sâmbătă, 13 mai 2017

Micuții Picasso: 7 idei pentru a-i familiariza pe copii cu lumea picturii


Copiii  sunt atrași de culori de la cea mai fragedă vârstă, iar noi, părinții, suntem tentați să le cumpărăm cele mai colorate jucării. Studiile demonstrează că unele culori influențează comportamentul copilului. Culorile calde stimulează creierul, dar pentru că nu sunt relaxante, nu se recomandă micuților foarte energici. Culorile reci însă au un efect calmant asupra corpului și a minții.

Totuși, fiecare culoare este frumoasă în felul ei și-i ajută pe copii să se dezvolte, de aceea e bine nu doar să le cumpărăm jucăriile colorate sau să le decorăm camera în culorile preferate de ei, ci să îi familiarizăm cu lumea culorilor prin intermediul picturii.

Azi îți propun câteva idei simple, care te vor ajuta să îi arăți copilului farmecul culorilor.

Pictura pe discuri de vată cu ajutorul pipetei
Știai că o pipetă cu apă colorată este perfectă pentru a picta? Dă-i celui mic câteva discuri de vată și o pipetă, iar în mai multe pahare pune apă colorată. Astfel, copilul tău nu doar că se va bucura de noua modalitate de a amesteca culorile, dar își va dezvolta și mușhii de la mână, atunci când va folosi pipeta. Dacă nu ai la îndemână o pipetă, o poți înlocui cu un tub de la picăturile oftalmologice sau chiar cu o pensulă. 


Pictura cu burete
Există  seturi speciale de bureți, cu ajutorul cărora copiii pot picta. Noi am folosit bureți obișnuiți de la crema pentru pantofi. Pentru că ambilor copii le-a plăcut această metodă de a desena, cred că și copilul tău va fi la fel de fascinat. Ai nevoie de mici vase în care să pui coloranți alimentari și o bucată de carton. Dă-i copilului un burete și lasă-l să exerseze și să se bucure de farmecul picturii.


Pictura în lapte
Cine-ar fi crezut că laptele poate fi folosit la obținerea unor picturi interesante? De fapt, această metodă poate fi folosită și ca experiment. Vei avea nevoie de o tavă în care să torni lapte, peste care să picuri apoi diverse nuanțe de colorant alimentar lichid. Într-un vas, pune un pic de gel pentru vase sau săpun lichid. Partea cea mai interesantă abia urmează! Oferă-i copilului un bețișor cu vată, pe care trebuie să-l înmoaie în vasul cu gel, apoi să atingă cu el ușor fiecare culoare. Veți observa cum culorile „fug” din calea bețișorului, împrăștiindu-se pe toată suprafața și creând un amestec spectaculos. Dacă desenul obținut este pe placul celui mic, îl poți păstra pe o foaie de hârtie, pe care trebuie să o aplici deasupra acestuia, fără să presezi, apoi să o lași la uscat. Înrămează desenul și pune-l în camera copilului.


Pictura cu spumă de ras
Copiii sunt de-a dreptul fascinați de această metodă de a picta. Într-un bol, amestecă spumă de ras, clei PVA și colorant, apoi lasă-l pe cel mic să deseneze cu ajutorul compoziției obținute. Mai multe detalii despre pictura cu spumă de ras, află din ACEST articol.


Curcubeul Colorat
O metodă simplă, care te va ajuta să îi explici copilului cum se formează culorile. Ai nevoie de câteva pahare cu apă colorată, în care trebuie să aranjezi câte un sul de bint sau șervețele de bucătărie, astfel încât capetele să vină în pahare diferite. Așteaptă apoi să vezi ce se întâmplă. Copilul  va fi tentat să tot amestece culori pentru a obține altele noi. Oferă-i această bucurie! Mai multe despre Curcubeul culorilor am scris AICI.


Pictura cu ajutorul sulurilor de bint
Dacă îi vei propune copilului Curcubeul Colorat, dupa ce veți face împreună acest experiment, continuați să descoperiți farmecul picturii și desenați cu ajutorul sulurilor de bint, îmbibate cu vopseaua din pahare. Tot ce trebuie să facă cel mic este să ia sulurile și să le aranjeze pe un șervețel de hârtie, dupa care să lăsați șervețelul la uscat. Când acesta este uscat bine, decupați împreună flururi, flori sau orice altceva vă doriți.


Pictura pe șervețele de hârtie
Iar dacă vă mai rămâne apă vopsită de la Curcubeul Colorat,  lasă-l pe cel mic să deseneze cu ea pe un șervețel de hârtie. Efectele obținute sunt fascinante!


Ce zici, care din aceste idei sunt potrivite pentru a-l ajuta pe copilul tău să picteze altfel decât în mod obișnuit?

Probabil că mulți dintre părinți nu vor fi de acord cu metodele propuse de mine, însă eu prefer să recomand doar ceea ce am testat și le-a plăcut copiilor mei. În plus, cele 7 metode reprezintă experiențe senzoriale fantastice, care ajută la dezvoltarea mușchilor de la mână, a imaginației și creativității.

Pentru a vedea și alte idei interesante, nu ezita să dai un like paginii deFacebook a blogului și să mă urmărești pe Instagram.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu