Dacă ar fi să aleg un loc din Chișinău pe care să-l recomand mamelor cu copii să-l viziteze, acesta ar fi Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Eu și soțul am fost acolo de câteva ori și abia așteptam să mai crească copiii noștri, ca să mergem și cu ei. Am făcut-o în această toamnă, când am prins o duminică de noiembrie însorită și caldă.
O singură zi nu e de ajuns pentru a descoperi toată frumusețea care se află în acest muzeu, de aceea noi vom mai reveni, pentru că sunt multe, multe lucruri de văzut acolo.
Copiilor mei le-a plăcut mult expoziția permanentă „Natura. Omul. Cultura”, unde au putut admira segmentele: Casa Mare, Ecologia Culturii și Naturii, Formarea și dezvoltarea culturii în spațiul Basarabean, Landșafturile naturale ale Moldovei, solurile Moldovei, Memorialul naturii, Biosfera, Era Paleozoică, Era Mezozoică, Era Cainozoică, Perioada antropogenă.
Au putut vedea scheletul complet al unui exemplar de Dinoterium giganteum, care a trăit pe teritoriul Moldovei. Este un exponat unicat în republică şi în Europa, deoarece este singurul schelet integral al unei asemenea specii. În perimetrul sălii sunt expuse mostre care demonstrează diversitatea florei şi faunei fosile din miocen, care au convieţuit cu acest proboscidian gigantic în spaţiul pruto-nistrean. De asemenea, au fost fascinați să vadă și scheletul unui urs.
CITEȘTE ȘI: „În vizită cu copiii la Vivarium”
SCURT ISTORIC
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este cel mai vechi muzeu din Republica Moldova. Fondat ca Muzeu Agricol, pe parcursul existenţei sale şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecţii ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluţia societăţii umane şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu a Republicii Moldova.
În prezent deţine un patrimoniu de circa 135 mii de piese. A creat numeroase expoziţii care au pus în valoare lumea animală şi vegetală, bogăţiile naturale ale ţinutului, au reflectat îndeletnicirile populaţiei. Piese din colecţiile muzeului au fost prezentate la diferite expoziţii organizate în multe ţări din Europa, Asia, America şi Africa.
CE TREBUIE SĂ CUNOAȘTEȚI
Dacă și voi vă doriți să mergeți cu copiii la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, trebuie să știți că acesta activează conform următorului program:
10.00 – 18.00 (aprilie-octombrie)
10.00 – 17.00 (noiembrie-martie).
Accesul în muzeu se încheie cu jumătate de oră înainte de închidere. Luni este zi de odihnă, iar ultima miercuri a fiecărei luni este zi sanitară.
Intrarea în incinta muzeului este de 10 lei pentru adulți, 2 lei pentru elevi și 5 lei pentru studenți. Iar dacă mergeți în ultimele zile de sâmbătă și duminică ale lunii, aveți acces gratuit.
Sper să vă placă și vouă la fel de mult cum le-a plăcut copiilor mei, iar dacă veți merge, nu uitați să faceți o poză și să dați un tagg paginii Sunt Mamă.
Dacă găsiți acest articol util, distribuiți-l ca să afle cât mai mulți părinți despre Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală – un loc extraordinar unde pot merge oricând cu copiii.
Vă aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsiți pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu