vineri, 2 februarie 2018

Rețeta săptămânii: Legume coapte (și beneficiile acestora)


În familia noastră se mănâncă  des legume coapte. Mai des decât supele și borșurile, preferate de copiii mei. Pentru că Cecilia nu mănâncă nici un fruct sau o legumă în stare crudă, sunt nevoită să recurg la diverse metode de preparare a acestora, pentru a o convinge măcar să le guste.

Chiar dacă nu-și mai păstrează vitaminele și nutrienții la fel de bine cum o fac în stare crudă, legumele coapte sunt totuși o sursă importantă de elemente nutritive, motiv pentru care le prepar de câteva ori pe săptămână.


Azi vreau să îți povestesc  despre legumele pe care le pregătesc iarna  la cuptor și ce beneficii au acestea pentru sănătatea noastră:
  • Morcovul și dovleacul sunt legume bogate în beta-caroten, care au rolul de antioxidant. Atunci când sunt gătiți, morcovii eliberează și mai multă cantitate de betacaroten.
  • De asemenea, o sursă importantă de beta-caroten o constituie și cartoful dulce, care mai conține vitamina C, calciu și acid folic, mai ales dacă este preparat cu tot cu coajă.
  • Sfecla roșie este extrem de bogată în vitamine importante pentru organism: vitaminele A, C, E, B1, B2, B2, C, acid folic, dar și fibre, magneziu, fier, cupru și fosfor. Mai mult chiar, sfecla roșie are cea mai mare cantitate de vitamina K conținută de o legumă.
  • Broccoli și conopida sunt legume care se consumă în stare crudă, însă pentru pitici mofturoși cum am eu, se acceptă și coacerea acestora, în cuptorul preîncălzit, timp de 20-25 minute. Aceste legume sunt o sursă importantă de elementele cu proprietăţi antitumorale, contribuind la eliminarea toxinelor din ficat și având un efect detoxifiant.
  • Despre ceapă se spune că este mult mai sănătoasă dacă e consumată călită sau fiartă. Noi o și coacem. Ceapa conţine quercitină, compus cu proprietăţi antiinflamatorii.
  • Cartofii, chiar dacă conțin amidon, mai sunt și o sursă bună de potasiu, magneziu, acid folic, proteine și vitamina C. Noi îi consumăm periodic, iar copiii îi preferă copți.
  • Ciupercile sunt surse importante de seleniu, care nu se găsește în prea multe fructe și legume. De asemenea, acestea sunt bogate în antioxidanți, conținând vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și acid folic,  potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor.
  • Vara și toamna, când e sezonul legumelor, mai coacem roșii, vinete și dovlecei. 

Cum prepar legumele
  • Le spăl bine, iar pe unele le curăț de coajă (dovleacul, ceapa, sfecla roșie).
  • Tai legumele cuburi sau pai, dupa care le asezonez cu un pic de ulei, sare și piper negru.
  • Le dau la cuptorul preîncălzit, având grijă să verific din când în când dacă s-au copt.
E o mâncare simplă, ușoară, dar forte gustoasă, pe care nu o va refuza nici cel mai capricios copil.


Dacă în familia ta se mănâncă legumele în stare crudă, îți recomand să le consumați anume așa și să renunțați la coacerea lor, pentru că doar astfel veți putea hrăni organismul cu toate elementele nutritive necesare, care se conțin în legume. De asemenea, atunci când mergi la cumpărături, optează pentru legume autohtone.


Pentru a vedea recomandările mele de mâncare sănătoasă, produse cosmetice, cărți de citit și idei de jocuri pentru copii, te invit să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului, dar și să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Sursa fotografiei principale - Unsplash


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu