miercuri, 3 iulie 2013

Săptămâna 23 de sarcină



 
De acum burtica începe să creasca rapid. Cei din jurul tău observă că ești însărcinată și sunt mai grijulii. Poți să te bucuri la maxim de această perioadă în care nu ai stări de rau, ești plină de energie și radiezi de frumusețe. Poți chiar să te amuzi când vezi că ți se oferă locul în autobuz sau ești lăsată în față la coada de la magazin fără să ceri asta. Profită de această perioadă. Ești însărcinată și trăiești momente speciale. 

Ce ar putea să înceapă să te supere de acum sunt durerile de spate. Pe măsură ce burtica ta crește, curburile coloanei se modifică, mușchii care susțin coloana se slăbesc și devin dureroși. E important să încerci să îți controlezi postura – să stai dreapta, cu umerii trași în spate, abdomenul ușor încordat și mușchii fesieri ușor strânși. Și atunci când stai jos trebuie să încerci să stai cât mai dreaptă pe scaun.

Nu pune picior peste picior – această poziție întrerupe circulația de la nivelul membrelor inferioare. Pentru durerile de spate poți face gimnastică și masaj. La gimnastică, este interzis să stai așezată pe burtă și nici pe spate nu se recomandă. Foarte bune sunt exercițiile cu mingea, pe care le poți face și singură acasa, dar, mai bine, în cadrul unui program pentru gravide, la sala de gimnastică. Poți face și masaj, însă nu trebuie să fie prea puternic și poti sta alternativ, pe partea dreaptă sau pe partea stângă.
Dacă ai avut dureri de cap în primul trimestru de sarcină, acestea pot să se amelioreze acum.
S-ar putea sa observi uneori umflarea țesuturilor moi în special la nivelul gleznelor și picioarelor. Acestea se numesc edeme și apar datorită modificărilor compoziției chimice a sângelui ce determină trecerea fluidului din vasele sanguine în țesuturi. Uterul crește progresiv în dimensiuni și determină creșterea presiunii la nivelul venelor ce aduc spre inimă sângele din partea inferioară a organismului și determină astfel încetinirea circulației la nivelul membrelor inferioare. Consecintele acestui fapt sunt edemele, varicele și hemoroizii.
Edemele sunt mai accentuate seara și pe timpul verii. Corpul tău va elimina excesul de lichid după ce vei naște (acesta este motivul pentru care după naștere urinezi atât de des și transpiri atât de mult).
Între timp, stai cu picioarele ridicate cât de mult poți, întinde-ți picioarele atunci când stai în șezut, evită să stai nemișcată pentru perioade mai lungi de timp, fă exerciții în mod regulat pentru a crește circulația și poartă dres special pentru prevenirea și tratarea varicelor (pune-l pe tine imediat ce te dai jos din pat dimineața).
Ai putea fi tentată să bei mai puține lichide ca să rezolvi aceasta acumulare, dar, paradoxal, ai nevoie de și mai multă apă - hidratarea ajută la prevenirea apariției edemelor.
Dacă observi edeme și la nivelul mâinilor sau feței, trebuie să anunți medicul deoarece acesta poate fi unul din semnele unei afecțiuni severe denumită preeclampsie.

Ce trebuie să faci în această săptămână de sarcină


Scrie o scrisoare către bebelușul tău. Tu și copilul tău veți aprecia acest cadou în anii ce vor urma. Lasă-ți inima să vorbească. Dacă ai nevoie de ajutor ca să poți să începi:
•  Descrie-ți sentimentele pentru copilul tău și cum te simți știind că el crește în burtica ta.
•  Imaginează-ți o zi perfectă împreună cu copilul tău și lucrurile pe care le-ați face împreună.
•  Notează-ți speranțele, visurile și dorințele legate de copilul tău.
•  Gândește-te la ceea ce înseamnă să fii mamă pentru tine și la definiția ta despre a fi o mamă bună.
Daca a scrie nu te reprezintă, fă un colaj sau o cutiuță cu amintiri ce conține momente din timpul sarcinii.
Sarcină ușoară!