sâmbătă, 14 septembrie 2019

Produsele apicole: Când, cum, de ce le consumăm și de unde facem rost de ele


Când eram mici, dulcele nostru era dulceața făcută de mama și mierea pe care o primeam în dar sau o cumpărau părinții mei. Era, pe bune, cel mai delicios dulce! Acum, când am și eu copii, aducem de la părinți borcane cu dulceață, pe care piticii mei nu prea o mănâncă (decât cea de zmeură și căpșună) sau cumpărăm miere de la producătorii locali, pentru a-i susține, dar și pentru a ne îndulci cu ea momentele mai amare ale vieții. Iar dacă trebuie să aleagă între miere și dulceață, copiii aleg mierea, de aceea o avem întotdeauna în casă.

Știu, dacă analizăm structura chimică a mierii, e aceeași cu a zahărului, formată dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Știu, dacă alegi să nu mănânci dulce, trebuie să renunți și la miere, dar pentru noi acest lucru e imposibil, atât timp cât o consumăm ca și supliment alimentar, în cantități moderate, iar calitățile sale sunt superioare zahărului.

Pe lângă miere, noi consumăm și din celelalte produse apicole, cum ar fi fagurele sau polenul. Toate au beneficii extraordinare pentru sănătate și ne fac mult bine dacă știm cum să profităm de ele. 

La începutul acestui an am descoperit Stupina din Codrii Moldovei, îngrijită și întreținută de doi apicultori, soț și soție, pe care-i admir extrem de mult, atât pentru ceea ce sunt, cât și pentru ceea ce fac. Datorită lor am descoperit că mierea poate avea și alt gust dacă e cu diverse fructe sau semințe, iar pastura în miere, pe lângă faptul că e sănătoasă, mai e și delicioasă.

În articolul de azi vreau să îți povestesc când, cum și de ce consumăm produse apicole, pentru că mulți știu doar de miere și ceară, însă în realitate, cu ajutorul harnicelor albinuțe obținem adevărate comori.

MIEREA DE ALBINE
100 de grame de miere de albine conține circa 300 de calorii, dar mai are și carbohidrați, proteine, potasiu, calciu, magneziu, vitamina C, sodiu și fier. Cel mai des consumăm mierea dimineața, pe pâine cu unt. Copiii mei o adoră, însă încercăm să nu facem abuz de ea. De asemenea, pentru beneficiile pe care le are, mai folosim mierea și la prepararea diverselor băuturi – miere cu lămâie pentru limonadă, miere cu porumbele și samagon pentru băutura de la Crăciun, ceai cu miere.

Poate nu știai, dar mierea ajută și la tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, motiv pentru care uneori, dacă nu am la îndemână unguente, aplic pe rănile de la suprafața pielii un pic de miere. Aceasta luptă și nu permite dezvoltarea bacteriilor. Atunci când copiii mei tușesc sau au dureri în gât, le dau câte un pic de miere. Aceasta le ameliorează durerile.  Dacă se întâmplă să am miere zaharisită, o folosesc pentru a-mi curăța cu ea tenul sau buzele. Mierea este un bun exfoliant.

FAGURELE DE MIERE
Noi consumăm de mult timp fagurele de miere, dar de când l-am descoperit pe cel de la Stupina din Codrii Moldovei, am devenit consumatori înrăiți al acestuia. Fagurele e cel mai pur produs apicol, fiind exact așa cum l-au construit albinele. Acesta conține miere, ceară, propolis și polen. În primul rând, fagurele e ideal pentru a trata bolile de stomac. Eu le dau copiilor câte o bucățică, o mestecă bine, apoi ceara rezultată o aruncă. În al doilea rând, prin mestecarea fagurelui, se curăță dinții și se tratează gingiile, iar dacă copiii au o răceală, noi îl folosim ca și tratament, mai ales pentru durerile în gât.

POLENUL

Polenul conține 22 de nutrienți, ceea ce-l face un supliment alimentar extraordinar. Cel mai des noi îl consumăm în terciuri, pentru că oferă un gust foarte plăcut. În fiecare toamnă și primăvară, pentru întărirea imunității, le dau copiilor câte 3-4 pastiluțe timp de 20-30 de zile. Ei le adoră și spun că sunt bombonele de la albinuță.

PĂSTURA
Pentru prima dată am aflat despre păstură de la apicultorii Stupinei din Codrii Moldovei. Păstura este hrana albinelor, respectiv aceasta are la rândul său numeroase beneficii, iar naturopații recomandă să fie consumată pe tot parcursul vieții. Păstura îmbunătățește activitatea ficatului, reduce stresul și oboseala, întărește imunitatea, tratează anemia, are efct antiinflamator și antibacterian. Atunci când am gustat-o, copiilor le-a plăcut mult și am decis că o vom introduce și pe ea în consum, cel puțin sezonier.

De când am cunoscut apicultorii de la Stupina din Codrii Moldovei cumpăr produse apicole doar de la ei, pentru că am siguranța că sunt 100% curate, fără adaosuri. Ca să înțelegi ce zic, trebuie să guști din ele măcar odată și te vei convinge că am dreptate.

Apropo, tu de unde cumperi produse apicole? Dacă ești curioasă să afli mai multe despre produsele apicole, pe cei de la Stupina din Codrii Moldovei îi găsești AICI.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle și prietenii tăi despre el. 

Te aștept și pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări utile și interesante, dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu