Pentru mine toamna este cel mai potrivit anotimp pentru descoperiri în natură. Când frunzele, castanele, ghindele, conurile, nucile, cad de pe ramurile copacilor, iarba capătă o altă culoare, soarele ne mângâie dimineața cu raze timide, apoi tot mai puternic, nu-mi doresc nimic altceva decât să-mi iau copiii de mână și să mergem în parc sau în pădure și să descoperim natura altfel. Sau când afară plouă, o mică plimbare printre stropii reci e tot de ce aș avea nevoie. Sau când, dupa ploaie, apar melcii, cad nucile din copac și frunzele picură stropiii rămași, mi se pare că trăiesc un vis. Spune și tu: nu-i așa că toamna e frumoasă și plină de farmec care abia așteaptă să fie descoperit de Micii Exploratori?
Inspirată de ultimele zile calde de septembrie, mi-am propus să adun în acest articol o listă cu activități pe care orice părinte le poate face cu copilul. Și nu oricum, ci doar în sânul naturii, bucurându-se de timpul petrecut împreună.
Dacă ești în căutare de inspirație, poate o găsești aici:
1.Capcana urmelor – pentru că toamna alte animale mișună prin păduri sau chiar prin curte, propune-i copilului să faceți o capcană a urmelor. Aveți nevoie de o tavă mare, nu prea adâncă, în care să puneți pământ sau nisip. Așezați tava lângă o gaură din gard, lăsând-o peste noapte. Dimineața veți putea observa ce animale au trecut prin ea, studiind urmele lăsate.
2.Capcană pentru gândaci – în aceste luni de toamnă gândăceii mișună peste tot. Ce-ai zice dacă ai face cu copilul o capcană pentru ei? Așa îi va putea studia îndeaproape. Ai nevoie de o lopățică, cu ajutorul căreia să sapi o groapă. Pune în groapă o găletușă sau un pahar, având grijă ca marginea acestuia să fie la nivelul solului sau mai jos, nicidecum mai sus. Lasă paharul acolo pentru câteva ore, apoi du-te cu copilul să vedeți ce ați prins. Cu siguranță veți găsi o insect care nu găsește calea de ieșire: miriapod, furnică, păiangen, melc. Studiați gândăceii, dupa care lăsați-I la libertate.
3.Detectivul copacilor – cel mai ușor mod de a identifica un copac este să-i examinăm frunzele. Pornește cu cel mic în căutare de frunze, apoi observați-I forma, marginile, textura. Puteți face și o colecție cu cele mai frumoase frunze, având grijă ca, atunci când reveniți acasă, să le puneți la uscat între foile unei cărți.
4.În căutarea semințelor – toamna copacii au tot felul de semințe, nuci și fructe. Acestea cad pe pământ, iar tu le poți aduna împreună cu cel mic. Porniți împreună la cules nuci, ghinde, castane, conuri și bucurați-vă de timpul petrecut împreună!
5.Opere de artă în pădure – atunci când suntem în pădure, putem folosi lucrurile din jurul nostrum pentru a crea opera de artă. Cu ajutorul pietrelor de diverse forme, propune-I copilului să facă o floare, iar din pietrele de aceeași mărime poate crea cercuri. Și bețele uscate pot fi folosite pentru a forma diverse sculpturi sau șiruri, dar și nucile, castanele, ghindele sau frunzele copacilor.
6.Foc de tabără – toamna, când se lasă seara, afară e răcoare. Dacă te afli cu copilul într-o zonă unde este permis acest lucru, aprindeți un foc de tabără. Adunați împreună materiale uscate – ferigi, frunze, crengi uscate, conuri de pin, iarbă uscată, apoi aprindeți focul. Când acestea ard, puteți adăuga lemne mai mari pentru a păstra focul mai mult timp. Când plecați de la fața locului, asigură-te că ai stins focul cu apă sau cu nisip.
7.Observarea norilor – în perioada toamnei cerul este adesea acoperit de nori. În timpul plimbărilor cu copilul, încercați să observați norișorii și să vă imaginați cam ce obiecte s-ar putea ascunde acolo.
8.Pluviometru – pentru că toamna plouă des, propune-I copilului să faceți împreună un pluviometru – o unealtă simplă pentru a măsura ploaia. Ai nevoie de un pahar cu capac curbat, care are o gaurăîn mijloc. În pahar pune câteva pietricele și toarnă apă până le acoperi. Pune peste pahar capacul curbat cu susu-n jos. Începând de la nivelul apei, marchează o scarăîn sus pe pahar, împărțită în centimetric. Pune pluviometrul afară. Dupa ploaie, verificați nivelul apei. Așa cel mic va observa cât a plouat.
9.Dupa ploaie, în căutare de comori – unele animale adoră umezeala, așa că poți porni cu copilul în căutarea lor, imediat ce a început ploaia. Veți întâlni viermi, melci, limex sau broaște.
10.Jocuri cu frunze. O mulțime de idei faine găsești în acest articol.
CE TREBUIE SĂ ȘTIE CEL MIC CÂND SE AFLĂ ÎN SÂNUL NATURII:
- Niciodată nu atinge animalele și păsările sălbatice sau cuiburile lor. Le poți face rău sau poți fi otrăvit.
- Nu culege flori sau plante. Poți distruge întreaga planta.
- Pune lucrurile înapoi unde le-ai găsit și lasă totul așa cum era.
- Nu culege niciodată frunze care încă se găsesc în copaci!
- Fii întotdeauna însoțit de un adult!
Dacă ți-a plăcut articolul, te rog să-l distribui ca să afle cât mai mulți părinți despre el.
Te aștept cu drag pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări utile și interesante, dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu