Citind titlul cărții, probabil că și voi, la fel ca mine, v-ați întrebat care ar fi secretul unei vieți bune. Îndrumată de acest gând, am citit pe nerăsuflate această carte, căutând și eu marele secret al unei vieți de calitate. Ei bine, nu știu dacă am aflat secretul, dar am aflat ce trebuie să fac pentru ca atât eu, cât și familia mea, să fim bine cu ceea ce avem și mulțumitori pentru fiecare clipă de #împreună.
Cartea asta a venit așa, ca o gură de aer și ca o confirmare că fac bine ceea ce fac și că sunt pe calea cea bună în „lupta” pentru o planetă mai curată, pentru o viață mai liniștită, ieșită din standardele societății. Pentru că, până la urmă, secretul suedez al vieții bune asta înseamnă – fiecare să ofere și să primească în mod egal, fără a tulbura echilibrul dintre individualitate și dinamica de grup, dintre om și natură.
Lagom înseamnă „exact cantitatea potrivită” și „totul cu moderație”, ceea ce aduce cu sine un aer de adecvare. Acesta este filtrat, mai departe, până la înțelegerea că nu e nevoie de exces, exagerare, expunere publică inutilă și stridență nejustificată. Lagom ne îndeamnă să ne punem permanent întrebări în legătură cu ce mâncăm și ce alegeri facem. Ne cere să renunțăm la excese și să luăm atât cât să ne mulțumească, evitând risipa. De asemenea, lagom înseamnă și reîntoarcerea la gusturile naturale, sezoniere, la starea de bine, sustenabilitate și înaltă calitate, cât și libertatea de mișcare și relaxare în sânul naturii.
Citind „Lagom”, am înțeles că, ceea ce vedem astăzi la suedezi ca un mod de gândire colectiv este o înțelegere conștientă a lucrurilor, modelată atât de felul în care ar trebui să conviețuim în cadrul comunităților, precum și de felul în care ar trebui să ne trăim viețile, într-o manieră care nu îi afectează negativ și nu-i incomodează pe ceilalți.
Lagom ne spune să ne mai oprim din când în când și să ne cercetăm starea de bine. Dacă simțim ceva în neregulă, atunci trebuie să ne străduim să rezolvăm, indiferent dacă asta înseamnă să lucrăm activ pentru reducerea stresului venit din interacțiunile de la serviciu ori pentru reducerea presiunii arteriale sau a numărului de angajamente pe care ni le-am luat.
Relaxarea înseamnă să ne curățim mintea și să ne detoxificăm trupul. Poate fi vorba despre un ritual de cinci minute, dimineața, sau un weekend pe lună, petrecut de unul singur, dar obiectivul retragerii conștiente în afara evenimentelor este acela de a încetini și de a ne asculta mintea și trupul, de a rezolva orice ne cer ele să rezolvăm.
Lagom vrea să cultivăm acele obiceiuri care nu doar că ne vor fi un sprijin acasă, ci sunt totodată și responsabile din punct de vedere social, și responsabile în ceea ce privește mediul. Cu alte cuvinte, să folosim ceea ce ne trebuie „exact în cantitatea potrivită”, astfel încât să rămână destul și într-o cantitate adecvată pentru a satisface și nevoile celor din jurul nostru.
Mie mi-a plăcut la nebunie această idee: „Lagom ar vrea să ne temperăm emoțiile cu o reținere rece, pentru că nu ar trebui să-i facem pe ceilalți să se simtă rău când ne sărbătorim triumfurile. Fiecare are dreptul la un anumit nivel de fericire, chiar și atunci când este de partea necâștigătoare a jocului pe care tocmai l-a jucat. Copiii sunt învățați, încă de la vârste fragede, că în anumite scenarii să nu intre în competiții. Sunt învățați că nu trebuie să își dorească să fie mai buni decât toți ceilalți. Că cel mai important lucru este să participe.”
Da, competiția poate fi sănătoasă și ne aduce un plus de energie. Dar acel imbold trebuie să ne conducă în mod conștient înspre regăsirea armoniei și echilibrului personal. Acel impuls competitiv nu trebuie să ne deraieze de la propria cale în viață.
Pentru că lagom urmărește realizarea unui echilibru, prin îndepărtarea excesului, este nevoie de planificare adecvată. „Adecvarea” este măsurată prin orice metodă care să îndepărteze irelevanța, indiferent cât de mult durează. Așa că lagom spune că este perfect în regulă să petrecem cât de mult timp este necesar ca să ne pregătim și să ne punem foarte bine la punct planurile, pentru că acesta este singurul mod în care putem garanta eficiența.
În privința banilor, lagom vrea să echilibrăm registrele cu socoteli, dând atât cât luăm. În mod normal, asta o să ne ferească de datorii. Astfel, lagom adoptă o abordare mult mai meticuloasă, pentru a gestiona banii atunci când trebuie să ne întrebăm de suficiente ori de ce facem anumite achiziții. Încearcă să claseze lucrurile pe care ne cheltuim banii munciți din greu în două categorii: valoare fncțională și valoare sentimentală. Orice nu intră în aceste două liste, poate fi considerat excesiv sau inutil.
Iar la final, vreau să las un fragment care explică în linii clare ce înseamnă conceptul LAGOM: „Ceea ce vrea lagom de la mine este să fiu mai atentă și mai înțelegătoare cu nevoile mele, cu trupul meu și cu bunăstarea mea. Vrea să-mi satisfac dorințele cu moderație, mai degrabă decât să mă privez de ele. Mai vrea și să cântăresc cu istețime impactul pe care răsfățul satisfacerii acestor dorințe îl va avea asupra altor componente ale vieții mele. În esență, asta înseamnă să fac un pas înapoi pentru a evalua dacă o acțiune anume este sau nu o idee bună în momentul respectiv. Și dacă decid că o comandă de mâncare este o idee fabuloasă, atunci lagom vrea ca eu să echilibrez aceste calorii în plus cu niște exerciții fizice, ca să mă pot reîntoarce la echilibrul meu perfect.
Lagom seamănă semințele satisfacției în diferite aspecte ale vieții noastre și vrea ca ele să germineze în corole mari de fericire și satisfacție”
Dacă ți-a plăcut ceea ce ți-am relatat despre această carte, distribuie te rog articolul, astfel încât să afle cât mai mulți oameni despre „Lagom – secretul suedez al vieții bune” de Lola A. Akerstrom.
Cartea am cumpărat-o de pe elefant.md, de unde o poți achiziționa și tu, profitând de reducerile generoase.
Te aștept și pe pagina de Facebook, acolo unde vin zilnic cu postări interesante și utile. Dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu