelor
se duce într-o singură frecvență îngustă din spectrul energetic, pe când
energia soarelui operează într-un spectru de frecvență foarte larg. În vreme ce
căldura soarelui vine progresiv, din exterior în interior, în cazul
microundelor de la cuptoare, căldura vine dinspre interior în afară. Poate
explicația asta e puțin prea tehnică sau științifică, dar trebuie să cunoști cum
funcționează un lucru pentru a-l înțelege.
Periculos pentru bebeluși!
Din păcate, tot mai multe mame tinere folosesc
microundele pentru a încălzi laptele bebelușilor. Pentru multe dintre ele, este
o metodă rapidă și ușoară, dar ele nu realizează că, de fapt, cele câteva
minute câștigate pot afecta serios sănătatea pruncilor. Într-un articol
publicat în 1989 într-una dintre cele mai respectate reviste de medicină, Lancet,
dr. Lita Lee afirmă: „Formulele pentru bebeluși încălzite la microunde
transformă anumiți aminoacizi trans în izomeri cis sintetici.
Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult de-atât, un aminoacid,
L-prolina, este convertit în d-izomer, cunoscut a fi o neurotoxină (otravă
pentru sistemul nervos) și o nefrotoxină (otravă pentru rinichi). Este destul
de rău nu numai faptul că bebelușii nu sunt alăptați la sânul mamei, dar acum
le este dat „lapte fals”, transformat în ceva otrăvitor prin microunde”. O
modalitate mult mai sigură ar fi încălzirea recipientului cu lapte la jetul de
apă caldă al chiuvetei sau într-un vas cu apă caldă, pe aragaz, testând din
când în când temperatura. Cele câteva minute în plus nu merită riscul la care ne
supunem copiii. Un alt pericol vine din faptul că, în cazul cuptoarelor cu
microunde, încălzirea alimentelor nu este uniformă, așa că, unele părți sunt
mai calde, iar altele mai reci. Au fost cazuri când bebelușii s-au ars pe buze
din cauză că mamele testaseră temperatura într-o porțiune mai rece.
Fapte și dovezi științifice
Într-un studiu publicat în 1992 de Raum &
Zelt numit Studiu comparativ între mâncarea pregătită convențional și
cea pregătită în cuptorul cu microunde, autorii afirmă: „O simplă ipoteză
a medicinii tradiționale spune că introducerea în corpul uman de molecule și
energii cu care acesta nu este obișnuit, este foarte probabil să producă mai
mult rău decât bine. Mâncarea preparată la microunde conține atât molecule, cât
și energii care nu sunt prezente în alimentele gătite în modul tradițional,
adică la foc. Energia microundelor de la soare și stele e bazată pe curent
direct. Microundele produse în mod artificial, inclusiv cele din aceste
cuptoare, sunt produse prin alternarea curentului și forțează inversarea polarității
de milioane de ori pe secundă în fiecare moleculă din alimentele pe care le
ating. Producerea de molecule nenaturale este inevitabilă. S-a observat că
amino acizii care se formează în mod natural suportă schimbări izomerice și
transformări în forme toxice sub impactul produs de microundele din aceste
cuptoare”.
Sursa - Efemeride.ro
Foto - google.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu