luni, 24 aprilie 2017

5 activități în natură, pe care să le faci cu copilul


Acum, că au trecut Sărbătorile Pascale și zăpada s-a topit, putem ieși în orice perioadă a zilei la plimbare cu copiii. Mai mult chiar, putem organiza mici excursii în pădurile sau în parcurile din apropierea casei, pentru a face cunoștință cu natura și a ne bucura din plin de soare, flori și fire de iarbă verde. 

Copiii mei deja sunt  mari (așa cred ei) și extrem de curioși și nu încetează cu întrebările: „Ce-i asta?”, „De ce?”, „Cum se face?”, motiv pentru care le organizăm periodic câteva lecții de botanică. Astfel, ei nu doar se îndrăgostesc de natură, dar devin și mici oameni de știință, căci la fiecare ieșire în sânul naturii, descoperă lucruri uimitoare. Studiile demonstrează că relația cu natura îi stimulează copilului creativitatea, spiritul de observație și simțul responsabilității față de mediul înconjurător.

În acest articol am decis să-ți propun și ție câteva idei de activități în natură, pe care să le faci cu copilul. Iată care sunt acestea!

1.Observați melcii
Nu cred că există copii cărora să nu le placă melcii. Dacă piticul tău încă nu a făcut cunoștință cu aceste mici vietăți, e timpul să i le prezinți. Ieșiți afară dupa o scurtă ploaie, într-un parc sau o poieniță din pădure, cu multă vegetație și îi veți găsi imediat, căci melcii apar în special dupa ploaie sau dimineața, când e rouă. Lasă-l pe cel mic să observe cum melcii își mișcă coarnele, cum mănâncă frunze și cum înaintează. Iar dacă vrei să aduni mai mulți melci într-un singur loc, prepară de acasă un pic de apă cu zahăr și toarn-o peste frunze. În scurt timp, toți melcii de prin preajmă, atrași de dulce, vor veni lângă voi, iar copilul îi va putea observa în voie.

2.Cercetați insectele
Fetița mea a avut o perioadă când se temea de furnici (eu și acum mă tem, dar să nu spuneți nimănui). Pentru a o ajuta să depășească această frică, am mers într-o zonă unde era un mușuroi și i-am explicat că furnicile nu fac absolut nici un rău omului, dacă nu sunt provocate.  De atunci și până în prezent, de fiecare dată când ieșim afară încercăm să observăm insectele care merg pe asfalt, prin iarbă sua pe tulpinile copacilor. Încearcă și tu să-i propui această activitate interesantă copilului tău! Iar dacă mai ai și o lupă, cu ajutorul căreia poate vedea insectele mărite, fii sigură că nu mergeți prea curând acasă.

3.Colecționați obiecte din natură
Câți dintre noi, dupa plimbări, nu ne-am întors acasă cu buzunarele pline cu pietricele, castane sau nuci? Ei bine, nu e o idee rea să colecționăm împreună cu cei mici diverse obiecte din natură. Ulterior, acestea pot fi folosite pentru diverse jocuri și activități în casă, atunci când afară plouă, ninge sau e vânt puternic. 

4.Hrăniți păsările
Împreună cu copiii mei, am confecționat căsuțe pentru păsări, dupa care le-am agățat în copacii din parc și am pus în ele mâncare. Astfel, copiii au învățat că trebuie să aibă grijă de micile zburătoare, dar și faptul că nu trebuie să arunce cutiile de la suc și sticlele de plastic, pe care le putem recondiționa, transformându-le în obiecte utile. Dacă vrei să afli mai multe la acest subiect, citește AICI

5.Faceți ordine în pădure sau parc
Natura îți va fi recunoscătoare dacă îl vei învăța pe copil să adune ramurile uscate sau rupte din pădure sau parc și să arunce deșeurile doar în urna de gunoi. Astfel, vei dezvolta în cel mic simțul responsabilității și va crește un matur prietenos cu mediul înconjurător.

Ia-ți copilul de mână și spune-i: „Hai să mergem afară și să descoperim natura!”. Te va urma fără a sta mult pe gânduri, iar ceea ce veți descoperi, îi va rămâne în amintire pentru mult timp.

Despre cum îmi învăț eu copiii să protejeze natura, am scris AICI.

Dacă vrei să vezi și alte idei de activități și jocuri, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului și să mă urmărești pe Instagram.