Țin minte foarte bine că atunci când eram mică, pentru a-mi proteja fața de frig în timpul iernii, părinții îmi puneau fular la gură. Să-mi țină de cald, cică. Și observ și acum pe stradă copilași cărora li se astupă gura și năsucul în așa mod. Recunosc, niciodată nu am făcut așa cu copiii mei și în articolul de azi vreau să explic de ce nu am procedat astfel.
Pe lângă faptul că iarna nu trebuie să înfofolim copiii în zece straturi de haine, mai este indicat și să renunțăm la a le pune fularul peste guriță. De ce? Pentru că această practică, oricât de banală ar părea, le face mai mult rău decât bine. Încearcă să-ți pui tu un fular în așa mod și să respiri măcar 10 minute. Sunt absolut sigură că nu o să-ți placă deloc ceea ce vei simți.
Am discutat cu mai mulți părinți la acest subiect și unii dintre ei mi-au zis că lasă fularul la gura copilului atât timp cât nu observă să fie ud, dupa care îl scot. Ei bine, nu ar trebui să așteptăm ca din acest fular să curgă apă, căci nu se va întâmpla acest lucru. Imediat ce e pus la gura copilului și imediat ce acesta expiră, aerul cald interacționează cu cel rece de afară și formează vapori de apă chiar în locul unde se află fularul. Iar acești vapori, îmbibați în fular, sunt un mediu favorabil dezvoltării microorganismelor. Adică, bacteriile abia așteaptă să nimerească într-un asemenea loc și să se dezvolte, dupa care sunt inhalate de copil.
Dacă încă nu te-am convins să renunți la a mai pune fular peste nasul și gura copilului atunci când ieși cu el iarna afară, află că pe lângă bacteriile care vor ajunge în organismul său și vei avea un copil bolnăvicios pe parcursul întregului anotimp rece, acesta riscă să facă și bubițe sau coșuri la nivelul pielii din jurul gurii. Mai apoi, să nu te întrebi de ce copilul tău e plin de bube pe față...
Te rog, în loc să-i pui copilului fular peste nas și guriță, mai bine îmbracă-l și încalță-l confortabil și călduț și petrece cât mai mult timp cu el afară. Fii sigură că numai așa vei reuși să-i asiguri o sănătate de fier!
Sper că ai găsit acest articol util, de aceea te rog să-l distribui și prietenilor tăi, astfel încât să afle cât mai mulți părinți de ce nu e bine să practice acest obicei cu copiii lor.
Cu mai multe postări interesante te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Youtube, Pinterest, Goodreads și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi copii și-un melc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu