marți, 2 mai 2017

Recomandare de carte: „Minunea” de R.J.Palacio


De mult timp nu am mai scris pe blog despre cărțile pe care le citesc. Anul trecut am reușit să lecturez vre-o 60 de cărți, dar pentru acest an mi-am propus să ajung la 80. Până în prezent am citit 17 cărți, iar majoritatea dintre ele nu sunt din lista planificată pentru 2017. În afara listei este și cartea pe care am finisat-o recent, „Minunea” de R.J.Palacio. 

Cartea povestește istoria unui băiețel de 10 ani,  August Pullman, pe care natura „l-a înzestrat” cu o  diformitate facială. Acesta este educat acasă, pentru a fi protejat de cei din jur, însă la un moment dat, părinții decid că e timpul ca Auggie să meargă la şcoală. Iar de aici începe cea mai interesantă poveste pe care am citit-o în acest an...

„Minunea” ar trebui să fie citită de oricine, copil sau matur, mai ales în zilele noastre, când suntem obișnuiți cu perfecțiunea, iar toleranța nu e tocmai cuvântul care ne caracterizează. 

Cartea ne învață să iubim, să fim buni cu cei din jurul nostru, să înțelegem că trebuie să ne gândim înainte de a vorbi, că trebuie să-i acceptăm pe toți și să fim toleranți. Scrisă cu sensibilitate și umor, aceasta oferă lecții de viață uimitoare, despre cum trebuie să-i/nu-i judecăm și etichetăm pe oameni.


De notat!

  • N-ai nevoie de ochi ca să iubești. Simți dragostea înăuntrul tău. Așa e-n rai. Acolo e numai dragoste și nimeni nu-i uită pe cei pe care i-a iubit”.
  • Toți oamenii din lume ar trebui să fie ovaționați în picioare măcar o dată, pentru că toți biruim lumea”.
  • E nostim câte griji îți poți face în legătură cu un lucru, pentru ca pe urmă să-ți dai seama că nu contează deloc”.
  • Ceea ce e frumos la copiii mici e că nu încearcă să îți spună vorbe ca să te rănească intenționat, chiar dacă uneori îți spun vorbe care te rănesc. Ei nu știu, de fapt, ce spun. Dar copiii mari știu întotdeauna ce spun. Iar asta nu e amuzant deloc”.
  • Dacă aș găsi o lampă fermecată și mi-aș putea pune o dorință, aș vrea să am un chip normal, pe care să nu-l remarce nimeni. Aș vrea să pot merge pe stradă fără să mă observe lumea și fără să întoarcă privirea. Așa că iată ce cred: nu sunt un copil obișnuit pentru simplul motiv că nimeni nu mă consideră așa”.
  • Curaj. Bunătate. Prietenie. Caracter. Acestea sunt calitățile care ne definesc ca ființe umane și ne împing, uneori, spre măreție”.
„Minunea” este în curs de ecranizare, iar rolurile principale vor fi jucate de Julia Roberts, Jacob Tremblay și Owen Wilson. Aceasta este completată de o nouă carte – „Cartea lui Julian”, care relatează povestea despre Auggie Pullman cu o perspectivă inedită, prin vocea lui Julian, personajul „negativ” din carte.


Tu ce cărți ai mai citit în ultima perioadă?

Pentru a vedea și alte recomandări de carte, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului și să mă urmărești pe Instagram.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu