duminică, 10 mai 2020

19/40: „Carte despre Pluto” de R.J.Palacio


Pluto este planeta pe care Auggie Pullman și Christopher Blake pleacă imaginar în misiuni spațiale. Tot aici ziua are o sută cincizeci și trei de ore. Atât le-ar plăcea celor doi să dureze o zi și pe planeta noastră, ca să petreacă împreună cât mai mult timp. Christopher i-a fost aproape lui Auggie în toate momentele grele, când a suferit operații complicate și i-a fost rău. Se știu de când erau mici de tot, iar pasiunea pentru Războiul Stelelor și pentru explorarea cosmosului îi unește chiar și după ce familia Blake se mută în alt oraș.

Dacă ați citit cartea „Minunea”, scrisă de aceeași autoare, cu siguranță cunoașteți povestea lui Auggie. Dacă abia acum aflați despre ea, să știți că v-o recomand cu tot dragul, fiind potrivită atât pentru copii, cât și pentru maturi.

Cartea despre Pluto este scrisă din perspectiva lui Christopher, care notează într-un jurnal personal întâmplările de peste zi, dar și din trecut, amintindu-și de vechiul său prieten.  Pentru Christopher tot ceea ce trăiește Auggie este absolut normal, el privindu-l ca pe un copil extraordinar, chiar dacă este diferit de ceilalți. Pentru el, relația cu Auggie este dovada că "Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște". Iar pentru noi, cei care citim cartea, vine cu o lecție: nici o distanță nu poate rupe o prietenie.

Mai mult chiar, dacă cei mici vor citi cartea, vor înțelege cât de important este să ai un prieten pe care să-l poți suna chiar și la ora 22:00 pentru a-l ruga să te ajute la matematică. Sau cât de bine e ca acel prieten să aibă aceleași pasiuni ca tine. De asemenea, de aici vor învăța că nu trebuie să fie dădăciți de părinți, ci să facă lucrurile singuri, dacă le stă asta în putință. Iar dacă au greșit, să își asume consecințele.

Recomand această carte, dar să o citiți după ce lecturați din „Minunea”. Altfel, își va pierde din farmec.

Dacă vreți ca și prietenii voștri să afle despre „Cartea despre Pluto”, distribuiți articolul ca să ajungă și la ei. Iar cartea o găsiți pe bestseller.md.

Cu mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știți că mă mai găsiți și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu