marți, 28 ianuarie 2020

3/40: „Copilărie amară. Povestea unui copil crescut în orfelinat” de Aleksandr Ghezalov


Uneori în mâna mea ajung cărți despre care nu am auzit absolut nimic. E și cazul cărții „Copilărie amară. Povestea unui copil crescut în orfelinat” de Aleksandr Ghezalov. Dacă despre majoritatea cărților citesc pe alte bloguri, le văd în librării sau pe Instagram, despre aceasta nu știam nimic. A citit-o mama (care a și cumpărat-o de la o mănăstire din România), tata, sora și soțul meu, care mi-a zis că e obligatoriu să o citesc și eu, îndeosebi a doua parte, care e necesară în munca pe care o fac. Ei bine, fără a avea mari așteptări, am început să o citesc. Și m-am îndrăgostit de ea...

Mie îmi plac la nebunie biografiile, memoriile, jurnalele. Cartea asta spune povestea autorului și e fix ceea de ce aveam nevoie în luna ianuarie - o confirmare că fac bine ceea ce fac, o lecție și multe sfaturi vizavi de tema carității și a filantropiei. E o carte-poveste, o poveste care începe trist, dar se termină cu bine. Autorul este contemporan cu noi și este expert internațional în domeniul susținerii copiilor instituționalizați în țările CSI, expert al Departamentului de ajutor social oferit populației orașului Moscova, coautorul filmului documentar „Bluf sau La mulți ani” și inițiator de numeroase proiecte sociale. Este căsătorit cu Ana Borodina și are 4 copii.

În această carte Ghezalov își spune povestea de copil crescut de la naștere în diverse orfelinate, povestește despre toate problemele din acest sistem și mărturisește sincer despre cum a reușit să treacă peste marile capcane în care cad foștii copii instituționalizați: droguri, tâlhărie, închisoare. A fost un adolescent care, dupa ce a părăsit orfelinatul, și-a tot căutat drumul în viață, făcând diverse munci și încercând să-și câștige traiul. Și a reușit! Iar acum ne povestește nouă tuturor că e posibil să fii altfel decât cum te crește sistemul. Mai mult chiar, Aleksandr vine și cu anumite sfaturi către cei care vizitează casele de copii, de aceea mi se pare o carte pe care oricine ar trebui să o citească. Nu tocmai pentru poveste, cât pentru acest sfaturi prețioase. 

Notițe cu creionul:
  • Numai omul care comunică regulat cu copilul îi trezește acestuia din urmă încrederea.
  • Trebuie să te căsătorești cu o femeie-prieten. Ea nu se va schimba după căsătorie.
  • La Dumnezeu toate sunt cu putință. Chiar și imposibilul.
  • Cred că merită să parcurgem diafilmul vieții noastre - acolo vom găsi multe semne și mesaje.
  • Noi trăim pe pământ o dată și nimic nu este important, în afară de chemarea ce o avem de la Domnul.
  • Munca socială înseamnă să clocotești în fiecare zi în viața altor oameni, să intri într-o apă nouă fără a ține cont de resurse.
  • Înainte de a-i ajuta pe ceilalți, trebuie să te ajuți pe tine însuți, să devii demn de a ajuta pe cineva.
  • Încetează să te mai plângi de soartă grea, înfrunt-o, trage-te de păr din mocirlă, și-abia atunci condu-i pe alți amărâți ca tine. Altfel, veți merge la fund împreună.
  • Lucrul cel mai dificil într-o activitate filantropică este să-i găsești pe cei care au mijloace pentru realizarea planurilor.
  • Ce dificultate principală întâmpină oamenii care-i ajută pe ceilalți? Ei obosesc. Pentru a nu o obosi, trebuie să dai în așa fel, ca să nu-ți mai rămână energie. Nu trebuie să o cruți, nu trebuie să îți faci rezerve de iubire și bunătate. Atunci nu vei mai simți epuizare, oamenii te vor simți și nu vei avea atâția pizmași.
  • Nu se știe cât va arde becul meu. Dar îmi duc viața în așa fel, ca să nu-mi fie rușine să-i privesc pe oameni în ochi.
  • Chiar dacă în poarta vieții ai încasat o sută de goluri, mai ai o repriză în față.
  • În esență, viața este numai inspirație și expirație. Dar Domnul este darnic și noi inspirăm viață.

Mi-a plăcut extrem de mult această carte, motiv pentru care i-am acordat 5 stele pe Goodreads. O recomand cu drag și tare mi-ar plăcea să îți spun unde o găsești, doar că nu știu. Bănuiesc că pe la mănăstirile din România.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să ajungă și la prietenii tăi și să afle și ei despre această carte minunată.

Cu multe postări utile și interesante mă găsești pe pagina de Facebook a blogului, dar te aștept și pe Instagram, Pinterest, Youtube, Goodreads și Facebook.

Lectură plăcută!

Cu drag, Anna, mamă de doi copii și-un melc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu