marți, 24 iulie 2018

Rețeta săptămânii: Pâine de secară fără frământare (cu maia)


Încă de anul trecut am început să căutăm alternative mai sănătoase pentru pâine, zahăr, paste, etc. Nu mai înghițim tot ceea ce găsim pe rafturile magazinelor și am învățat să citim etichetele și să ne pese de ceea ce mâncăm. De câteva luni coacem pâinea acasă. Sergiu o coace, dar eu am decis să scriu cum o face, pentru că foarte mulți ne-au întrebat cum reușim să obținem pâine atât de gustoasă și puhavă, fără a folosi drojdie. 

Găsim și în comerț pâine fără drojdie, dar pentru că avem timp, noi o coacem acasă. În plus, nu se compară cu cea de la magazin, căci în ea e multă-multă-multă dragoste și dăruire. La început copiii nu o mâncau, dar aici a funcționat puterea exemplului și acum cer zilnic pâine coaptă de tati.
 

Ingrediente necesare
  • 400 gr maia (pe care noi o facem dupa rețeta de AICI) 300 gr făină integrală de secară
  • 140 ml apă
  • O lingură de ulei
  • 3 linguri de miere
  • Sare
 
Cum se prepară
  • Maiaua se amestecă cu apă, sare, ulei și miere.
  • Peste compoziție se pune făina de secară și se amestecă totul foarte bine.
  • Vasul cu aluat se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider pentru 24 de ore.
  • Scoate apoi aluatul din bol, punându-l direct în tava de copt, unsă bine cu ulei.
  • Lasă la temperatura camerei timp de 4 ore.
  • Preîncălzește cuprtorul, apoi pune în el tava.
  • Lasă la copt timp de 45 de minute sau până se rumenește pâinea, la temperatura de 200 grade.
  • Când pâinea e coaptă, scoate-o din cuptor, unge-o cu apă și las-o sub un prosop să se răcească.
Servește-o cu plăcere!


Sfaturi
  1. Amestecă totul cu o spatulă sau lingură de lemn.
  2. Nu băga mâinile în aluat, căci nu le vei putea scoate curate de acolo.
  3. De la început prepară aluatul într-un bol, astfel încât să îl poți pune la frigider și să nu fie nevoie să-l pui în alt vas.
  4. Lasă neapărat aluatul timp de 24 ore la frigider pentru a fermenta.
  5. Nu frământa aluatul și nici nu-l agita.
  6. Nu grăbi procesul și respectă termenii de timp recomandați.
Spor la preparat pâine și Poftă bună! Nu uita să îmi arăți și mie rezultatul.

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi mâncăcioși!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu