marți, 28 noiembrie 2017

Cum ne hrănim copiii în Postul Crăciunului (experiența noastră)


Azi începe Postul Crăciunului, o perioadă de abstinență de la carne, ouă, lactate și pește (și nu doar de la asta, însă despre celelalte aspecte ale postului voi scrie într-un alt articol). În familia noastră se postește. Eu am postit de când mă țin minte, cu excepția perioadei în care am fost însărcinată și am alăptat. Copiii nu au postit niciodată, dar nici nu am insistat prea mult să-i hrănim în post cu carne, lactate, ouă sau pește. Le-au mâncat doar la grădiniță, iar acasă carne nu le-am oferit deloc, iar pește, ouă și lactate – ocazional.

Când mai discutam cu alți părinți sau chiar și cu bunicii și le spuneam că Cecilia și Stelian nu mănâncă în post carne, apăreau întrebări de genul: nu o să se îmbolnăvească?, de unde iau proteine?, etc. Le explicam de fiecare dată că de fapt, copiii nu au nevoie de atât de multă hrană pe cât credem noi, maturii. Pentru ei e importantă nu cantitatea de mâncare, ci calitatea acesteia, iar o bucată de carne de pui din comerț sau un pahar cu lapte de la magazin cu siguranță le face mai mult rău decât bine.

Și în acest post, cu Doamne ajută, nu vom mânca de frupt și nici copiilor nu le vom oferi mâncare din carne, pește, lactate sau ouă. Aceste alimente pot fi cu ușurință înlocuite cu boboase (pe care ei le adoră), fructe, legume, cereale, iar dacă au o alimentație corectă, din acestea își iau doza de vitamine, proteine și de ce mai are nevoie organismul. 

Postul nu trebuie să fie un chin pentru copii
Sfinții Părinți ne învață că cei mici nu sunt obligați să țină post până la vârsta de 7 ani, însă dacă părinții hotărăsc să le dea o educație creștină, ar trebui să postească întreaga familie. Cu toate acestea, postul nu trebuie să fie un chin pentru copii și dacă aceștia își doresc să consume anumite alimente, părinții nu ar trebui să le interzică. Mai mult chiar, postul nicidecum nu trebuie să fie o pedeapsă. 
Postul pentru copii trebuie neapărat să-şi aibă specificul său şi este complet inadmisbil de a se impune copiii să postească după un statut strict,  să fie chiar înfometaţi sau impuşi forţat să citească rugăciuni lungi şi necalare pentru ei. Atunci când toate acestea nu aduc nici un pic de bucurie, pot fi doar dăunătoare.

Eu cred că dacă pe tot parcursul anului familia duce un mod de alimentare sănătos, nu e absolut nici o problemă să țină post, inclusiv copiii. Mai mult chiar, postul este necesar pentru menținerea sănătății organismului.

Postul nu e doar abținerea de la mâncare
Trebuie să ne învățăm copiii că post înseamnă nu doar abținere de la anumite feluri de mâncare, ci și rugăciune, fapte bune, milostenie, ajutor, ascultare. Astfel, pe parcursul postului ar trebui să se facă activități cu cei mici, care să-i ajute să înțeleagă mai bine rostul acestuia. Pe lângă faptul că e absolut obligatoriu ca mâncarea să fie pregătită împreună cu cei mici, tot împreună trebuie să o și consumăm. De asemenea, e nevoie să se citească anumite cărți spirituale care vorbesc despre Nașterea lui Iisus, să se vizioneze cu întreaga familie filmulețe educative și să se dicute pe baza acestora, etc.

Un post ușor să aveți! Doamne ajută!

Pentru a vedea idei de jocuri și activități, rețete de post, recenzii de carte și idei de călătorie, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Sursa foto - Unsplash

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu