Deseori, cuprinși de griji și probleme, nu mai știm cum să procedăm în anumite situații, ne pierdem și cu greu mai reușim să ne regăsim echilibrul. Adesea ne întrebăm „Ce să fac?, Pe care cale să o apuc? Încotro să merg? Cum să procedez?”. Astfel, ne trezim că, fără să vrem, „Ce să fac?” devine pentru noi o problemă primordială. Dar ce altceva putem face decât să ne încredem în Dumnezeu?
Când am cumpărat cartea „Sindromul Cesăfac” de Savatie Baștovoi, așteptam că va răspunde la întrebările de mai sus. Dar autorul face mai mult decât atât, oferind exemple și sfaturi pentru a depăși anumite probleme cu care se confruntă fiecare om, îndemnându-ne să ne alegem caleaîn funcție de talanții pe care-I avem,de darurilepe care le-am prmit sau le-am dezvoltat pe parcursul vieții.
„Sindromul Cesăfac” este despre momentele în care ne apar cele mai multe semne de întrebare, este despre fiecare dintre noi, aflați în căutarea sinelui și a binelui.
Nu te aștepta ca, citind cartea, să obții imediat un răspuns. Nu! Va trebui să recitești unele pasaje, să le analizezi, să le înțelegi mai bine și abia atunci ți se va aprinde beculețul: „aha, asta era!”. În carte nu vei găsi o rețetă magică pentru rezolvarea problemelor, dar vei rămâne cu multe învățături utile.
Fiecare problemă e tratată strict din punct de vedere ortodox, autorul lăsând să se înțeleagă faptul că „dacă Dumnezeu nu e, nimic nu e”.
Notițe cu creionul
- Oamenii se tem să aleagă. Se tem să aleagă pentru că se tem să-ți asume o responsabilitate.
- Viața este o invitație la taina iubirii dumnezeiești și tot ce ne abate dela participarea la această taină este o irosire.
- Dumnezeu dă daduri oamenilor pe potriva necesităților comunității.
- Educația se impune în familie, în școală (acolo unde este), în biserică, iar, mai nou, educația se impune prin mass-media și reclamă.
- Cu siguranță, vremea școlilor oficiale a apus. Acum fiecare va învăța pe cont propriu. Secretele învățatului vor fi la mare preț, pentru cădoar un om învățat va putea scăpa de capcanele marilor afaceri mondiale, reușind să rămână liber.
- Cele mai profunde deprinderi nu se transmit prin cuvinte, ci se imprimă prin imitare.
- Atunci când exemplul celui mai mare și mai bun lipsește, oamenii sunt înclinați să imite obiceiurile rele,mai ales că, așa cum scrie Proorocul Isaia, „sufletul omului este înclinat spre rele încă din tinerețile sale”.
Recomand cartea! Eu am cumpărat-o de pe elefant.md.
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle cât mai mulți oameni despre această carte.
Te aștept pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde postez zilnic. Pe mine mă mai găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu