Dacă ar fi să aleg un singur fragment care ar descrie cartea „Medicină, nutriție și bună dispoziție” de Dr.Simona Tivadar, acesta ar fi: „Ceea ce poate un om rațional să facă e să aibă o existență echilibrată, să mănânce de toate, să bea cu măsură, să facă mișcare zilnic și să fie ceva mai vesel. Iar medicamentele în care putem avea încredere sunt acelea care au trecut prin studii clinice multicentrice, dublu-orb, adică verificate prin toate mijloacele pe care le avem la îndemână și care se vor perfecționa în continuare, ca să existe cât mai puține reacții adverse. Medicina de specialitate nu e gratuită pe internet, se plătesc abonamente la reviste medicale!”.
Îmi place atât de mult cum scrie autoarea, încât nu pot să nu recomand această carte. E prea bună, prea taie și dă peste nas medicilor și nutriționiștilor care au doar un singur scop: de a face bani grei pe seama celor care vor o dietă-minune, fără nici un pic de efort.
Am citit cartea cu zâmbetul pe buze. E atât de adevărată, atât de „la țintă"” Și mă bucur enorm de mult că există și astfel de medici, care aleg să spună adevărul despre unele alimente sau obiceiuri nesănătoase. Autoarea ne explică cu mult umor de ce ar trebui să renunțăm la hrana-minune, suplimente alimentare, diete sau regimuri care ne fac mai mult rău decât bine, de ce să fugim de pseudo nutriționiști și să de ce să adoptăm un mod de viață sănătos, fară abuzuri. Totul în jurul nostru e chimie, dar doza face diferența, insistă Simona Tivadar, medic primar diabet, boli de nutriție și metabolism.
Conform acesteia, „consumul abuziv de dulciuri și grăsimi duce la alterarea a ceea ce se cheamă sensory-specific-savory și condamnă individul la supraalimentare, de obicei prin adăugarwa unui desert la orice masă. De aceea, părinții trebuie să înceteze să-și recompenseze copiii cu dulciuri, pentru că riscul ca aceștia să ajingă adulți obezi este maxim”.
Pentru a înțelege această carte trebuie sa o citești, dar las aici câteva lucruri pe care trebuie să le știm despre corpul nostru pentru ca acesta să ne slujească mai eficient:
- 1. E ilogic și periculos să muncim toată ziua fără să ne hrănim și să compensăm cu o masă copioasă seara, atunci când metabolismul încetinește și creierul se pregătește de culcare. Să respectăm, așadar, proverbul: „Mănâncă dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un cerșetor”. Nu există ore sacre de masă, ore care nu îngrașă: singurul reper e apusul soarelui, moment dupa care am putea mânca doar gustări ușoare (o supă, o cană de lapte, un iaurt, niște legume). Iarna, când soarele apune mai devreme, vom cina mai devreme decât vara.
- 2.Mesele rare și consistente îngrașă și îmbolnăvesc, mesele ritmice, frecvente și cu densitate calorică scăzută ne mențin supli și sănătoși. Jumătate din porție trebuie să fie formată din legume și zarzavaturi - crude, murate sau gătite.
- 3.Să nu mâncăm la aceeași masă și carne, și ouă, și brânzeturi și să nu ne lăsăm păcăliți de reclama „vegetal egal sănătos”.
- 4.O prăjitură=o plimbare în ritm rapid sau o alergare, sau o ședință de înot. Mușchii ard glucoza rapid în timpul efortului fizic și vom evita ca excesul să se transforme în grăsime și să se depună inestetic și nesănătos.
- 5.Alcoolul îngrașă! Alcoolul e devastator pentru ficat, pentru creier și sistemul nervos. În cantități mici și atunci când are o calitate bună, alcoolul aduce multiple beneficii sănătății. Faceți deosebirea între uz și abuz.
- 6.Ca să nu mâncăm porții exagerat de mari, trebuie să privim mâncarea și să o mestecăm pe îndelete. Hrana noastră trebuie să fie frumoasă, să ne bucure și să ne sature deopotrivă. Copiii trebuie obișnuiți de mici cu respectul față de ora mesei și mâncarea propriu-zisă.
Sunt doar câteva dintre sfaturile oferite de Simona Tivadar, dar la fiecare pagină găsim o mulțime de îndemnuri, ca de la prieten la prieten. În primul rând, doctorița ne sfătuiește să nu mai credem în cai verzi pe pereți, ci să mergem la specialiști care au studiat la universitate, nu la cei care au făcut diverse cursuri online.
Recomand cu tot dragul cartea. Nu e neapărat să fii de acord cu autoarea, dar citește-o cel puțin pentru a vedea un alt punct de vedere. Căci un om informat este un om greu de manipulat. Cartea o găsești pe elefant la un preț foarte bun. O poți face și cadou.
Lectură plăcută!
Dacă îți pare interesantă, te rog să distribui articolul, ca să afle cât mai multe persoane despre această carte.
Pentru mai multe postări utile te aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsești pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu