vineri, 7 februarie 2020

6/40: „Arta de a pune lucrurile la locul lor” de Dominique Loreau


Cine mă cunoaște de mai mult timp, știe că eu sunt pasionată de tot ce ține de amenajarea spațiului în stil minimalist, de ordine și de simplitate. Ei bine, continui să citesc cărți la acest subiect și anume în ele găsesc inspirație atunci când simt că lucrurile din casă îmi scapă de sub control. Una dintre cele mai recente cărți la acest subiect, prima din acest an și a șasea citită în luna ianuarie, este „Arta de a pune lucrurile la locul lor” de Dominique Loreau.

Multe lucruri expuse aici le știam deja, însă am găsit în ea răspuns la una dintre întrebările care mă măcinau de mult timp: de ce, chiar dacă nu am multe obiecte în casă, tot e prezentă dezordinea? Și răspunsul a venit repede, după ce am citit această carte: dacă fiecare lucru va avea locul său și va fi pus acolo imediat după folosire, în locuință totul va fi aranjat. Iar asta chiar funcționează, căci tot testez de când am citit. Și nu e deloc greu. 

Tot cu ajutorul cărții am mai învățat, pas cu pas, cum să aranjez lucruri, să le triez, să îmi împart casa pe zone bine stabilite și să găsesc mobilierul perfect pentru locuință. Ce-i drept, până acum am reușit să-mi mobilez doar bucătăria și biblioteca/biroul, exact așa cum am vrut eu, fără prea multe dulapuri, dar suficiente cât să încapă strict ceea de ce am nevoie. Și este meritul acestei cărți, care a venit în viața mea exact atunci când aveam nevoie de ea. Celelalte camera le voi mobila și decora tot ținând cont de sfaturile de aici, căci mi se potrivesc foarte bine. 

Autorul ne propune ca, în primul rând, să privim ordinea și aranjarea ca pe ceva eliberator. În timp ce facem curățenie și  ordine, ne putem descoperi gânduri, idei, trăiri despre care nu eram conștienți.

Următorul pas este trierea, care presupune:

  • Imaginează-ți cum ar arăta interiorul mult visat
  • Rezervă-ți timpul necesar și apucă-te de treabă singură
  • Pregătește-ți suficiente cutii, dulapuri compartimentate, pungi, etichete, etc.
  • Triază pe categorii, aranjând obiectele în dependență de cât de des le folosești. 

Dacă ne dorim ca în locuința noastră să nu domine haosul și dezordinea, sunt necesare câteva reguli, pe care trebuie să le respecte fiecare membru al familiei:

  1. Fiecare trebuie să pună la loc obiectul pe care l-a folosit
  2. Fiecare trebuie să-și țină obiectele personale în spațiul lui
  3. Fiecare trebuie să-și spele și să pună la loc tacâmul, paharul etc, dupa întrebuințare
  4. Un mic calendar săptămânal cu sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare membru al familiei
  5. Fiecare are dreptul să facă ce vrea în spațiul lui privat, dar să respecte spațiile comune

Bineînțeles, am găsit în carte multe alte idei numai bune de pus în practică, dar las aici doar câteva, care te-ar putea ajuta și pe tine:

  • Motivul principal pentru care aranjezi lucrurile este să le așezi în așa fel încât, atunci când ai nevoie de ele, să le găsești repede, chiar și cu ochii închiși (și asta fără nici cel mai mic efort sau gest inutil).
  • Ordinea îți cere, mai întâi, multă energie și efort pe măsură, dar pe urmă de ajută să trăiești comod, fără griji și, în final, să lenevești. O lenevire care nu te culpabilizează, ci, dimpotrivă, este plină de rafinament și te ajută să-ți „reîncarci bateriile”.
  • Ritualurile îți dau mai multă încredere în tine: când le pui în practică, simți că o faci pentru tine și asta îți dă o stare de bine. Parcă te-ai eliberat de tine tine însuți și de tot, fiindcă ritualurile hotărăsc în locul nostru ce este mai bun, indiferent dacă e vorba de plăcere sau datorie. Ele ne ajută, într-un fel, să trăim mai bine, cu demnitate și în acord cu personalitatea noastră.
  • Când au terminat de aranjat, proaspeții „împătimiți ai ordinii” vor descoperi cât de multă liniște interioară, energie și timp au câștigat având o locuință golită de orice lucru inutil și perfect aranjată. Când în casă totul se află la locul lui, trupul nu se mai împiedică în dezordine, fiecare obiect este folosit cu plăcere și mulțumire, atunci și mintea îți e senină. Un interior plăcut este cel în care uiți chiar și că te simți bine. Spiritul are nevoie, la fel ca și trupul, de spațiu, liniște, ordine și… voluptate.
  • Ordinea te stimulează nu doar să aranjezi în jurul tău, ci, mai ales, să îți redefinești unele obiceiuri sau să le conștientizezi mai bine. Să faci ordine nu înseamnă doar să-ți aduni lucrurile, ci și să îți organizezi altfel viața cotidiană: să cântărești mai bine ce alegeri ai făcut până în momentul respectiv, să-ți revezi prioritățile, adică să stabilești din nou ce este esențial pentru tine, important, apoi ce este secundar și, în final, ce este de prisos.
  • O locuință dezordonată mai rău te încurcă în cazul unei catastrofe naturale, al unui accident sau al unei urgențe. Să nu uităm că, la cei mai mulți dintre noi, o tremie, două treimi sau chiar 90% din lucrurile pe care le avem în casă nu ne folosesc la nimic. Obiectele indispensabile sunt extrem de puține.
  • Să aranjezi este o metodă bună de a avea grijă de tine. Când ești împăcat cu tine, te simți bine în pielea ta și, prin urmare, nu ai probleme psihice. Un apartament ordonat îți aduce liniște în suflet. Trăim vremuri confuze: catastrofe naturale, instabilitate economică, schimbări sociale peste tot… Zilnic, prin diferite medii de informare, în casa noastră intră toate formele de haos din lume. Așadar, dacă măcar în spațiul tău intim faci puțină ordine, creezi o oază de pace, stabilitate și stare de bine. Și-atunci să-ți aranjezi lucrurile înseamnă să nu te lași copleșit de haosul din exterior, să te protejezi, să te asiguri că, cel puțin, spațiul tău nu se schimbă.
  • Când vrei să-ți aranjezi lucrurile, prima etapă este să te gândești cum le clasezi, cum le alegi și cum le triezi. Asta îți limpezește mintea, te ajută să găsești idei noi și te oblige să-ți reevaluezi obiceiurile, gesturile, nevoile, dorințele. Astfel, înveți să te accepți așa cum ești, să faci diferența între nevoi și dorințe, iar uneori, să devii conștient depasiunile pe care încă le ascunzi în tine.
  • Să nu trăim oricum, ci, dimpotrivă, să-i imităm pe strămoșii noștri, să trăim cu grijă și fără grabă, încercând să găsim echilibrul între timpul petrecut la locul de muncă și cel dedicat pasiunilor noastre, între timpul pe care îl rezervăm pentru noi și cel pe care îl dedicăm celorlalți.

Această carte m-a ajutat extrem de mult și, alături de „Magia Ordinii” de Marie Kondo, o consider esențială atunci când vrei să începi a-ți reorganiza locuința. 

O recomand cu drag!

Dacă crezi că acest articol poate ajuta pe cineva, distribuie-l ca să ajungă și la acea persoană.


Pentru mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna, mama de doi copii și-un melc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu