marți, 14 martie 2017

Habitatele Montessori – o modalitate de a învăța animalele împreună cu cei mici


Zilele acestea am descoperit habitatele inspirate de Montessori (în engleză „diorama”). Pentru că Stelian e la etapa când învață animalele, m-am gândit că e tocmai momentul potrivit pentru a le învăța cu ajutorul habitatelor, pe care le construim chiar acasă. Trebuie să recunosc: e o activitate extrem de distractivă pentru copil, dar și pentru părinte, care este motivat să aranjeze cât mai real animăluțele (implicându-l și pe cel mic, bineînțeles).

Deci, în timp ce ieși la plimbare cu copilul, culege de prin parc câteva frunze uscate sau crenguțe, conuri sau ghinde, mușchi sau scoarță de copac. Acestea îți vor fi utile dacă vei dori să amenajezi un habitat. Eu nu le-am avut, astfel că am improvizat un pic, folosind:
  • Animăluțele mici – jucăriile copilului
  • O eșarfă
  • Un tablou
  • O tavă.
Habitatele reprezintă modelul miniatural al ecosistemelor. Astfel, copilul nu doar că va învăța animăluțele (așa cum a făcut-o Stelian), dar are ocazia de a le studia în detaliu. În plus, este un bun prilej de a discuta cu copilul despre: ce mănâncă animalul, ce culoare are, ce sunete scoate, unde trăiește, etc.

Cum se amenajează un habitat

Se crează un ecosistem cât mai asemănător cu cel real, dupa care se aranjează animalele.


Cum spuneam anterior, eu am folosit pentru animalele din junglă un tablou și o eșarfă, iar pentru animalele acvatice și pustiu – aceeași eșarfă și o tavă, în care am pus apă.


Povesteam într-un articol anterior Cum îmi învăț copiii să protejezenatura. Să știi că amenajarea unui habitat este modalitatea perfectă de a explica celui mic cât este de important să fie prietenos cu mediul înconjurător.


Spor la creat habitate! 

Dacă vrei să vezi și alte idei interesante de activități și jocuri, dar și articole despre experiența mea de părinte, nu ezita să dai un like paginiide Facebook a blogului!