miercuri, 29 martie 2017

5 jocuri de sortare pe care le preferă copiii mei


Copiii își inventează singuri diverse jocuri de sortare. Am observat acest lucru la copiii mei care, din lada cu jucării, au început să separe mașinuțele, păpușile, mingile, cuburile, popicele, să le amestece, apoi să le izoleze din nou, până s-au plictisit. I-am încurajat atunci, dar ulterior am avut grijă să le propun și alte jocuri de sortare.  

Jocurile de sortare sunt extraordinare, deoarece oferă momente distractive, dar dezvoltă și capacitatea motorie, orientarea în spațiu, percepția vizuală, atenția la detalii și capacitatea de a rezolva problemele.

Iată doar câteva din aceste activități, pe care Cecilia și Stelian le adoră:

Sortarea șosetelor și a papucilor
Se iau mai multe perechi de șosete sau încălțăminte și se amestecă. Cei mici trebuie să le sorteze, găsind perechea. Ce mai poți face cu șosetele, vezi AICI


Joc de sortare cu elastice
Elasticele sunt potrivite nu doar la prins cosițe fetițelor. Și băiețeii se pot juca cu ele. Când Cecilia nu e acasă, Stelian devine stăpân peste elastice. Astfel, le sortează în dependență de culoare, le aranjează pe tuburi sau pur și simplu le pipăie. Cum a învățat culorile cu ajutorul acestora, vezi AICI


Cifrele colorate, potrivite pentru sortare
Cifrele astea colorate le-am cumpărat într-o doară, pe când copiii erau încă foarte mici. Habar nu aveam ce voi face cu ele, însă acum le-a venit timpul. Datorită lor, nu doar au învățat numerele, dar și culorile, momente pe care le-am descris AICI. De asemenea, le folosesc foarte des la activitățile de sortare – pe numere, culori, în diverse vase, etc.


Joc de sortare cu forme
Formele pentru biscuiți sunt ideale atunci când vrei să le oferi celor mici o altfel de activitate. Eu am desenat pe foaie conturul acestor forme, dupa care le-am colorat. Cei mici au fost pur și simplu încântați să le asocieze.


Mărunțișuri = sortare
Dacă ai prn casă diverse mărunțișuri, cum ar fi: nasturi, capse, șuruburi, piuneze și vrei să le aranjezi pe toate în cutii, copiii te pot ajuta. Trebuie însă să le explici că nu au voie să le bage în gură. În cutia mea cu diverse chițibușuri, am câteva forme micuțe de plastic (cercuri, conuri, dreptunghiuri), de mai multe culori. I le-am dat lui Stelian, împreună cu o tăviță de la biscuiți, iar el le-a sortat. Timp de vre-o jumătate de oră nici nu l-am auzit, atât de absorbit era de această activitate.


Aceste activități sunt potrivite de la orice vârstă, însă ar fi bine să i le propui copilului în zile diferite. Altfel, se va plictisi foarte repede și nu va înțelege ce are de făcut.

Dacă vrei să vezi și alte idei de jocuri, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului!